Івана Іванусу хочуть звільнити з посади міського голови Рави-Руської

На найближчій сесії Рава-Руської міської ради її депутати розглядатимуть питання «Про дострокове припинення повноважень міського голови м. Рава-Руська». Про це йдеться у повідомленні Рава-Руської міської ради.

Як стало відомо “Прикордонню”, звернення про внесення у порядок денний найближчої сесії підписали 12 депутатів Рава-Руської міської ради: від фракції «Батьківщина» – Юрій Панечко, Михайло Залуцький, Микола Гринчук, від фракції «Свобода» – Микола Зінько, Юрій Пилипишин, Назар Вовк, Володимир Кожушко, від фракції «Європейська Солідарність» – Юрій Вольський, Владислав Лявтошлягер, Василь Мельник, Ірина Була, а також позафракційна – Ганна Богуш.

У мотивувальній частині відповідного проєкту рішення йдеться про підстави, на основі яких депутати хочуть відправити у відставку міського голову. Зокрема, вони посилаються на «визнані судами факти порушень Рава-Руським міським головою Іванусою Іваном Івановичем частини другої статті 40 Кодексу законів про працю України (звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу, – Авт.), а також наявність в діях Рава-Руського міського голови ознак порушень частини другої статті 19 (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, – Авт.), статті 43 Конституції України» (кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, – Авт.).

Сам проєкт рішення містить шість пунктів. Зокрема, окрім припинення достроково повноважень міського голови Івана Івануси, також про звільнення його від займаної посади, виключення його зі складу виконавчого комітету Рава-Руської міської ради, доручення секретарю міської ради здійснювати повноваження міського голови до початку повноважень міського голови, обраного на позачергових виборах, а також доручення секретареві міської ради підписати рішення «Про дострокове припинення повноважень міського голови».

Зазначимо, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, якщо є його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови, припинення його громадянства, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, набрання законної сили рішенням суду про визнання його активів або активів, набутих за його дорученням іншими особами або в інших випадках необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави, відкликання з посади за народною ініціативою, визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер чи його смерті.

У всіх цих випадках передбачено звільнення міського голови з посади.

Крім того, повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

У випадку дострокового припинення повноважень міського голови його обов’язки виконує секретар міської ради. Не пізніш як на п’ятнадцятий день після звільнення з посади міського голови він повинен звернутись до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови. Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного сільського, селищного, міського голови.

Голосування за відставку міського голови можливе лише шляхом таємного голосування, при цьому, найменша необхідна кількість голосів для цього – дві третини від складу місцевої ради. У випадку Рава-Руської міської ради – це 18 голосів депутатів.

Наразі міський голова Іван Івануса публічно ще не прокоментував ситуації із можливим його звільненням з посади. Також ніяк публічно не прокоментували ситуацію і депутати, які ініціювали скликання сесії і винесення питання про припинення повноважень міського голови.

Також, за інформацією офіційного сайту Рава-Руської міської ради, 15 грудня  повинно було відбутись засідання комісії з питань регламенту, на порядок якого також винесено питання Про дострокове припинення повноважень міського голови.

Нагадаємо, Івана Іванусу було обрано на посаду міського голови Рави-Руської 25 жовтня 2020 року за підсумками чергових місцевих виборів. Тоді за нього проголосувало 3775 виборців.

 

Comments

comments