Міністр Ткаченко презентував програму «Велике будівництво у культурі»

Нещодавно до Львова з офіційним візитом прибув міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Разом з народним депутатом від Львівщини Ростиславом Тістиком він оглянув визначні історичні та культурні установи міста Львова та області. Частина з них потенційно підпадають під проект президента України «Велике будівництво у культурі», реалізація якого планується на 2021-2023 роки, – повідомили у пресслужбі народного депутата.

«Вже цього року, через аварійність Олеськівського замку, ми сподіваємося відремонтувати дах, а наступного року обиратимемо об’єкти, які підлягають великій реставрації. Очевидно що такі замки, як Підгорецький, Олеський, Жовківський, який перейшов на баланс Міністерства культури, потраплять і повинні бути у цьому списку. Сподіваюсь, ми з колегами із «Слуги Народу» дотримаємося виваженої позиції для того, щоб кошти – а це 55 млрд грн. впродовж 4 років, були використані і на велику реставрацію, і на будівництво центрів культурних послуг », – зазначив Ткаченко.

Проєктом передбачено відновлення 150 об’єктів, 50 з яких – замки. Крім того, делегація відвідала Жовкву, де обговорили розширення «Золотої підкови» Львівщини із включенням до неї Жовківського замку.

До переліку проектів «Великого будівництва у культурі» ЛОДА скерувала пропозицію щодо отримання фінансування з державного бюджету України у 2021 році на реставрацію 21 пам’ятки архітектури, які водночас є і туристичними магнітами регіону. Серед них також Старосільський замок, костел у Годовиці, костел у Щирці, Тартаківський палац, Поморянський та палац Гредлів.

«Вважаю, що сфера культури має бути не просто дотаційно-виживаючою, ми маємо поставити високу ціль – культурна та історична спадщина, генератори розвитку громад! Досить бідкатись, ми нація чесної, сильної історично-багатої країни. Велика національна програма, наші ідеї та зусилля стовідсотково отримають позитивний результат. Програма “Велике будівництво” практично дала відповідь, що Україна здатна реалізовувати потужні внутрішні проекти в інфраструктурі, тому тепер працюємо, щоб вона була такою ж успішною й у сфері культури!», – впевнений нардеп Ростислав Тістик.

У межах візиту на Львівщину міністр зустрівся з колективами та обговорив проблеми і перспективи розвитку на сьогодні Львівського національного театру опери та балету, театру імені Марії Крушельницької та однойменної спеціалізованої школи-інтернату. Надалі очільник відомства особисто оглянув історичні пам’ятки Львівщини: замок та синагогу в Жовкві, Свірж та замок в Старому Селі. Завершили візит зустріччю з ректором Українського Католицького Університету, директором Центру Шептицького та екскурсією в Палаці Потоцьких.

До слова, нещодавно нардеп Ростислав Тістик особисто проінспектував поточний ремонт дороги (Т-1425) с. Крехів – м. Жовква, протяжністю 8,2 км. Наразі дорогу розширили до 7,5 м та розпочали відновлення основи – засипали нове покриття, зробили профіль, цемент 18 кг/м2.

«Завдяки поточному середньому ремонту ми отримаємо двошарове дорожнє покриття, товщиною 30-35 см. Маю надію, що погода сприятиме! Нагадаю, що цей напрямок особливо важливий, оскільки саме ним десятки вірян щодня їздять до Крехівського монастиря. Ми повинні берегти та розвивати такі унікальні місця. Зазначу, що під час своєї депутатської роботи отримав чимало звернень громадян Жовкви та Кам’янка-Бузька щодо відновленняміжміського сполучення. На сьогодні підписано дорговір з компанією «Онур» для приведення до високих стандартів дорожнього покриття», – прокоментував Ростислав Ярославович.

Нагадаємо, що Т-1425 з’єднує Жовківський та Кам’янка-Бузький райони вздовж більше 50 населених пунктів. Її загальна протяжність складає 172 км. Ремонтні роботи планують розпочати наприкінці вересня.

Comments

comments