«Молимо Бога, аби вітер не дув зі сходу»

У Кунині вже майже десять років місцеві жителі борються із неприємним запахом, який огортає частину села внаслідок, за їхніми словами, роботи одного з фермерських господарств. Про це йдеться у №15 (151) газети “Прикордоння”.

У 2011 році, за словами жителів, на частині території колишнього корівника, облаштували свиноферму. Корівники люди брали у майнові паї. Хтось їх скупив, а згодом частинами продали. Там і виникло кілька фермерських господарств, але в місцевих мешканців є зауваження щодо діяльності «Варіо курчата».
З того часу місцеві мешканці, які проживають по сусідству, скаржаться на нестерпний сморід, який для них створює суттєві незручності.

– Ферма розміщується на відстані близько 240 метрів від житлових будинків. Коли дмуть східні вітри, вікна у хатах неможливо відчинити, бо стоїть сморід, – розповіла одна із місцевих жительок Кунина Христина Попович. Вона проживає поруч із свинофермою. – Молимо Бога, аби вітер дув зі заходу – тоді цього всього не відчуваємо.

За словами жителів, те, що на місці корівника облаштують свиноферму, ні з ким не було погоджено, а новий власник, який придбав приміщення, всі роки ігнорує скарги жителів.

– Колись, коли тут були корівники, смороду не було, адже корів годували всім натуральним. За нормативами, якщо на фермі утримується більше 100 свиней, відстань до житлових будинків повинна складати не менше 2 тис. метрів, – додали жителі.

Однак ні жителі, ні місцева влада не можуть дізнатися, скільки на території фермерського господарства насправді є свиней, адже, за їхніми словами, за документами такого виду роботи тут нема, а оформити відповідну документацію власник не поспішає. Також від діяльності цієї ферми бюджет села не отримує ні копійки. Як розповіли місцеві мешканці, на свинофермі не працює жодного жителя Кунина – усі робітники найняті з інших сіл.

За словами мешканців, через сморід у багатьох з них виникли або загострились проблеми зі здоров’ями, зокрема, у астматиків.

– На території ферми немає жодних фільтрів, септиків, там часто валяються туші свиней, – скаржаться кунинчани.

Сільська влада ще у 2011 році ухвалила рішення про заборону діяльності свиноферми, однак це жодним чином не вплинуло на ситуацію.

– Територія є приватною власністю. До нас за виготовленням документів щодо такої діяльності ніхто не звертався. А якщо б і звертались, то дозволу на неї, враховуючи скарги людей, ніхто б не дав, – розповіли у сільській раді.

Усі звернення до сільської ради та інших інстанцій були безрезультатними.

У Кунині розповіли, що свиноферма належить фермерському господарству «Варіо курчата». Воно зареєстроване у Сопошині і до його видів діяльності належить, зокрема, розведення свиней. Його керівник Орест Борис у коментарі «Прикордонню» спростував те, що від діяльності його ферми сморід.

– У нас є вигрібні ями з бетонних кілець, із забетонованим дном. Всі нечистоти ми викачуємо, в ґрунт нічого не потрапляє. Якби ми зливали нечистоти в ріку, то тоді фільтри, септики були б потрібні, але ми цього не робимо, бо викачуємо, – розповів Орест Борис.

Однак, за словами кунинчан, сморід йде сам від цих вигрібних ям.

Орест Борист зазначив, що у різні періоди на території фермерського господарство може бути різна кількість свиней.

– У певний період там може бути 50-80 свиней, а в якийсь 120, – зазначив керівник.

За словами Ореста Бориса, фермерське господарство платить податки – соціальний внесок за працівників, які там працюють. Але надходження від його сплати поступають за місцем реєстрації – тобто у Сопошин. А податок за землю його фермерське господарство готове платити, але, за словами Ореста Бориса, сільська рада не виготовила документації на господарський двір, на якому воно і розташовується, відтак немає на підставі чого його сплачувати.

– Там ніхто не платить оренди за землю. Вони (власники фермерських господарств, – Авт.) мали б розробити детальний план [господарського двору], поділити його, а далі проектом відведення виробити кадастрові номера, укласти договори оренди і сплачувати податок на землю, – розповів землевпорядник Кунинської сільської ради Андрій Смалюх.

– Не знаю, чому все замкнулось саме на нашому фермерському господарстві, чому всі на нього накинулись. Поруч є інші. Чогось критичного ми не робимо, – зазначив Орест Борис.

Андрій Бучко

Comments

comments