«Свинство» на вулицях Рави-Руської

Проблема стихійних сміттєзвалищ для міст та сіл України актуальною є майже завжди. У багатьох випадках виною цього є відсутність комунальних служб, якщо мова йде про невеликі населені пункти, або контейнерів для сміття чи сміттєзвалищ. Однак в Раві-Руській ситуація дещо інша.

– Зараз триває підготовка до Великодніх свят. Усі сили комунальної служби залучені до прибирання міста, двірники, водії працюють на межі можливостей, – розповів в.о. начальника КП «Рава-Руське будинкоуправління №2» Юрій Сенецький.

За словами комунальників, ресурси для прибирання міста, зокрема, вулиць, парків у них є, однак їхня робота у багатьох випадках зводиться нанівець – мешканці міста викидають сміття, гілки дерев, листя у місця, які не передбачені для цього. Як результат – виникнення стихійних сміттєзвалищ.

– Трапляється, що лише вивезли сміття, як через тиждень на тому ж місці з’явилась його нова гора. Або ж мешканці обрізали гілки дерев і викинули їх під ворота гаража сусіда, який кілька днів не міг потрапити усередину. І таких прикладів є безліч, – додали комунальники.

Особливо, за словами працівників Рава-Руського будинкоуправління, вражає, коли прибирання міста було завершено за день-два до якогось свята, а напередодні, ввечері або з самого ранку, з’явились нові купи сміття. Так було минулого року напередодні Спаса та Великодня. Комунальники побоюються, що так буде і зараз, адже тенденція попередніх років зберігається.

– Вивезти сміття для нас не є проблемою. Проблема в тому, що його потрібно складувати у передбачені для цього місця, а не на дорогу чи під дверима сусідів, – зазначив Юрій Сенецький.

У комунальній службі зазначають, що у окремих випадках знають про те, хто засмічує вулиці міста, однак до останнього сподіваються, що люди задумаються над тим, що роблять, і не продовжуватимуть так діяти. У іншому випадку, на них накладатимуть штрафи.

– Наразі маємо попередній перелік недобросовісних громадян. Сподіваємось, вони більше не будуть повторювати таких речей. Але якщо засмічення від них продовжуватиметься, будемо вдаватись до рішучих дій, – додав Юрій Сенецький.

Особливо гострими проблеми зі стихійними сміттєзвалищами у Раві-Руській є по вул. Є.Коновальця (між будинками №12 та №14), Володимира Великого, Данила Галицького (біля залізничного переїзду), Пушкіна (за поліклінікою), на поч. вул. Сагайдачного, Воїнів УПА (за маслозаводом, біля підстанції), Вокзальній, Могильницького, Григоренка (біля ліцею).

До речі, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, викидання сміття у недозволеному місці карається штрафами від 340 до 1360 грн. – для громадян, та від 850 до 1700 – для підприємств, установ, організацій.

Comments

comments