Гійче, Липник та Волиця не хочуть об’єднуватися з Равою

У Жовківському районі може виникнути ще одна об’єднана територіальна громада (ОТГ) – з центром у селі Новій Кам’янці.

Нагадаємо, відповідно до затвердженого проекту перспективного плану спроможних територіальних громад Жовківського району, на його території мало б бути створено сім ОТГ з центрами у Раві-Руській, Жовкві, Добросині, Магерові, Туринці Дублянах та Куликові. 

Однак вже після того, як відповідне рішення було ухвалено на засіданні сесії Львівської обласної ради, на Жовківщині місцеві громади ініціюють створення ще однієї ОТГ, восьмої. До складу Новокам’янської ОТГ можуть увійти Нова Кам’янка, Бишків, Волиця, Гійче та Липник. Зараз, відповідно затвердженого проекту перспективного плану, перші дві мали б увійти до Добросинської ОТГ, а інші три – до складу Рава-Руської ОТГ.

– Коли два роки тому розпочалася децентралізація, у нас було багато думок щодо об’єднання, – розповів голова Новокам’янської сільської ради Ярослав Ребець. – Спершу ми думали створити ОТГ у складі Липника, Нової Кам’янки та Бишкова. Це – споріднені населені пункти, які колись належали до одного села. Тому ми хотіли знову їх об’єднати. Однак виявилося, що цих населених пунктів замало, тому  вирішили долучити до об’єднання і Гійче. 
Ярослав Ребець зауважує, що говорити про те, що центр ОТГ буде у Новій Кам’янці, наразі не варто. 

– У кожному зі сіл буде створено ініціативні групи у складі п’яти осіб з кожної, які протягом кількох тижнів повинна визначити центр громади, де можуть розташовуватися відповідні структури та працівники. Тоді буде визначено яке село стане центром об’єднаної громади, – додав Ярослав Федорович.

Подібна ініціативна група вже створена у Гійче. Там питання створення Новокам’янської ОТГ і можливого входження до неї села розглянули 18 грудня на громадських зборах.

– Ми порушили питання перед громадою чи вони хочуть, аби Гійче об’єдналося до Рави. Мешканці відповіли, що хочуть щось «своє», аби наша громада увійшла у сільську ОТГ. А Нова Кам’янка є географічним центром між селами, які хочуть створити ОТГ. Хоча, зазначу, питання того, яке село буде центром громади, не є проблемним, – розповів сільський голова Гійче Іван Івануса.

Ініціатори створення Новокам’янської ОТГ не вважають, що проект перспективного плану Жовківського району, який два місяці тому було затверджено, стане перешкодою у створенні ще однієї ОТГ, адже законодавство наразі дозволяє об’єднуватися добровільно. Вони сподіваються, що своїм досвідом у підготовці до створення ОТГ поділяться у Магерові, де вже підготували усі необхідні документи для цього. Таким чином, це дозволить пришвидшити процес і наприкінці січня усі необхідні документи для створення Новокам’янської ОТГ, сподіваються ініціатори, будуть підготовлені і через кілька місяців вже відбудуться вибори до такої громади.

Захар Негода, газета “Прикордоння” №8 (80) від 22 грудня 2016 року

Comments

comments