Унікальний талант з Рави-Руської

Цієї весни школяр із Рави-Руської, 13-річний Олег Оливко, став справжньою знаменитістю. Взявши участь у шоу талантів на телеканалі «Україна» «Дивовижні люди», він став зіркою не лише Рави-Руської та Жовківщини, а й самого телевізійного проекту. У одному з фіналів хлопець зумів перемогти, а у суперфіналі зупинився за крок від перемоги.

Олег Оливко – вихованець вокального гуртка Рава-Руського міського будинку дитячої та юнацької творчості. Там він займається вже 7 років під керівництво викладача Галини Мороз. Однак нахил до музики у нього проявлявся ще з півтора року.

– У нас вдома ми часто дивились музичні канали. А коли я вимикала телевізор, то Олежик продовжував собі наспівувати ті мелодії, які почув у піснях, рекламі. Звісно, він не співав їх, але у ритм потрапляв, – розповіла мати Олега Оливка Ярина.

Коли Олежик пішов у перший клас, мати віддала його на прослуховування до викладача вокального гуртка аби перевірити, чи його у нього музичні здібності.

– Ініціатором того, аби Олежика прослухала фахівець, була його хресна мама, адже ми вдома, на фоні буденних турбот, особливого значення тому, що він відтворює мелодії, не надавали. Після прослуховування Галина Іванівна сказала, що Олежик має унікальний слух і вже через два місяці братиме участь у конкурсі. Для мене це було несподіванкою, адже на той момент він не зовсім добре розмовляв – робив це звуками. Однак заняття вокалом дуже швидко йому допомогли у цьому і він заговорив, – додала Ярина Оливко-Завада.

Через два місяці, як і обіцяла викладач Олега, він справді взяв участь у вокальному конкурсі. Там він навіть отримав приз глядацьких симпатій.

У сім’ї Олега музикою ніхто не займався. Його мама колись мріяла грати на фортепіано та співати, але у сім’ї тоді не було можливості віддати її на заняття музикою.

– Коли Олежик народився, то був дуже тривожним, неспокійним, мало спав. За перші гроші, які давала держава, я придбала програвач і диски з піснями Андре Бочеллі, Селін Діон, Енріке Іглесіаса, симфоніями Вівальді, Бетховена, час від часу я їх вмикала вдома і коли Олежик їх чув, то одразу заспокоювався і слухав, – пригадала його мама.

Про співочий талант Олега Оливка у Раві-Руській та районі знали давно. А цієї весни він прославився ще й на усю Україну, коли взяв участь у талант-шоу телеканалу «Україна» «Дивовижні люди» – там він визначав різні опери, читаючи їхнє виконання лише по губах, без звуку.

– Він виступав на благодійному концерті разом з гуртом LeonVoci. Між ними на Олежиком склались теплі та дружні відносини, вони підтримували зв’язок. Назар, керівник гурту, якось зателефонував до нас з пропозицією взяти участь у проекті на телебаченні. Для нас це було повною несподіванкою, – пригадала пані Ярина.

У шоу «Дивовижні люди» Олег Оливко відгадав всі три мелодії і став переможцем четвертого ефіру і виграв 100 тисяч гривень.

– У нас був старенький телевізор, але часто траплялось, що у ньому зникав звук і було лише зображення. Ми часто слухали музичні канали і грали з дітьми «Вгадай мелодію», – пригадала мама Олега про те, як він навчився визначати мелодію без звуку. – У перемогу ми не вірили, особисто я – доти, поки не побачила шоу на телебаченні.

Багато хто знав, що Олежик переміг, але чекали виходу шоу у ефір. Після цього, наступного дня, у нього якраз було день народження. Отець Михайло Гнідець з церкви св. Юрія у Раві-Руській під час Служби Божої привітав його, багато равчан, з якими родина Олега навіть не була знайома, побачивши його по телебаченню, просто на вулиці перестрівали їх і вітали з перемогою, ділились враженнями та емоціями.

Перемога у фіналі дала можливість юному равчанину позмагатися разом з переможцями інших випусків у суперфіналі за головний приз – 200 тис. грн. До нього Олег готувався майже місяць – слухав і вивчав безліч композицій.

– Напередодні суперфіналу Олежик дуже переживав, нервував, боявся, що завданням будуть уривки не з початку арій, а – з середини чи навіть кінця. Складнощами було і те, що ми не знали у чиєму виконанні вони можуть бути, а їх, як виявилось, було безліч, – зазначила Ярина Оливко-Завада.

У суперфіналі юний равчанин вгадав три з чотирьох арій.

– Я не сконцентрувався на третій арії, мав сумніви між двома французькими, але не вгадав. Тому було трохи неприємно, що не зміг цього зробити, – розповів сам Олег.

За словами мами Олега, він не так переживав за те, що не виграв, як за те, що, на його думку, не виправдав сподівання рідних, друзів, однокласників, вчителів.

– Перед суперфіналом багато з них записали відеоролики, у яких бажали Олежикові перемоги. Тому він відчував велику відповідальність перед ними.

– Дуже переживав, бо це був мій перший проект. Найстрашнішим було тоді, коли сидів у кріслі посеред студії і 300 глядачів спостерігали за мною, – поділився враженнями Олег Оливко. – А взагалі, в мене дивовижні враження від участь у шоу. Радий, що побачив багато людей з незвичайними талантами.

На кошти, які виграв юний равчанин у фіналі, йому придбають синтезатор. Також він вирішив зробити подарунки собі, сестрі та мамі.

Після суперфіналу Олег поринув у навчання, тому що, по суті, майже місяць пропустив – готувався, вчив арії. Свій же виступ у суперфіналі навіть не хотів переглядати.

– Не дивився свого виступу, аби не концентруватися на невдачі. Потрібно йти вперед, досягти більшого, – пояснив Олег.

Мама Олега також налаштовує сина на те, аби він не падав духом, як і не впадав у ейфорію, а продовжував працювати, не забував про навчання.

– Добре, якщо його хтось помітить, захоче з ним попрацювати – ми будемо непроти. Але наразі він ще мусить вчитися у школі і працювати не лише у напрямку співу. У Раві-Руській є викладачі, які можуть дати йому все необхідне, – зазначила Ярина Оливко-Завада.

Після участі у «Дивовижних людях» равчанина Олега Оливка запросили взяти участь у шоу «Крутіше за всіх» на телеканалі «Інтер». Крім того, він брав участь у п’ятому сезоні шоу «Голос. Діти», пройшов кастинг, але у сліпих прослуховуваннях участі не взяв, бо тренери набрали необхідну кількість учасників у свої команди. Втім, організатори проекту, за словами Ярини Оливко, пообіцяли, що запросять Олега для участі у шостому сезоні проекту вже без кастингу, а одразу на сліпі прослуховування.

У школі, у якій навчається Олег Оливко, на святковій лінійці з нагоди «Останнього дзвоника» вчителі та учні вручили йому медаль «Гордість школи».

– Для нього найціннішим є те, що його однокласники, вчителі, батьки підтримують, пишаються ним, – зазначила мама Олега.

Попри те, що Олег Оливко став переможцем на телевізійному шоу, сам себе «зіркою» не вважає. На його думку, щоб нею стати, треба досягти чогось більшого. А свої кумиром вважає свого однолітка – ще одного равчанина Артура Галаса, з яким він товаришує.

– У майбутньому хотів би стати співаком, ділитись своїм досвідом у цьому напрямку з іншими на зразок того, як це роблять тренери у «Голосі. Діти». Також хотів би грати на фортепіано, ходити на танці. Але наразі на це не дуже вистачає часу, – розповів юний талант Рави-Руської Олег Оливко.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №12 (124)

Фото каналу “Україна”

Comments

comments