«ТЕМНИЙ» квартал вул. ЛІС(ної)»

Поки у Раві-Руській триває виділення земельних ділянок у новорозробленому кварталі по вул. Лісній – Грушевського, власники земельних ділянок у іншому, сусідньому, кварталі, по вул. Лісній, шукають вирішення проблеми, яка, по суті, нівелює сенс володіння ними.

Квартал по вул. Лісній, нагадаємо, налічує близько 400 земельних ділянок. Його було розроблено під час каденції Рава-Руської міської ради шостого скликання і виділення наділів там відбувалося у 2013 – 2015 рр. Також цей квартал запам’ятався так званою «справою 139», коли депутати фактично безпідставно не виділили 139 громадянам земельних ділянок. Це спричинило до конфлікту між тодішнім міський головою Іриною Верещук та найбільшою депутатською фракцією у тодішній міській раді ВО «Свобода».

Виділення земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній стало чи не найбільш масовим у сучасній історії Рави-Руської і на найближчі кілька років, по суті, зняло цю проблему, яка існувала до того, адже більшість равчан, які звернулися з заявою про виділення їм земельних ділянок, тоді їх і отримали. Це, у свою чергу, зокрема, «обвалило» вартість земельних ділянок на території Рави-Руської. Раніше їх у Раві купували, як правило, ті, хто незабаром збирався зводити на них індивідуальний житловий будинок. Пропозицій було недостатньо, але попиту – більше. Землю у кварталі по вул. Лісній більшість громадян «взяли», так би мовити, «на перспективу», як то кажуть, «брали, поки давали». 

Якщо до моменту роздачі земель під індивідуальне житлове будівництво ділянки у кварталі по вул. Лісній у місті їхня вартість складала, в середньому, 6 тис. дол., то зараз вона коливається, в середньому, у межах 3 – 4 тис. доларів. Бували і випадки, коли можна було натрапити на оголошення про продаж земельної ділянки навіть за 2 тис. дол. 

Земельні ділянки у кварталі по вул. Лісній намагалися виділяти за негласним принципом – ті, хто збирається зводити будинки вже у найближчий час, писали заяви і отримували землю ближче до вул. Львівської, тобто, до вже існуючої забудови. А ті, хто земельну ділянку «брали» аби скористатися своїм правом отримати таку і не збирався, принаймні, у найближчі роки, зводити там будинок, отримували їх, відповідно далі. Це робилося для того, аби потім легше було займатися підводом необхідних комунікацій, в першу чергу, електрифікації. Адже якщо звести будинок, приміром, поруч із лісом, то власнику земельної ділянки там буде фінансово невигідно самотужки прокладати лінію електропередач через увесь квартал.

Зараз, через майже чотири роки після виділення перших земельних ділянок, у кварталі по вул. Лісній вже зведено або триває будівництво близько двох десятків будинків, ще більше – залито фундаментів під них. Більшість з них – на початку кварталу, ближче до електростанції а вул. Львівської. Втім, це доволі мала частина у порівнянні з майже чотирма сотнями земельних ділянок, які загалом налічує квартал. Серед причин низького будівництва на цих земельних ділянках можна назвати три найголовніші: перша, про яку вже згадували, це те, що земельні ділянки равчани брали, поки, за їхніми словами, була така можливість; друга – це значне погіршення фінансових можливостей у зв’язку з інфляцією та знеціненням гривні; третя – відсутність комунікацій.

Власники земельних ділянок, які вже звели, будують будинки або планують це зробити у найближчий час, говорять про те, що найбільшою перешкодою у цих їхніх планах є відсутність електрифікації. 

– Свій будинок я почав будувати за допомогою дизельного генератора, – розповів один із власників земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній Павло Горечий. – Продовжую так робити і надалі, оскільки ні трансформатора, від якого можна було б провести електрику до будинку, ні електричних опор у кварталі немає. Відповідно, навіть якщо за допомогою генератора і збудую весь будинок, без електрики жити у ньому буде неможливо.

За словами пана Павла, зараз у кварталі вже збудовано близько 20 будинків і закладено близько 100 фунадментів. Щороку тут зводять по 2-3 будинки.

– Тут вже навіть є такі сім’ї, які не лише збудували будинок, а й провели там проводку, встановили систему опалення, зробили ремонти і готові перейти туди жити. Втім, через відсутність електрики, зробити цього не можуть, – додав Павло Горечий.

Власники земельних ділянок кілька разів зверталися до міського голови Рави-Руської Миколи Зінька щодо електрифікації кварталу, однак поки безрезультатно.

– Ми проводили збори, однак одного разу міський голова проігнорував їх, не попередивши нас, що його не буде. Надалі він розповідав, що електрифікацією повинне займатися обленерго і що коштів, необхідних для цього, у міської ради немає, – розповіли громадяни.

Люди звернулися з листом до ПАТ «Львівобленерго» аби там дали роз’яснення хто повинен займатися електрифікацією кварталу, за чиї кошти це може відбуватися і яка документація необхідна. У відповідь, у компанії зазначили, що з відповідним зверненням та документацією Рава-Руська міська рада повинна звернутися до них. Надалі «Львівобленерго» надасть технічне завдання на проектування електромереж згаданого кварталу комплексної забудови, після чого Рава-Руській міській раді необхідно виготовити та надати проектно-кошторисну документацію (ПКД) на електропостачання кварталу індивідуальної забудови погоджену з усіма зацікавленими організаціями, а також передбачити кошти на виготовлення землевпорядної та містобудівної документації. 

Іншими словами, для того, щоб електрифікувати квартал по вул. Лісній, міська влада Рави-Руської повинна передбачити кошти на виготовлення документації і звернутися з цього приводу до «Львівобленерго».

Міський голова Рави-Руської Микола Зінько запевнив, що Рава-Руська міська рада підтримує листування з цього питання з «Львівобленерго», однак є проблеми із необхідною документацією.

– Існують проблеми з графічними матеріалами, адже при розробці цього мікрорайону не було нанесено схеми ліній електропередач не лише на карту детального плану, а й не позначено того, як повинна пролягати сама мережа, підстанція тощо, – зазначив мер. 

Микола Зінько додав, що міська рада не спроможна за власний кошт профінансувати такі робити. 

– Попередньо ми порахували, що для того, аби електрифікувати 30 земельних ділянок, необхідно приблизно 600 тис. грн., не кажучи вже про майже 400. Але вони повинні бути розміщені більш-менш компактно, чого наразі немає, – додав мер. 

У листі «Львівобленерго» сказано, що вартість лише розроблення необхідної документації коливатиметься від 2 до 10 млн. грн., не враховуючи ПДВ. Тобто, у першому варіанті – майже половина усього річного бюджету міста, у другому – майже два річних.

Мер радить людям зібратися і самостійно придбати трансформатор, а згодом – взяти його на власний баланс. А міська рада, як він запевняє, може долучитися до цього процесу. Однак проблема не лише у купівлі трансформатора, у й встановленні електричних опор, виготовленні необхідної документації. Крім того, залучити до цього процесу власників усіх 400 земельних ділянок, на думку громадян, нереально. По-перше, чимало з них вже продали їх, по-друге, у більшості наразі немає інтересу для будівництва.

А по-третє, спільно діяти тим, хто зараз зацікавлений у електрифікації, теж фактично неможливо, оскільки їхні земельні ділянки не розміщені поруч, а «розкидані» по значній частині кварталу. 

Варіантом вирішення проблеми міський голова називає участь в інвестиційному проекті. Для цього потрібно надати графічні матеріали, проектно-кошторисну документацію.

За його словами, Рава-Руська міська рада подала відповідну заявку, однак яким буде результат він не береться прогнозувати.

А власники земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній стали заручниками ситуації. З одного боку, вони планують, будують або ж вже звели будинки. Проте, з іншого, коли вони зможуть у них жити – невідомо нікому. Хіба що без електрики…

Захар Негода, газета “Прикордоння” №8 (80) від 22 грудня 2016 року

Comments

comments