Ми завжди готові допомогти людині, чиї права порушують

Інтерв’ю з юристом Юрієм Гульоватим про роботу приймальні депутата ВР Ростислава Тістика.

–  Функціонування приймальні  не є обов’язковою для депутата. І зараз, коли мажоритарної системи виборів не буде, багато-хто відмовляється від своїх діючих приймалень, або й не створює їх зовсім. Чому Ростислав Ярославович прийняв рішення про відкриття громадської приймальні?

– Так, згадана вами практика спостерігається. Проте, для нас важлива постійна взаємодія з виборцями, а громадська приймальня – платформа для здійснення позапарламентської діяльності депутата та його помічників. Тому, в липні цього року Ростислав Тістик відкрив депутатські приймальні у приміщеннях адміністрацій в 4 містах області: Жовкві, Перемишлянах, Кам’янка-Бузькій та Яворові. За цей період звернення не були особливо активними, через карантинні обмеження та ризик поширення вірусу, проте щораз активніше громадяни телефонують та приходять на щомісячний прийом. На сьогодні ми отримали понад півсотні звернень.

– В яких питаннях найчастіше допомагаєте з вирішенням?

– В нашому суспільстві існує стереотип, що депутат Верховної Ради – кінцева інстанція абсолютно в усіх питаннях. До нас зверталися і щодо допомоги у вирішенні конфлікту з сусідами, щодо земельних непорозумінь, оформлення певних документів, компенсацій заробітних виплат тощо. Бувають випадки, коли людині не перераховують пенсію, і вона відразу йде до народного депутата, але за той час, відколи мав би бути перерахунок – не з’ясувала причини у відповідних органах. Ми з розумінням ставимося до всіх звернень та завжди готові допомогти людині, у випадку, коли порушують її права, як громадянина. Тому для нас важливо, щоб людина дзвонила чи приходила у приймальню, адже тут ми проконсультуємо та допоможемо грамотно і результативно вирішити проблему, порадимо з якими документами та в яку інстанцію звертатися і навіть можемо разом оформити потрібний документ.

–  Які найбільш «гучні» звернення отримували за цей час?

– В одному з районів до нас звернулася громадянка Сомалі. Вона вийшла заміж за українця, та подала документи на зміну громадянства, але їй відмовили через неправильний переклад прізвища у паспорті. Подібні випадки помилок при оформленні документів трапляються часто, проте в окремих ситуаціях це завдає проблем цілим селам. Так до нас звернулися мешканці села, де історична й офіційна назва їх населеного пункту відрізнялися в одній букві. Громадяни вже вирішували це питання самостійно, проте в Києві їх прохання відхилили. Після чергових сходів села, мешканці звернулися до Ростислава Тістика, і на сьогодні ми чекаємо відповіді від профільного Комітету Верховної Ради щодо прийняття рішення на користь громади.

– Значна частина громадян приїжджає до приймальні з сіл. Скажіть, які документи потрібно мати з собою, щоб питання вирішувалося ефективніше?

– Якщо це стосується питань громади, села, вулиці – це може бути звернення із зібраними підписами мешканців. Також варто мати всі документи звернень до профільних інстанцій, їх актуальні відповіді (тобто не річної давності). В нас був випадок, коли громадяни звернулися щодо питання встановлення відбійників на проблемному відтинку дороги. Вони надіслали звернення до облавтодору, але відповіді не було надано, а – це порушення законних прав громадян на доступ до інформації. Ми написали заяву, також порадили зв’язатися з відповідним підрозділом поліції, що відповідає за дану ділянку дороги. Зауважу, що ми відкриті до співпраці, тому нам можна зателефонувати, отримати усну консультацію, а якщо документів немає під час зустрічі – можна надіслати з часом електронною поштою чи в месенджері.

– Дуже часто люди хочуть отримати допомогу у вигляді фінансової підтримки. Чи надаєте таку?

–  Ні. Потрібно розуміти, що депутат не має окремого бюджетування чи благодійного фонду для надання фінансової підтримки. Та все ж 80% звернень стосуються саме подібних прохань: профінансувати видачу книги, ремонт дому чи якусь медичну послугу. Депутат не інвестор, тому все, що ми можемо – направити людину скористатися відповідною державною програмою соціальної допомоги чи оформити депутатське звернення виділити цю допомогу, якщо така передбачена. Приймальня надає здебільшого правові консультації. Також ми раді, коли до нас приходять з цікавими ідеями, ініціативами, але вони повинні бути корисними для розвитку громади в цілому.

Звернення депутата Верховної Ради України Ростислава Тістика

Запрошую мешканців Львівської області до діалогу та співпраці. Ви завжди можете звернутися щодо вирішення будь-яких проблемних питань у моїх приймальнях чи за телефоном: 099 493 40 28, чи електронною адресою: tistykverhovnarada@gmail.com. Долучайтеся також до сторінок в соцмережах: www.facebook.com/rostyktistyk.lviv/. Ми відкриті до ваших пропозицій, та готові разом розвивати наші #Сильні_Громади.

Comments

comments