Жовківщина: у складі Львівського, Червоноградського чи Яворівського районів?

Уже у найближчі дні або тижні у Міністерстві розвитку громад і територій можуть визначити яким буде адміністративно-територіальних поділ областей України, зокрема, і Львівської. Відтак, може стати зрозумілим якою буде доля Жовківського району.

Про це йдеться у №8 (144) газети “Прикордоння”.

Так, 1 квітня відбулась відеоконференція щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Закарпатської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Сумської, Чернігівської областей, яку Мінрегіон провів спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На ній і обговорили конфігурації районів.

– Ні місцеве самоврядування, ні жителі громад ніколи не впливали на те, як організовувалися прокурорські, судові округи, як на місцях формувалися органи юстиції, податкової, поліції та інші державні органи виконавчої влади. Так і має бути, бо це суто державні функції. І зараз, коли ми говоримо про нові райони, то маємо на увазі впорядкування діяльності в областях саме державних органів. Самоврядних функцій на районному рівні не залишиться. Отже ні жителям, ні керівництву громад немає сенсу перейматися з приводу майбутньої конфігурації районів, – сказав заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

Так, наразі існує три варіанти поділу Львівської області на райони (повіти). Львівська обласна державна адміністрація пропонує створити шість: Львівський, Дрогобицький, Червоноградський, Стрийський, Самбірський, Золочівський. У цьому варіанті Жовківський район повністю увійде до складу Львівського. Крім того, до нього можуть бути доєднані Яворівський, Мостиський, Пустомитівський, Кам’янка-Бузький, Перемишлянський, Городоцький.

У експертів є варіант на п’ять районів: без Стрийського (або без Самбірського). У цьому варіанті Жовківщина також передбачена у складі Львівського району.

Є також варіант на сім районів: Червоноградський, Золочівський, Львівський, Дрогобицький, Новоявірівський, Самбірський та Стрийський. У такому випадку частина Жовківщини може відійти до Львівського району (територія майбутній Жовківської, Куликівської, Дублянської ОТГ), а інша – до Червоноградського (майбутні Рава-Руська ОТГ та Магерівсько-Добросинська ОТГ).

Свій варіант згодом також запропонував і народний депутат України від Жовківського та Яворівського районів Павло Бакунець. На його думку, пропонований Львівський район є надто великим. Тому він пропонує створити Прикордонний повіт з центром у Яворові.

На переконання нардепа, прикордонні громади мають свою історичну та економічну специфіку: розташовані вздовж кордону – це вигідно для спільної економіки повіту; зручне транспортне розташування – тут проходять автотраси європейського значення та транскордонні залізничні колії; доступне хороше внутрішнє транспортне сполучення в межах повіту; безпосереднє сусідство зі Львовом, як головним транспортно-економічним вузлом; наявність міжнародних пунктів пропуску на кордоні підвищує економічний потенціал; досвід участі громад у великих міжнародних проектах та залучення додаткових ресурсів для реалізації масштабних інфраструктурних проектів; спільна історико-культурна ідентичність, яка буде одним з об’єднуючих елементів для побудови ефективного партнерства в рамках повіту.

Центром же повіту, на думку Бакунця, повинен стати Яворів (до обрання народним депутатом він був його міським головою, – Авт._, оскільки тут, за його словами, існує необхідна концентрація органів державної влади, значна кількість установ адміністративного та соціального призначення та можливість надавати адміністративні послуги належної якості на субрегіональному рівні (на рівні повіту).

За словами народного депутата, свою пропозицію в усному і письмовому вигляді скерував у Міністерство розвитку громад та територій і Львівську облдержадміністрацію.

У найближчі дні Львівська ОДА повинна подати остаточні пропозиції щодо формування районів (повітів) Львівщини.

Андрій Бучко

Comments

comments