Небезпечне сусідство

У Раві-Руській поруч з корпусом школи №1, де навчаються учні початкових класів, вже не один рік розташовується будівля, яка, на думку багатьох, може становити загрозу для життя та здоров’я дітей.

Фактично на подвір’ї «початкової» школи, за декілька метрів від її корпусу, за адресою вул. Ярослава Мудрого, 9а, вже не один рік у занедбаному та понищеному стані перебуває будівля. У ній – вибиті вікна, двері, паркан прибудинкової території напівзруйнований, а у самій будівлі і поруч з нею ще донедавна було багато сміття, серед якого, як говорили, навіть були шприци.

– Для нас таке «сусідство» є величезною проблемою, адже туди можуть забігти діти і травмуватися, – розповіла директор Рава-Руської школи №1 Ірина Грицишин. – Дякувати Богові, досі ніхто з них не постраждав, але це завдяки тому, що на перервах за дітьми постійно слідкують вчителі, які не допускають їх туди.

Директор школи зазначила, що батьки дітей неодноразово зверталися з приводу цього, дирекція – надсилала відповідні листи до Рава-Руської міської ради, аби власника будівлі було притягнуто до відповідальності і він навів там порядок. Однак протягом багатьох років ситуація не змінилася.

Наприкінці минулого та на початку цього року з відповідним зверненням щодо вирішення цієї проблеми до Рава-Руської міської ради направила лист місцевий депутат Ірина Була.

– Ми просили створити комісію щодо розгляду за призначенням експлуатації приміщення власником, – розповіла Ірина Була. – Також ми просили зобов’язати його вжити необхідних заходів для приведення будівлі у належний стан. 

У відповідь на депутатське звернення, власнику будівлі по вул. Ярослава Мудрого, 9а було надіслано листи із зобов’язаннями привести в належний санітарний стан будівлю та прибрати прибудинкову територію. Крім того, у міській раді з цього приводу провели розмову з власником будівлі.

Власником приміщення, до якого було надіслано листи, є підприємець Андрій Клуб. Він визнає, що описана проблема справді існує, однак зазначає, що до такого стану його привели місцеві хулігани.

– Мені знайома ситуація, що склалася, – прокоментував Андрій Клуб. – Приміщення не використовується вже тривалий час, воно було у досить нормальному стані, прилегла територія – загороджена. На жаль, той стан, який зараз є, став наслідком діянь місцевих хуліганів.

Втім, підприємець заперечив те, що на території і всередині будівлі були розкидані шприци.

– З цього приводу я навіть звертався з листом у поліцію. З її представниками ми виходили на місця і жодного шприца знайдено не було. Я не знаю хто пише листи і наводить такі факти, але вони повинні б були бути чимось підтвердженими, – додав Андрій Клуб. – У мене на сьогодні немає коштів задіяти це приміщення. Сенсу ще раз обгороджувати і вкладати кошти у нього, якщо воно не буде використовуватися, немає. Адже через деякий час схожа проблема на ту, яка є зараз, може виникнути знову.

Грошей туди було вкладено чимало, але, на жаль, це приміщення було знищено. Визнаю, що без вікон і дверей туди можуть залізти і діти, і не тільки, але нічого у такій ситуації наразі зробити не можу

Після листів до міської ради і до власника приміщення навесні цього року прибудинкову територію і приміщення поруч з «початковою» школою таки було прибрано. Крім того, наразі тривають перемовини щодо можливого викупу приміщення назад у власність Рава-Руської міської ради.

З міським головою ми обговорили питання щодо продажу його міській громаді на розумних умовах, за відносно символічною ціною, – зазначив Андрій Клуб. – Думаю, до певного консенсусу з цього приводу ми дійдемо.

Міський голова Рави-Руської Микола Зінько підтвердив, що міська рада, можливо, викупить приміщення по вул. Ярослава Мудрого, 9а.

– Триває підготовка до децентралізації і коли вона відбудеться, відповідні служби, їхніх працівників потрібно буде забезпечити приміщенням. У місті існує потреба з додатковим приміщенням, тому до цього готуємось заздалегідь, аби потім не сидіти «на голові» у одне одного, – прокоментував Микола Зінько.

За словами мера, якщо домовленостей буде досягнуто і міська рада викупить приміщення, воно може використовуватися й для інших цілей – для потреб закладів, навчальних установ, здачі в оренду тощо. Водночас він додав, що можливість продажу цього приміщення наразі не розглядається.

Додамо, будівля по вул. Ярослава Мудрого, 9а є приватною власністю, однак раніше була частиною школи №1 – у різні часи тут розташовувалися початкові класи, спортзал, їдальня. На початку 2000-х років її продали у приватну власність. Новий власник її відремонтував, добудував другий поверх, обгородив парканом і кілька років там навіть працював магазин та кафе. Проте після закриття останніх вікна, двері та паркан хулігани поступово розбили і будівля почала занепадати.

– На той час стояло питання медсанбату. Міська рада, наскільки мені відомо, брала приміщення колишнього медсанбату на баланс. Тодішній міський голова роман Печінка запропонував мені купити цю будівлю, яка була у напівзанедбаному стані. Кошти від продажу, наскільки мені відомо, повинні були піти саме на облаштування приміщення колишнього медсанбату, – розповів власник будівлі Андрій Клуб. – Ми з компаньйоном планували тут зробити торговий заклад. Частково нам це вдалося: у двох приміщеннях було кафе, яке функціонувало. З його доходів ми планували розвивати і вкладати у саме приміщенні. Але хтось із равчан поскаржився, що у кафе, яке розташовувалося на території школи, продають алкогольні напої. Тоді ми там продавали пиріжки, чай для дітей тощо. Але комусь це не сподобалося. В принципі, там ми практично не заробляли і закрили кафе, а саме приміщення навіть виставили на продаж. Однак щодо його купівлі фактично ніхто не звертався.

Захар Негода, газета “Прикордоння” №7 (79) від 29 жовтня 2016 року

Comments

comments