Проти зашківського землевпорядника закрили кримінальне провадження

Жовківський районний суд закрив кримінальне провадження щодо землевпорядника Зашківської сільської ради Орисі Чобіт через незаконне посвідчення земельної документації. Відповідне рішення йдеться в хвалі суду від 26 грудня минулого року.

Про це йдеться у інформації з Єдиного реєстру судових рішень.

Нагадаємо, у Зашкові у 2006 році виділили кілька десятків земельних ділянок в урочищі «За Демком» та передали у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків. Однак, як встановили правоохоронці, ці земельні ділянки розташовувались за межами села, тому виділяти їх Зашківській сільській раді не мали права. Згідно із вимогами земельного законодавства, виділена земля могла надаватись у власність лише відповідним органом виконавчої влади, тобто Жовківською РДА.

Орися Чобіт, працюючи на посадах спершу інженера-землевпорядника Жовківського районного відділу земельних ресурсів, а згодом і досі – інженера-землевпорядника Зашківської сільської ради, з вересня 2006 року до грудня 2011 року, здійснюючи розгляд технічної документації з відведення земельних ділянок в Зашкові в урочищі «за Демком», у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських будівель на підставі рішення сесії Зашківської сільської, як встановив суд, неналежно виконуючи свої службові обов’язки через несумлінне ставлення до них, без належного розгляду вищевказаної технічної документації, зокрема, без встановлення фактичного місця розташування ділянки та її цільового призначення, не переконавшись у тому, що земельні ділянки дійсно розташовуються в межах села Зашкова та можуть надаватись у приватну власність органом місцевого самоврядування для житлового будівництва, посвідчила особистим підписом документацію, через що надалі це стало підставою для викреслення територіальними органами Центру державного земельного кадастру, підписання, реєстрації та видачі Державних актів на право власності на землі. Внаслідок цього із земель державної власності неправомірно було вилучено 34 земельні ділянки загальною площею від 0,1156 до 0,1500 га, вартістю від 99 тис. 690 грн. до 158 тис. 200 грн., чим завдано шкоду державним інтересам.

Захисник землевпорядника подав на адресу суду клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, мотивувавши тим, що кримінальне правопорушення відноситься до злочинів середньої тяжкості. Також він зазначив, що під час розгляду справи з дня вчинення злочину, в період з вересня 2006 року по лютий 2009 року і до дня набрання вироком законної сили минуло більше 5 років, а сама землевпорядник не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого. Тому, на думку адвоката, суд вправі звільнити її від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити. Таку позицію підтримав і прокурор.

Тож суд постановив задовольнити клопотання про звільнення Зашківського землевпорядника від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, закрити щодо неї кримінальне провадження та звільнити її від кримінальної відповідальності.

Фото для ілюстрації ar.volyn.ua

 

Comments

comments