Коли у Раві-Руській запрацює ЦНАП?

7 листопада 2019 року у Раві-Руській ухвалили рішення про створення Центру надання адміністративних послуг. Проте за більш як рік після цього ЦНАП у місті так і не запрацював – громадяни вже не лише Рави-Руської, а й усієї територіальної громади і надалі отримують послуги у так званій «кабінетній системі». Про те, коли запрацює Рава-Руський ЦНАП та які послуги зможуть отримати там мешканці Рава-Руської громади ми поговорити з недавно призначеним керівником Наталією Матвійчук.

– Наталіє Михайлівно, отже, що таке ЦНАП і для чого він потрібен Рава-Руській громаді?

– ЦНАП – Центр надання адміністративних послуг, іншими словами – це єдине місце (приміщення), де можна отримати найнеобхідніші адміністративні послуги у комфортних умовах. Сутність роботи ЦНАП полягає в тому, що, звернувшись до адміністратора Центру, суб’єкт звернення (громадянин або підприємець) може отримати у найкоротший строк і за мінімальної кількості відвідувань вичерпну інформацію або консультацію щодо вимог та порядку надання тієї чи іншої послуги, здати пакет документів, необхідний для отримання послуги, і в подальшому – отримати оформлений результат запитуваної адміністративної послуги або відмову в її наданні.

– Які послуги надаватиме ЦНАП у Раві-Руській?

– Для належного ЦНАП необхідними є 10-12 груп послуг, що разом складають близько 150 адмінпослуг. Серед найбільш масових послуг, які надаватимуться через наш ЦНАП є реєстрація актів цивільного стану, місця проживання, призначення субсидій та державних допомог, паспортні послуги, реєстрація прав на нерухоме майно, реєстрація фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, земельні питання.  Також у ЦНАПі двічі на місць (у перший та третій четвер) з 10.00 до 14.00 год виїзний прийом проводитимуть  спеціалісти відділу обслуговування громадян №14 (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області. До слова, такий прийом відновиться з 4 березня і здійснюватиметься згідно графіку. З повним переліком посуг можна ознайомитися у рішенні Рава-Руської міської ради №5 від 20.05.2020 року на сайті Рава-Руської міської ради у розділі «Документи» «Рішення сесій».

Коли запрацює ЦНАП?

– За понад рік у приміщенні ЦНАПу, який розташовуватиметься на першому поверсі адміністративного будинку Рава-Руської міської ради по вул. Ярослава Мудрого, 3, було проведено ремонт. Тут вже є меблі, облаштовано санвузол тощо. Нещодавно  и вже отримали офісну техніку та ознакування для ЦНАП від Програми «U-LEAD з Європою».

Наразі у структурі Центру працює 4 адміністратори: з надання послуг РАЦС, адміністративних послуг соціального характеру, паспортних послуг та земельних послуг, державний реєстратор речових прав на нерухоме майно, державний реєстратор фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, начальник відділу з повноваженнями державного реєстратора речових прав на нерухоме майно . Усі реєстратори та адміністратори отримали необхідні доступи для роботи у реєстрах та програмах. Робоча станція для оформлення закордонних паспортів та ID-карток перебуває на етані створення КСЗІ (комплексна система захисту інформації) та проходження атестації. Після налаштування техніки інженерами Програми ЦНАП зможе запрацювати у тестовому режимі.

– Чи отримують громадяни сьогодні адміністративні послуги?

– Так, звичайно. І адміністратори, і державні реєстратори обслуговують мешканців відповідно до своїх повноважень, приймаючи, на жаль, ще в окремих кабінетах. Однак на якість надання послуг це ніяким чином не впливає. Все ж сподіваємося найближчим часом переїхати у приміщення ЦНАП та працювати у зручних для працівників та відвідувачів умовах.

Тарас Левко, газета “Прикордоння” №5 (165)

Comments

comments