«Інститут міста» шукатиме кошти для розвитку Жовкви

У Жовкві створили комунальну установу, яка займатиметься залученням коштів у місто.

Комунальну установу «Інститут міста» створила Жовківська міська рада. Відповідне рішення її депутати ухвалили у грудні минулого року. «Інститут міста» займатиметься пошуком позабюджетних коштів, які можна залучити на розвиток громади – міста, а згодом і ОТГ.

– У тих умовах, які існують зараз, громада, місто чи ОТГ не можуть вирішити ті проблеми, які у них існують, виключно за власні кошти. Ми ніколи не зможемо забезпечити наповнювання місцевого бюджету настільки, щоби повністю вирішити усі наші проблеми, – розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень. – Вся система органів місцевого самоврядування та виконавчої влади за роки незалежності орієнтована на таку форму роботи, що всі їхні працівники займаються вирішенням поточних проблем. Натомість на перспективу ніхто не працює.

Завдяки діяльності «Інституту міста» у Жовкві сподівають отримувати додаткові фінансові джерела для розвитку. За словами міського голови, вона стане тією установою, працівники якої працюватимуть виключно на перспективу: розроблятимуть різноманітні проєкти, шукатимуть кошти на їхнє втілення, навчатимуть мешканців міста бути активними і самим долучатись до розвитку міста.

– Важко прогнозувати, якою буде ситуація у державі з фінансуванням бюджетів розвитку, але маємо різні конкурси, ґранди, участь в яких може дозволити залучити гроші у місто. Зараз існує багато можливостей щодо залучення позабюджетних коштів, зокрема, і з Європейського Союзу. У більшості випадків умовою для цього є написання проєктів. Цим шляхом йдуть і урядові організації й в Україні. Вони готові повністю чи здебільшого виділяти кошти громадам за умови, що вони підготують відповідні проєктні пропозиції. Часи, коли кошти виділяли у ручному режимі чи «під когось», завершуються. Тому та громада, яка буде продукувати власні проєктні пропозиції і вони будуть якісними, і зможе залучати позабюджетні кошти для свого розвитку, – додав Петро Вихопень.

Як розповіли у Жовківській міській раді, досвід існування подібних установ для залучення додаткових коштів у місто та його популяризації є як закордоном, так і в Україні.

– У Польщі навіть у невеликій сільській ґміні існує відділ промоції, працівники якого займаються складанням перспективних планів, пошуком ґрантових коштів, написанням проєктів. В Україні таким досвідом можуть похвалитись поодинокі міста. Найближчим і успішним прикладом для нас є Львів та Дрогобич, які мають спеціально створені комунальні підприємства, які і займаються роботою на перспективу, – додав мер Жовкви.

Іншою причиною, через яку у Жовкві створили «Інститут міста», є створення у майбутньому об’єднаної територіальної громади, яка, з центром у місті, стане найбільшою за чисельністю та площею у районі. Тому додаткові кошти на розвиток її територій Жовкві буду вкрай необхідні.

Поштовхом до створення «Інституту міста» у Жовкві стало успішне втілення проєкту з енергоефективності «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється». Впродовж чотирьох років у його межах у місті провели низку заходів з енергозбереження, зокрема, реконструювали дошкільний навчальний заклад №2 «Калинонька», одну з комунальних котелень перевели на опалення відходами деревини, у понад десятках комунальних багатоквартних будинках та бюджетних установах встановили індивідуальні теплові пункти, а також провели велику рекламу кампанію з метою поширення знань та навчання жовківчан ощадному використанню електроенергії й отримання її за допомогою відновлювальних джерел. Завдяки цьому проєкту у Жовкву вдалось залучили близько одного мільйона євро інвестицій, а місто, таким чином, стало одним із небагатьох в Україні з чіткою стратегією і успішним впровадженням заходів з енергозбереження.

Наразі рішення про створення «Інституту міста» у Жовкві ухвалено, але поки що не виділено коштів на його фінансування і самої установи ще не зареєстровано. Для цього депутатам необхідно передбачити його фінансування. Якщо це відбудеться, то у Жовкві оголосять конкурс на посаду керівника установи, а вже після цього – зареєструють. За прогнозами, «Інститут міста» найшвидше зможе запрацювати з квітня цього року.

– Керівника шукатимемо через публічний конкурс. Це дасть можливість виявити людей з міста, які, можливо, брали участь або мають досвід написання подібних проєктів, і залучити їх до діяльності «Інституту», – зазначив Петро Вихопень.

У міській раді розуміють, що перший рік роботи «Інституту міста» буде пробним – налагоджуватиметься його робота, триватиме підготовка до написання різних проєктів, подаватимуть заявки на їхню участь. Однак найперше, над чим працюватимуть її працівники, буде робота з мешканцями міста – їх готуватимуть до того, щоби і вони могли брати участь у написанні різних проєктів, зокрема, це стосується мешканців об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які можуть залучати кошти на впровадження заходів з енергозбереження у свої помешкання.

– Задум «Інституту міста» полягає і у тому, щоби розвивати у Жовкві чи майбутній Жовківській ОТГ громадянське суспільство – аби люди брали ініціативу у свої руки. Водночас їм потрібні будуть консультації, навчання, допомога. Усім цим також займатимуться і в «Інституті міста», – додав міський голова.
Втім, «Інститут міста» у Жовкві не зосереджуватиметься на одному чи кількох напрямах роботи, а працюватиме у всіх, залежно від того, які проблеми і де потрібно вирішувати.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №2 (138)

 

Comments

comments