Як голова Жовківської райдержадміністрації ледь не позбулась посади

Напередодні Нового року у Жовківському районі розгорівся чи не найбільший за останні роки скандал, пов’язаний із чиновниками. На дорозі Львів – Рава-Руська, неподалік Рави-Руської, автомобіль, за кермом якого перебувала голова місцевої районної державної адміністрації Надія Щур, яка поверталась з новорчічного корпоративу, зупинили патрульні поліцейські через підозру у водінні в нетверезому стані. Керівник району відмовилась проходити тест на алкогольне сп’яніння на місці, через що на відповідний огляд її було доставлено до Львівського обласного наркологічного диспансеру.

Про сам інцидент і його деталі громадськості повідомили громадські активісти та народний депутат України Володимир Парасюк, який був обраний до парламенту, зокрема, і від Жовківського району. Як виявилося згодом, саме активісти кілька годин і «вистежували» «п’яну» голову Жовківської райдержадміністрації і згодом повідомили про те, що вона начебто сіла за кермо автомобіля напідпитку.

У патрульній поліції, в свою чергу, майже одразу підтвердили, що повідомлення про те, що водій автомобіля, який згодом зупинили їхні працівники, буде п’яним, отримали близько за півтора години до самого зупинення. 

«Він (автомобіль, – Авт.) рухався із порушеннями правил дорожнього руху, маневрував по дорозі, а також мав увімкнені протитуманні фари, хоча туману не було», – зазначили у поліції.

З дороги Львів – Рава-Руська події перенеслися до Львівського обласного наркодиспансера. Туди прибули громадські активісти і народний депутат України, обраний, зокрема, і від Жовківського району, Володимир Парасюк. Вони і повідомили громадськість як про сам інцидент, так і про те, що працівники медзакладу намагалися сфальсифікувати результати аналізів Надії Щур.

У прес-службі патрульної поліції додали, що у наркодиспансері патрульним лікарі не дозволили перебувати при відборі аналізів і не дала можливості поставити підпис на пломбі.

Аби не допустити фальсифікування аналізів громадські активісти і народний депутат протягом кількох годин самі контролювали цей процес, щоб самі аналізи провели об’єктивно. Дійшло навіть до того, що вранці того ж дня нардеп зачинив головного лікаря наркодиспансера у кабінеті останньої.

Зрештою, результати аналізів виявилися негативними. 

Надія Щур у той же день написала заяву на звільнення з посади голови Жовківської РДА і, як стало відомо вже пізніше, також на два тижні взяла відпустку за власний кошт. Про це керівника Жовківщини попросив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.
Користувачі соціальних мереж по-різному відреагували на скандал із головою Жовківської РДА. Одні говорили про те, що вона, мовляв, «доїздилась» і отримала по заслугах, другі – що її зупинка є нічим іншим як підставою, треті – що вона вчинила мужньо, написавши заяву на звільнення.

Протягом двох тижнів Нового року ситуація довкола скандалу із Надією Щур, таке враження, унормувалася, хоча і не було зрозуміло яка доля чекає на чиновника. На публічних заходах вона не з’являлася, офіційних коментарів – не давала, власної версії подій ночі 30 грудня не озвучувала. Тому певною несподіванкою для багатьох стала поява інформації про те, що 16 січня у жовківському Народному домі вона звітуватиме про виконану роботу у 2016 році та перспективи на 2017 рік.

На звіті Надії Щур у залі Народного дому яблуку ніде було упасти. Люди стояли навіть у проходах. Олег Синютка додав, що вперше за час його перебування на посаді голови Львівської ОДА на звіті керівника району зал повністю заповнений.

Мабуть, такий аншлаг був викликаний саме «передноворічним скандалом», незважаючи на те, що чимало людей у залі були працівниками бюджетної сфери. Опоненти керівника району ще до початку звіту, як і на самому слуханні так і після нього, заявляли про те, що на цю події ледь не «масово зганяють «бюджетників» у традиційних совкових традиціях». 

На подібного роду закиди Олег Синютка, який виконував функцію головуючого на звіті голови Жовківської РДА, зауважив, що не знає про перебування у залі «адмінресурсу», втім, навіть якщо і так, то їхні представники – мешканці Жовківського району і ніхто їх не змушує сидіти у залі і тим більше аплодувати.

Звіт розпочався із виступу владики Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Михаїла Колтуна. Мабуть, це повинно було б дещо зняти напругу, яка панувала у залі до початку звіту.

Виступ Надії Щур розпочався із інформування про соціально-економічні показники району і загалом охопив усі найважливіші сфери, у яких було акцентовано увагу на досягненнях.

Майже із самого початку із залу було чути вигуки, мовляв «за які кошти відбувався корпоратив?» тощо, які багато хто оцінив як можливу провокацію. Втім, на них Надія Щур не реагувала і від звіту не відступала, а порядок в залі підтримував Олег Синютка.

Приблизно через 10 хвилин виступу голови РДА один із чоловіків, який згодом назвався громадським активістом, вийшов на сцену і поставив по пляшці горілки на кафедру, за якою виступала Надія Щур, та на стіл президії, за яким сиділи голова Львівської ОДА та голова Жовківської районної ради. Зал такі дії зустрів гучними вигуками «Ганьба!», а сам Олег Синютка спершу закликав до порядку, а потім пожартував щодо того, чи можна після звіту ці пляшки забрати.

Щур таки закінчила свій звіт, подякувала за підтримку облдержадміністрації, районній раді, місцевим громадам та церкві.

– Два роки, протягом яких очолюю район, я витратила на те, аби об’єднати довкола себе людей мудрих, тих, які у цьому районі хочуть щось змінювати. Думаю, що це мені вдалося, – завершила Надія Щур.

Зал закінчення виступу голови Жовківської РДА зустрів оплесками. Олег Синютка знову пожартував, що востаннє таке бачив на ХХV з’їзді КПРС, коли бурхливі оплески переходили в овації.

На звіті голови Жовківської РДА також виступив народний депутат України Володимир Парасюк. Більшість часу своєї промови він присвятив темі виконання ремонтних робіт у районі, говорячи, зокрема, про те, що у звіті голови РДА йшлося про суму витрачених на це коштів, але не вказано об’єм виконання таких робіт. Він зазначив, що не може отримати відповідних документів щодо виконання таких робіт, а також наголосив, що, за результатами власного розслідування, одна з фірм, яка, за словами нардепа, виграла більшість тендерів на найбільшу суму, є фірмою, у якій працює син Надії Щур. 

– У 2014 році я вийшов на Майдан проти таких як Надія Степанівна – щоби вони більше не були в органах державної влади, – підсумував свій виступ Володимир Парасюк.

Тези народного депутата намагався спростувати депутат Львівської обласної ради Роман Демчина, який зачитав інформацію про те, скільки коштів було витрачено на ремонт доріг району і який об’єм робіт на ці них було виконано. 

– Я не захищаю Щур, Синютку, Горбаня чи Парасюка. Я є депутатом, мене також вибрав народ. Пора вже закінчити ці всі масовки і взятися дружно до роботи, – зазначив Демчина.

На звіті виступили і громадські активісти, які вказали, що були причетними до зупинки Надії Щур – «вистежували» її автомобіль та повідомили патрульну поліцію про те, що за його кермом начебто буде п’яний водій. Після цього Щур озвучила свою версію події 30 грудня.

– Мабуть, є ситуації, коли представник влади є менш захищений, аніж будь-яка інший працівник чи проста людина. Зі мною в автомобілі було ще дві жінки. Те, що відбувалося на дорозі, я би не побажала навіть ворогові. Коли мене зупинив поліцейський автомобіль, позаду зупинилося інші два автомобілі, з яких почали бігти здорові чоловіки і вигукували ще здалеку певні речі. На дорозі медосвідчення я одразу не проходила, а погодилася поїхати до Львова, оскільки те, що відбувалося довкола мене, це була чиста вистава. У Львові я аналізи здала, але це нікого не цікавило. Та вистава, яку я пережила вночі, нехай зробить честь тим чоловікам, які це зробили, – розповіла Надія Щур.

На звіті голови РДА виступали і депутати та голови різних рад району, області, працівники медицини та освіти й інші громадяни. Одні звинувачували голову РДА у начебто водінні напідпитку, другі – захищали, треті – виправдовували. Питань по суті звіту майже не було. Очевидно було, що і громадських активістів, і людей у залі, і широку громадськість цікавило якою буде подальша доля керівника Жовківської РДА. Голова ОДА інтригу з цього питання тримав до завершення слухань.

– Думаю, за цей період Надія Степанівна «згризла» себе як ніхто інший. Те, що святих немає, це зрозуміло. Я нікому не дзвонив і нікого не просив зробити якісь аналізи.

Вирішив, що як воно буде – так воно і буде. Суспільство розділилося на дві частини – тих, хто думає, що результати аналізів сфальсифіковані, і тих, хто думає, що вони є правдивими.

Олег Синютка показав стос листів, які, за його словами, отримав від районних депутатів і від сільських голів Жовківщини в підтримку Надії Щур.

Керівник області додав, що на прикладі цієї ситуації можна говорити, що суспільство змінилося.

– Думаю, це застерегло не одного чиновника, який міг потрапити у подібну ситуацію. Це буде наукою для багатьох людей, – зазначив Синютка. – Найгірше, якщо ця подія розсварить Жовківський район, тому що для нас сьогодні є надзвичайно важливим тримати єдність району і області. Дуже хотів би, щоби Жовківщина була тим районом, який буде вести за собою усю Львівську області. 

Олег Синютка закликав людей переосмислити те, що трапилося, зробити висновки з цього і рушити разом вперед.

– Я Надію Степанівну рекомендував на цю посаду і я відповідатиму за нею перед Президентом України. Дуже би хотів, щоби ця ситуація не розсварила, а об’єднала Жовківський район, – зазначив голова Львівської ОДА. 

І хоча прямої відповіді на питання про те, чи буде Надію Щур звільнено з посади голови Жовківської РДА, такою відповідь очільник області дав зрозуміти, що її відставки не буде. Про те, що на свої посаді вона залишиться «Прикордонню» підтвердила і сама Надія Щур.

Скандал із начебто п’яною головою Жовківської РДА, навіть після її звіту і публічних виступів в захист Надії Щур і проти неї, все ж залишив певні запитання. Зокрема, чи не було метою вистежування Надії Щур пошук приводу для усунення її з посади голови Жовківської райдержадміністрації? З іншого боку, якщо остання і справді була тверезою за кермом, тоді чому її автомобіль, як офіційно стверджують у патрульній поліції, «рухався із порушеннями правил дорожнього руху, маневрував по дорозі, а також мав увімкнені протитуманні фари, хоча туману не було»?

З цього скандалу, як показали наступні події, Надії Щур вдалося вийти переможцем. І справа не в тому, що результати аналізу крові на алкоголь виявились негативними.

По-перше, новорічно-різдвяні свята дещо відсунули цю тему на задній план і протягом двох тижнів нового року пристрасті довкола неї вляглися і градус напруги суттєво впав. По-друге, під час свого звіту Надія Щур отримала можливість, так би мовити, наочно показати зміни у районі, який вона очолює, за останній рік. І ці зміни, заради справедливості, справді дуже вагомі і помітні. По-третє, у районі Надія Щур має досить хорошу репутацію та, попри скандал, довіри не втратила, що показано на прикладі численних звернень депутатів різних рад до голови Львівської ОДА.

Надія Щур – не перший голова Жовківської РДА, який потрапляє у гучний скандал. Двоє її попередників у недавньому минулому пішли з посади керівника району через хабарництво, ще один – наштовхнувся на протести проти свого призначення з перших днів роботи, інший – програв суд, за яким його назвали «клоуном». Через це на Жовківщині дехто вже навіть називає посаду голови РДА «проклятою». Чи буде цей скандал останнім для голів Жовківщини можна лише гадати. Втім, теперішній керівник району права опинитися у подібній ситуації, схоже, вже точно не має.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №1 (81) від 28 січня 2017 року

Comments

comments