У музичній школі лунала музика французьких композиторів

24 листопада у Рава-Руській дитячій музичній школі відбувалась лекція-концерт на тему «Музика французьких композиторів». Її підготувала викладач Лариса Кожушко.

24 листопада у Рава-Руській дитячій музичній школі відбувалась лекція-концерт на тему «Музика французьких композиторів». Її підготувала викладач Лариса Кожушко.
– Думка провести захід на тему «Музика французьких композиторів» виникла давненько, – розповіла Лариса Кожушко. – Декілька років тому я придбала у букініста книжку польського видавництва, яка так і називалася.
За словами Лариси Кожушко, підготовка до лекції-концерту тривала близько двох місяців.
– За цей час відбувався і пошук теоретичних матеріалів – у книгах, в Інтернеті, розучування п’єс із учнями тощо, – додала викладач.
Участь у лекції-концерті разом з учнями дитячої музичної школи взяли також і виконавці зі Львова – студенти вищих музичних навчальних закладів.
– Вони підготувалися до виступу десь за два тижні, що й не дивно, адже вони – професіонали і вже мали ці твори в репертуарі, – зауважила Лариса Кожушко. 
Концерт відкрив ансамбль гітаристів у складі Руслана Лончинського, Маркіяна Новосада, Віталія Шандри та викладача Богдана Кожушка, які виконали два менуети композитора Жана-Філіппа Рамо.
 У перерві між виступами Лариса Кожушко розповіла про  музичну  культуру Франції у XIX ст., а також і про композитора Жоржа Бізе, життєвий і творчий шлях якого висвітлювалися на слайдах.
Лекцію-концерт продовжила Софія Чир. Вона виконала твір «Будильник» із циклу «Дев’ять коротких п’єс» композитора Жоржа Оріка. Викладач коротко розповіла про цього видатного композитора.
Лауреати  всеукраїнських та міжнародних конкурсів Наталія Кожушко та Ірина Кірчанова виконали сонату для флейти та фортепіано композитора Франсіса Пулєнка. 
Христина Горбач виконала твір із циклу «Дев’ять коротких п’єс», а Василина Харко та викладач Лариса Кожушко – «Дрезден» із  циклу «світлини Німеччини», композитора Флорента Шмітта. Пізніше вони ж виконали «Арію» і «Образ» ,але виконавця Ежена Боцца. 
Для викладача Лариси Кожушко лекція-концерт про французьких композиторів була далеко не першою. За понад 20 років її роботи у дитячій музичній школі подібних було близько 30.


– В основному ці лекції присвячувались конкретним композиторам, як от Щуровський, Барвінський, Майкапар, Гріг, Шопен. Значно пізніше виникла думка тематично об’єднувати творчість композиторів. Так з’явилися лекції на теми «Композитори-романтики: Ф.Шуберт, Р.Шуман, Ф.Шопен», «Танець як форма в музиці», «Барвистий метелик Пуччіні», «Галицька фортепіанна школа: К.Мікулі, Г.Левицька, М.Крушельницька», «Кобзарство як явище музичної культури українського народу» тощо. У комплексі цих заходів організовувала для учнів Магерівської філії поїздки на вистави у Львівський театр опери та балету ім. С.Крушельницької, на «Симфонічні ранки» у Львівську обласну філармонію, на екскурсії в меморіальний музей Соломії Крушельницької, – розповіла Лариса Кожушко.
Викладач додала, що тепер планує низку інших заходів, щоправда, наперед про них ніколи  не говорить.

Руслана Матушик,
член гуртка журналістики Рава-Руського
міського будинку дитячої та юнацької творчості,
газета “Прикордоння”, №14 (58) від 11 грудня 2014 року

 

Comments

comments