У Жовкві презентували громадський бюджет

У Жовкві відбулася презентація бюджету громадських ініціатив. У сесій залі Жовківської міської ради відбувся брифінг, на якому розповіли про те, що таке громадський бюджет, для чого його впроваджують, які переваги він надає для вирішенню проблем міста.

Відповідно до громадського бюджету, жовківчани, які розробили власні проекти, які б вони хотіли побачити втіленими у місті, можуть подати їх на конкурсний відбір до Жовківської міської ради. Спеціально створена координаційна рада координуватиме виконання основних заходів щодо впровадження та функціонування громадського бюджету, аналізуватиме їх на предмет відповідності вимогам, даватиме оцінку. 

Громадський бюджет у Жовкві впроваджує Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження». Його втілюють за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Жовква, не враховуючи Львів, – одне з двох міст Львівщини, яке втілює цей проект у 2017 році. Крім нього, серед міст районного значення подібну ініціативу реалізовують у Яворові.

Міський голова Жовкви підкреслив, що, впроваджуючи громадський бюджет, міська влада хоче залучити жовківчан до процесів управління містом.

– Ми хочемо змінити радянську ментальність людей. Міська влада готова впроваджувати різні їхні ініціативи, але для цього нам від громадян потрібна допомога, – підкресли мер Петро Вихопень.

– Бюджет громадських ініціатив дає можливість активізації людей. Завдяки цьому влада бачить тих активних громадян, які хочуть щось змінювати у місті, – зазначила експерт Інституту регіонального розвитку Уляна Тернацька.

– Відповідно до громадського бюджету, проекти пропонує громада, а втілює їх, за участі все тої ж громад, міська влада, – зазначив експерт Інституту регіонального розвитку Андрій Пелехатий.

Визначення переможців проектів відбуватиметься шляхом голосування за подані проектні пропозиції. Участь у ньому зможуть взяти члени громади міста. Це можна буде зробити шляхом заповнення відповідного бланку в паперовому вигляді в Жовківській міській раді, або у електронному вигляді на офіційному веб-порталі міської ради.

– Ми отримали платформу, на якій відбуватимуться онлайн-голосування, – розповів секретар Жовківської міської ради Андрій Мазан. – Ті пропозиції проектів, які у електронній і письмовій формах наберуть загалом найбільше голові, будуть відібрані для втілення за кошти Жовківської міської ради.

На реалізацію проектів виділять 2% бюджету Жовківської міської ради – це 200 тис. грн. Втім, на реалізацію однієї проектної заявки місто виділить не більше 50 тис. грн.
Після брифінгу для представників громадськості відбувся спеціальний тренінг, на яких активних мешканців міста вчили як писати і подавати проектні пропозиції.

Протягом квітня жовківчани зможуть подавати свої заявки. До 20 травня відбуватиметься попередня перевірка та аналіз проектів, до 26 травня – їх перелік розмістять на сайті Жовківської міської ради. З 29 травня до 16 червня триватиме голосування за проекти, після чого до кінця червня визначатимуть переможців. А вже до 15 липня пропозиції переможців буде включено до бюджету міста на 2017 рік і до кінця роки їх будуть реалізовувати.

З 30 липня подання заявок на участь у громадському бюджеті відбуватиметься на регулярній основі – протягом 30 днів з метою передбачення в міському бюджеті на наступний рік відповідних проектів для фінансування.

 

Comments

comments