«Наше завдання – покращити життя невиліковно хворих пацієнтів»

У Рава-Руській районній лікарні уже чотири роки функціонує відділення паліативної допомоги. Тут люди, які втратили здатність подбати про себе, можуть отримати необхідний догляд.

Паліативне відділення у Рава-Руській районній лікарні створено 4 січня 2016 року шляхом реформування туберкульозного відділення.

– Тоді туберкульозні відділенні на рівні департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації вирішили реформувати, а у Жовківській центральній районній лікарні, якій ми тоді підпорядковувались, вирішили у нас замість туберкульозного створити паліативне відділення, – розповіла завідувач паліативного відділення КНП «Рава-Руська районна лікарня» Тетяна Сіннікова.

Попри поширену думку, що паліативне відділення – це хоспіс, в якому притулок можуть отримати престарілі і перебувати в останні дні життя, це не зовсім так. Опинитись у паліативному відділенні може людина будь-якого віку. Головним критерієм для цього є втрата самостійно за собою доглядати.

– У нас є і 50-річні пацієнти, і 80-річні. Серед них – і ті, які не можуть самостійно пересуватись, – продовжила Тетяна Сіннікова. – Аби потрапити у паліативне відділення, необхідне скерування повинен надати сімейний лікар. Пацієнт не може мати туберкульозу, інфекційних хворіб, повинен бути психічно стабільним. У нього повинен бути статус хронічного хворого, прогнозу на вилікування якого немає. Іншими словами, наші пацієнти до нас потрапляють в останні місяці свого життя. Можемо приймати і онкохворих на останніх стадіях, забезпечуємо їх ліками, навіть наркотичними, якщо це необхідно, адже лікарня має відповідну ліцензію. Наше завдання – покращити життя невиліковно хворих пацієнтів, аби воно завершилось гідно, – зазначила Тетяна Сіннікова.

Крім того, помилково вважати, що у паліативному відділенні можуть перебувати лише одинокі люди.

Насправді, серед його пацієнтів таких лише кілька, інші – це ті, у кого є родини.

– Трапляються випадки, коли люди через різні обставини не можуть доглядати за своїми родичами, чого останні потребують постійно. У таких випадках такі люди можуть потрапити до нас, де за ними постійно доглядатимуть, їх нагодують та оглянуть. А родичі час від часу до них можуть навідуватись, привозити необхідні речі та інше, – додала завідувачка відділення.

Попри те, що на Жовківщині паліативне відділення існує лише у Раві-Руській, його пацієнтами можуть стати не лише мешканці міста чи Жовківського району, а й інших населених пунктів області та регіонів. До прикладу, тут перебувають пацієнти і з Дублян, і з Перемишлянського, і з Мостиського районів.

Наразі у паліативному відділенні перебуває 31, а загалом воно розраховане на 40.

– До минулого року у нашому відділенні налічувалось 25 ліжок. Медсестер та персоналу тут не вистачало, умови були такими, якими були (далекими від ідеальних, – Авт.). Однак у 2018 році будівлю відділення повністю реконструювали – замінили дах, вікна, капітально відремонтували приміщення ззовні та всередині.

Крім того, збільшили кількість ліжок, а також персонал, – додала Тетяна Сіннікова.

Тепер у паліативному відділенні є всі умови для зручного перебування тут пацієнтів: тепло, добре годують, доглядають, надають відповідну медичну допомогу. Пацієнти забезпечені ковдрами, рушниками, подушками. Щоправда, як зізнаються самі медпрацівники відділення, тут потрібні деякі речі, які зроблять легшою роботу і їм, і більше зручне перебування пацієнтам.

– Нам необхідні сучасні функціональні ліжка. Вони дозволять пацієнтам, які не можуть ходити, самостійно, за допомогою пульта, регулювати його положення. Ті, які є, застарілі і їх недостатньо, – розповіла лікар-терапевт Неля Мазур. – Також пацієнтам зручніше, коли лежатимуть на пролежневих матрацах. Вони автоматично регулюють положення тіла, виконують роботу масажера.

Окрім цього, не у всіх кімнатах пацієнтів є телевізори та маленькі холодильники. І хоча це жодним чином не впливає на якість догляду за пацієнтами та не передбачено умовами їхнього перебування тут, але з цим було б, так би мовити, веселіше. Це стосується і якихось настільних ігор, до прикладу, шахів, чи книг. Тому волонтери, які б мали намір допомогти, мають від чого відштовхуватись.

– Нашим пацієнтам хочеться чого такого простого, часто навіть дитячого. От є серед них пані Стефа, яка пише вірші, то її підмовлять провести літературний вечір, на якому б зібрались усі пацієнти, – додала Неля Мазур.

Нещодавно до паліативного відділення у Раві-Руській завітали волонтери. Вони подарували пацієнтам блендер, так як багато з них не можу споживати тверді продукти, миючі засоби, посуд, солодощі. Також познайомились з ними самими, вивчали їхні потреби. І хоча ніхто з пацієнтів не скаржиться на перебування тут, але така увага з боку не лише персоналу для них за радість.

– Спільна проблема для них – це самотність і сум. Лише до двох-трьох пацієнтів щотижня приїжджають родичі, – розповіла психолог Василина Дербак.
Перебування у паліативному відділенні безкоштовне. Тут добре годують – чотири рази на день. Раціон включає всі продукти, які передбачені для утримання і догляду за пацієнтами, і містить, зокрема, молочні, рибні, м’ясні страви, хлібобулочні вироби, овочі. Крім того, є ліки, які необхідно приймати хворим.

Двічі на день пацієнтів миють, оглядають, роблять необхідні процедури. Якщо вони потребують додаткового лікування, не пов’язаного із їхньою основною хворобою, то їх тимчасово переводять до інших відповідних відділень лікарні, де лікують. Медперсонал у паліативному відділенні досвідчений та у його обов’язки входить саме догляд за пацієнтами.

– Дівчата (медсестри, – Авт.) допомагають. Краще бути тут, аніж була б вдома сама, – розповіла Зінаїда Венжин. Вона не може ходити, у неї немає близьких родтичі. Пані Зінаїда поступила у паліативне відділення Рава-Руської лікарні з Перемишлянського району. – Там я 2 тижні перебувала у лікарні. Потім повинна була або повернутись додому, або поступити у якесь паліативне відділення. Двоюрідна сестра, яка працює у Жовкві, порадила обрати Раву-Руську.

За нормами, у паліативному відділенні хворий повинен перебувавати від пів року до року. Але, як розповіли його працівники, в середньому, у Рава-Руському відділенні цей термін складає рік – півтора. Коли пацієнт помирає, його тіло готують до похорону, також оформляють необхідні документи. Якщо він був одинокий, то місцева влада займається організацією і самого похорону.

Персонал і керівництво паліативного відділення, зокрема, та лікарні, загалом, зацікавлені у тому, щоби пацієнтам у них було добре і такі пацієнти тут були. Адже другий етап реформування системи охорони здоров’я, який запланований на 1 квітня цього року, передбачає, зокрема, фінансування медичних закладів відповідно до кількості пацієнтів та наданих їм послуг. І хоча і без цієї вимоги про пацієнтів паліативного відділення дбали і дбають добре, переживати, що так буде не завжди, не варто.

Андрій Бучко, №4 (140) газети “Прикордоння”

Comments

comments