Скільки грошей мають сільські ради Жовківщини

У №11 (123) «Прикордоння» опублікувало рейтинг заможності сільських рад Жовківського району. Його ми уклали на основі інформації про заплановані бюджети рад на 2019 рік, який отримали від Жовківської районної державної адміністрації у відповідь на інформаційний запит.

У нашому рейтингу подаємо лише назву ради і запланований на цей рік дохід у бюджет. Аналізу того, наскільки цих коштів вистачає для функціонування ради, ми не проводили, адже кожна з них має свою специфіку. До прикладу, є ради, які складаються лише з одного села, у якому є одна школа, дитсадок, народний дім тощо – як от, до прикладу, Гійченська з бюджетом у 1 млн. 307 тис. грн. А є ради, до яких належать кілька сіл, відповідно, і кілька шкіл, народних домів тощо – як от, до прикладу, Потелицька з 12 селами і бюджетом у 1 млн. 100 тис. грн. Відтак, бачимо, що різниця у бюджетах невелика, але видатки на утримання об’єктів, які є у підпорядкуванні сільських рад, можуть бути різними.

Все ж, поверхово проаналізувати бюджети все ж можемо. Так, найбагатшими є Малехівська та РІчківська сільські ради, у яких бюджету перевищують 10 млн. грн. і є приблизно на рівні з бюджетами таких міст як Рава-Руська та Дубляни. Причиною таких доходів очевидно є розташування на їхніх територіях підприємств, які зареєстровані і працюють поруч зі Львовом, як у випадку з Малеховим, так і велика кількість автозаправних станцій, які приносять у сільські бюджеті великі податкові надходження з продажу підакцизних товарів, як у Малехові та Річках.

Найменші ж бюджети мають Дев’ятирська та Мокротинська сільські ради. Однак якщо власних доходів у першої вистачає на забезпечення свого існування, то друга – є дотаційною.

У більшості сільських рад заплановані доходи дорівнюють запланованим видаткам, тобто, вони собі нічого «не відкладають». Але є й такі, які витрачають далеко не всі гроші, які отримують. Такими є, як правило, ті, у яких найбільший бюджет. Так Бишківська сільська рада планує зекономити 240 тис. грн., Воля-Висоцька – 54 тис. грн., Грибовицька – понад 700 тис. грн., Купичвільська – 5 тис. грн., Липницька – близько 200 тис. грн., Малехівська – близько 6 млн. грн., Надичівська – 650 тис. грн., Річківська – 5 млн. грн., Смереківська – 150 тис. грн., Сопошинскьа – близько 2 млн. грн., Туринківська – понад 500 тис. грн.

Загалом, дохід у бюджет усіх сільських рад Жовківського району запланований у сумі 73 млн. 151 тис. 400 грн.

 

Comments

comments