Аварія, фальшиві номера, малолітні «водії» без водійських прав: мотоцикли «ганяють» по центральних вулицях міста

Останні кілька місяців у Раві-Руській виникла нова проблема – на дорогах центральних вулиць міста на високих швидкостях регулярно їздять мотоцикли. Вона, за нашими спостереженнями і підрахунками, набагато перевищує максимально дозволену швидкість у межах населених пунктах, таким чином, створює небезпеку як для водіїв інших транспортних засобів, так і для пішоходів.

Від квітня цього року, відколи мешканцям вулиці Львівської, через яку пролягає дорога міжнародного значення, доводиться не лише бачити, а й чути звуки і навіть реви моторів мотоциклів, вдалося встановити, що гонитвами регулярно займаються водії на щонайменше одних і тих же чотирьох мотоциклах.  Вони не лише «ганяють» по центральній вулиці міста, а й роблять це регулярно та протягом кількох годин (!). Приміром, «найулюбленішою» ділянкою для швидкої їзди для них є, як вдалося спостерігати, відрізок дороги по вул. Львівській – від пам’ятника Богданові Хмельницькому до залізничного переїзду в районі школи-інтернату. В обидві сторони протягом дня мотоциклісти на шаленій швидкості їздять не один десяток разів. Відбувається це, в основному, у післяобідню та вечірню пору, а останнім часом навіть уночі. Більше того, водії цих мотоциклів нерідко їздять з пасажирами, останніх з яких перебувають без захисних шоломів. 

Здавалося, що тут такого – їздять та й їздять. Тим більше, що після капітального ремонту дороги п’ять років тому таких «шумахерів» було достатньо, особливо, на вул. Львівській.

Проте, окрім перевищення такими мотоциклами максимально дозволеної швидкості, існує багато інших аспектів, які змушують вдаватися до кроків боротьби з діями їхніх водіїв. Зокрема, найголовніший з них це те, що їхні «маневри» відбуваються на найнавантаженішій дорозі міста, фактично, у самому його центрі, по якій не лише рухаються багато інших транспортних засобів, а й де проживає багато людей та бігає чимало дітей, де розташовується школа. Лише у липні минулого року тут трапилося жахливе ДТП за участю водія мотоцикла, який без захисних шоломів мчав на великій швидкості разом з пасажиром, маленьким хлопчиком, і «врізався» у автобус. Дивом тоді усі постраждалі залишились живими попри те, що у водія мотоцикла була серйозна травма голови, а у хлопчика – відкритий перелом ноги. І просто чудо, що у той момент нікого з людей не було на пішохідному переході та тротуарі, де трапилася ДТП, незважаючи на те, що аварія відбулася у ранкову пору.

Враховуючи прикрий досвід із ДТП річної давнини, з метою недопущення подібної ситуації у майбутньому, застереження небезпеки і виконуючи свій громадянський обов’язок, ми кілька разів зверталися за телефоном «102» і повідомили поліцію про ситуацію, яка відбувається на дорозі міжнародного значення, яку обслуговує новостворена патрульна поліція, та ще й у межах населеного пункту. Однак після трьох дзвінків протягом кількох тижнів ситуація не змінилася.

Згодом ми відзняли фрагмент такої «гонки» за участі згаданих мотоциклів і опублікували їх на нашому сайті у всесвітній мережі, а також у соціальних мережах. Ми сподівалися, що громадський осуд змусить водіїв цих мотоциклів задуматися над своєю поведінкою на дорозі і вони зроблять відповідні висновки. Проте цього не сталося. Навпаки, «гонки» не лише не припинилися, а окремі користувачі у соціальних мережах відкрито почали глузувати над тим, що ми порушили згадане питання і звернули увагу на порушення правил дорожнього руху і створення небезпеки для інших водіїв та пішоходів. 

Рава-Руська – містечко невелике, тому майже одразу після публікації відео наші припущення щодо того, хто може бути водіями згаданих мотоциклів, підтвердилися, адже серед тих, хто глузував над проблемою, були і вони самі. Виявилося, що цим водіям не більше 22 років. Більше того, серед них є навіть ті, хто є малолітніми, тобто не досяг навіть 16-річного віку! Це означає, що вони не лише порушили правила дорожнього руху, а й останні з них кермували мотоциклами незаконно!

За допомогою відео нам вдалося підрахувати, що лише за декілька секунд водії згаданих мотоциклів розганяються до майже 100 км/год (у межах населених пунктів максимально дозволена швидкість руху – 60 км/год, – Авт.). І, як вдалося спостерігати, найчастіше вони це роблять на вже згаданій ділянці по вул. Львівській. Так, лише на етапі розгону, як свідчить відео, такі мотоцикли долають 130 м за 5 секунд, що, за відповідними математичними підрахунками, складає майже 93 км/год. Однак швидкість, з якою часто рухаються згадані мотоцикли, за нашими спостереженнями, на наступних етапах руху є набагато більшою.

Серед таких малолітніх «водіїв» у соціальній мережі один поводився дуже нахабно та зверхньо і навіть переопублікував новину про, в тому числі, і своє правопорушення, у себе на сторінці, підписавши його словами такого змісту: «Переживають за нас, навіть до поліції зверталися». За гіркою іронією долі, саме цей малолітній «водій» мотоцикла у День останнього дзвоника у Раві-Руській, 27 травня, як нам розповіли свідки, попередньо ледь не збивши на переході біля школи-інтернату пішохода, вчинив ДТП – врізався у мікроавтобус Mersedes Vito, який повертав на вул. Могильницького (на фото на ст. 1), за кермом якого був водій 1979 р.н., мешканець одного з навколишній сіл.

Сама аварія, окрім шоку 15-річного хлопчини-«водія» мотоцикла і пошкодженими транспортними засобами, на щастя, жертв не принесла. Хоча самого горе-«водія» госпіталізували до Рава-Руської районної лікарні.

Малолітнім «водієм», як вдалося дізнатися «Прикордонню», виявився учень Рава-Руського професійного ліцею Володимир П. Аварію він вчинив на мотоциклі з іноземною реєстрацією. Водійських прав у нього не було і відповідати за свої дії він також не буде, оскільки на момент аварії не досяг 16-річного віку. Тож відповідальність за його «гонку», відповідно до законодавства, нестимуть батьки.

Як свідчать сторінки цього «водія» у соціальних мережах, висновків після аварії він не зробив. Більше того, фото з місця аварії, з пошкодженими мотоциклом і мікроавтобусом він сам же і опублікував. Крім того, на своїй сторінці він опублікував безліч фото із мотоциклами – і тими, на яких сам їздив, і тими, які разом з ним регулярно перевищують швидкість.  На одному з цих фото зображено, як можна припустити, сам Володимир П., який їде за кермом мотоцикла… не тримаючись руками за кермо (!). Аналогічне відео, на якому крім самого водія є ще пасажир позаду нього, опублікував інший користувач на його ж сторінці. На останньому також можна розгледіти номерний знак польської реєстрації – RJ*08W6. Саме такий мотоцикл, яким так «уміло» кермував учень, за нашою інформацією, і потрапив у ДТП. 

На зауваження інших користувачів соціальних мереж про небезпеку дій Володимира П. за кермом, останній відповідав у грубій і нецензурній формі. А про саму аварію він розповідав взагалі ледь не як про веселу пригоду (!). А загалом, тих, хто підтримує його дії і не бачить у них нічого небезпечного, на превеликий жаль, не бракує. Майже всі вони – теж школярі.

Як не дивно, але згадана дорожня пригода, у якій дивом ніхто серйозно не постраждав і усі залишились живими, не змусила згаданих водіїв мотоциклів задуматися і зробити відповідні висновки, тож швидка їзда у їхньому виконанні продовжилась.

Провівши власне невелике журналістське дослідження, ми встановили імена та прізвища, як вважаємо, водіїв згаданих мотоциклів, їхні адреси проживання, місця навчання, роботи, а також інформацію про самі мотоцикли. У силу етичних обставин, публікуємо лише деяку частину з цього.

Так, за інформацією, яку нам надали на Львівській митниці, виявилось, що ні згаданий мотоцикл на польській реєстрації, який вчинив ДТП, ні інший з номерним знаком LB*9K82 державний кордон, як того вимагають умови перебування таких транспортних засобів в Україні, не перетинали – відповідних фактів перетину митниця не встановила. Водієм останнього, як вдалося дізнатися «Прикордонню», є 19-тирічний равчанин Юрій Я. Крім того, виявилось, що на вулицях міста їздить мотоцикл з номерними знаками, який… не реєструвався (!) Це означає, що на ньому прикріплено фальшиві номера (!). Зрештою, не факт, що і польські номерні знаки на перших двох мотоциклах також є справжніми. Тому їхні водії можуть їхні постійно змінювати.

Іншими словами, на таких мотоциклах, у перших двох випадках, без сплати відповідного штрафу за кордон виїхати не мало б бути можливим, а у останньому і взагалі – незаконно пересуватися. Не виключено, що такі мотоцикли могли бути ввезені з-за кордону незаконно або ж і взагалі є краденими.

Факти неперетину кордону і фальшивості номерних знаків свідчать про те, що такі мотоцикли служать виключно для описаних раніше «гонок» на центральних вулицях Рави-Руської.

Все ж, два мотоцикла виявились зареєстрованими. Так, мотоцикл марки YAMAHA FZ-6, номерні знаки ВС6*87АА, синього кольору, свідоцтво про реєстрацію ТЗ серії СХТ №38**51, був зареєстрований 12.09.2015 ЦНП з обслуговування Жовківського району ГУМВС України у Львівській області за громадянином Д. Сергієм Ігоровичем. За нашою інформацією, саме власник цього мотоцикла і є його водієм, який «ганяє» по вулицях Рави на високих швидкостях.

Інший мотоцикл марки VIPER V150A, номерні знаки ВС6*11АА, синього кольору, свідоцтво про реєстрацію ТЗ серії СХТ №10**25, був зареєстрований 30.05.2015 ЦНП з обслуговування м. Червоноград, Сокальського та Радехівського районів ГУМВС України у Львівській області за громадянином М. Михайлом Семеновичем. Тут, за інформацією, якою ми наразі володіємо, власник і водій мотоцикла – дві різні особи.

Як сам винуватець ДТП Володимир П. повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі, у нього два мотоцикла – марки KATANA K92 та SUZUKI GSX-600F. Та чи буде горе-«водій» ганяти на другому з них, непошкодженому, і надалі, таким чином, порушуючи правила дорожнього руху і вчиняючи аварії, враховуючи що йому вже виповнилось 16 років і відповідальність нестиме вже він сам, а не батьки? Або чи подібної небезпеки не створюватимуть і надалі інші водії мотоциклів? 

Газета «Прикордоння» зібрала усю можливу і доступну інформацію про водіїв, які вже кілька місяців своєю швидкісною їздою по центральних вулицях міста, так би мовити, «тероризують» спокій равчан і наражають їх на небезпеку. З відповідним зверненням щодо наведення порядку на вулицях і дорогах Рави-Руської ми звернулися до міського голови Рави-Руської Миколи Зінька, депутата міської ради, який представляє вул. Львівську, Юрія Горечого, а також голови депутатської комісії з питань забезпечення законності та охорони громадського порядку Рава-Руської міської ради Ігоря Зінька. Міська влада з відповідним листом звернулася у правоохоронні органи, яким, на їхню вимогу, ми також надали інформацію, яку нам вдалося отримати в результаті нашого журналістського розслідування. Чи матиме це результат – побачимо зовсім скоро.

Ми ж сподіваємось, що водії мотоциклів все ж стануть більш розсудливими, стриманими у своїй поведінці на дорозі і  дотримуватимуться правил дорожнього руху, безпеки на дорозі і зроблять відповідні висновки. А щодо малолітніх «водіїв», то очікуємо також на відповідну реакцію від їхніх батьків. Адже відповідальність за дії своїх нащадків наразі нестимуть саме вони.

А наразі равчанам слід і надалі дуже уважно переходити дорогу та більш ретельно стежити за своїми дітьми і акуратно та пильно їздити автомобілями аби не стати жертвою юнацької жаги до швидкості.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №5 (77) від 13 серпня 2016 року

Фото зі соцмереж

 

Comments

comments