“Поки що ми маємо жалюгідну пародію на громадянське суспільство. Це скоріше нагадує охлократію”

Відомий рава-руський історик Сергій Максимів розповів про своє бачення впливу людей на управління державою, зокрема, прокоментував думку щодо формування в Україні громадянського суспільства.

Про це історик, який спрогнозував анексію та окупацію українських земель до початку агресії Росії в Україні розповів в інтерв’ю “Прикордонню”.

– Останній раз людина змінювалася наприкінці пізнього палеоліту, коли з’явився тип «homo sapiens». З того часу принципових змін не відбулося… А якщо серйозно… Десь через два місці після перемоги Майдану я зустрів знайому, яка була палкою і щирою його прихильницею. У розмові вона похвалилася приємною новиною: доньку влаштувала на хорошу роботу. І хоча для цього їй довелося заплатити чималого хабара, робота того вартує. Мого запитання «А заради чого тоді загинула «Небесна сотня? «Як з гідністю»? вона відверто не зрозуміла…, – розповів Сергій Максимів.

– Людина – слабка істота і втримати її від спокус може тільки одна обставина – страх жорсткого і невідворотного покарання. Не слід забувати, що «продажну і злочинну владу» не приносять нам інопланетяни – її обирають громадяни країни відповідно до своїх уявлень про її носіїв. Значна частина людей так щиро ненавидять корупцію не тому, що є кришталево чистими, а тому, що самі хочуть бути її учасниками, а можливості такої не мають.

Серйозною проблемою стало те, що значна частина населення є розбещена анархією і вседозволеністю. Перекриття доріг і погроми в судах і держустановах є доволі тривожною тенденцією. Як на мене, поки що ми маємо жалюгідну пародію на громадянське суспільство. Це скоріше нагадує охлократію (владу натовпу).

Повну версію інтерв’ю з Сергієм Максимівим читайте у №2 (82) від 28 лютого цього року.

Читайте також: “Ситуація в Україні зараз нагадує події 100-річної давнини. Тоді Українську державу згубили отамани”.

 

Comments

comments