Біля Жовкви розпочали розкопки епохи від енеоліту до княжої доби

Неподалік міста Жовква розпочали археологічні розкопки. Їх проводять науковці Рятівної археологічної служби в межах проєкту реконструкції дороги Т-14-25 на ділянці між Жовквою та Кам’янка-Бузькою.

Ще у 2019 році, на етапі проєктування, наші працівники провели розвідку на відрізку автодороги протяжністю 25,5 км та зафіксували вісім об’єктів археології – переважно давні поселення і місцезнаходження матеріалів. За датуваннями вони належать до різних епох – від енеоліту і до княжої доби.

З виявлених об’єктів два поселення розташовані в місцях запланованих робіт під час реконструкції автодороги. На цих ділянках запланували розкопки, натомість в охоронній зоні шести інших – нагляд під час земляних робіт.

Археологічні дослідження, як і будівельні роботи, поділені на два роки – 2020 та 2021. Цьогоріч науковці Рятівної археологічної служби вивчили поселення епохи енеоліту та ранньозалізного віку Сопошин-2. Серед знайдених артефактів – фрагменти ліпного посуду та крем’яні вироби. Вдалось також зафіксувати об’єкти і знахідки, які датуються ХVІІІ – ХІХ ст. і можуть бути пов’язані з невеликим, нині полишеним, хутором в урочищі «Боднарова».

Спостереження за земляними роботами провели на ділянках реконструкції автодороги неподалік від чотирьох об’єктів археології – поселень доби бронзи і ранньозалізного віку Сопошин-1, Блищиводи-4, Блищиводи-5 та Блищиводи-6. Тут виявили незначну кількість матеріалів, очевидно, з периферії давніх поселень.
А вже наступного року наші фахівці готуються до масштабніших розкопок. Їх проведуть на поселенні ранньозалізного віку Воля-Жовтанецька-1, яке розташоване на розвилці автодоріг Зіболки – Батятичі – Дальнич. Окрім цього, в охоронній зоні двох об’єктів археології біля с. Зіболки буде забезпечено археологічний нагляд.

Comments

comments