Жовківський район може зникнути

Наприкінці лютого громадськості стало відомо про варіанти нового адміністративного поділу Львівської області. Відповідно до запропонованих проектів, більшість або всі райони, які існують зараз, зникнуть, а замість них з’являться нові адміністративні одиниці. При цьому далеко не завжди їхніми центрами залишаються теперішні районні. У №5 (117) «Прикордоння» з’ясовувало, що може чекати на Жовківський район у випадку переформатування Львівщини.

Необхідність переформатування Львівщини полягає у реформі децентралізації, яка триває в Україні. Багато представників місцевих громад очікували, що примусове об’єднання відбудеться через два роки після місцевих виборів-2015, тобто, у 2017. Однак цього так і не сталося. Тому наразі місцеві громади ще можуть добровільно об’єднуватися. Але, як зазначають представники різних рівнів влади, 2019-й рік стане останнім і наступного року чергові місцеві вибори відбуватимуться вже у об’єднані територіальні громади відповідно до затверджених перспективних планів.

– Формування нового поділу на субрегіональному рівні є другим етапом адміністративно-територіальної реформи, – зазначив перший заступник Голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський під час круглого столу щодо формування нового районного поділу у Львівській області 22 лютого.

Один із проектів нового адміністративного поділу Львівщини розробили у Інституті регіонального розвитку. Відповідно до нього, з 20 районів області, які зараз існують, можуть залишитись лише 7. Так, найбільшим може стати Стрийський район, до якого можуть увійти Стрий, Новий Розділ, Моршин, Сколівський, Стрийський, Миколаївський та Жидачівський район, але без Ходорівської ОТГ. Серед інших можливих укрупнень – поява нового Золочівського району, який може включати сучасні Золочівський, Бродівський, Перемишлянський, Буський райони та Ходорівську ОТГ.

Самбірський (крім Рудківської ОТГ), Старосамбірський та Турківський району можуть увійти у оновлений Самбірський район, Яворівський, Городоцький, Мостиський райони та Рудківська ОТГ – до Новояворівського району, а Дрогобич, Борислав, Трускавець і весь Дрогобицький району – до Дрогобицького.

– Укрупнені райони повинні стати центрами регіонального розвитку та нового просторового планування, – додав на все тому ж круглому столі голова правління Інституту регіонального розвитку Валерій П’ятак зазначив.

А от Жовківщину можуть поділити надвоє. Так, половина його, а саме майбутні Дублянська, Жовківська та Куликівська ОТГ разом з Жовтанецькою та Новояричівською Кам’янко-Бузького району, а також Пустомитівським районом та Львовом можуть стати частиною Львівського району. Уся інша частина, Рава-Руська, Добросинська, Магерівська та Туринківська ОТГ, а також Червоноград, Сокальський, Радехівський, частина Кам’янка-Бузького районів – до Червоноградського.

Водночас серед теперішніх чиновників думки щодо долі теперішнього Жовківського району різні. Так, голова Яворівської РДА Ігор Самардак вважає за доцільне об’єднати Яворівський і Жовківський райони (до речі, саме вони в останні роки утворюються один виборчий округ на виборах народних депутатів, – Авт.).
Саме такий поділ і приєднання Жовківського району до Львівського та Червоноградського розробники пояснюють транспортною доступністю та їхнім тяжінням до центрів. Наприклад, Яворівський і Жовківський райони об’єднувати недоцільно через те, що їх розділяє військовий полігон, який потрібно об’їздити. А приєднання частини Жовківського до Львівського пояснюється традиційною близькістю його мешканців до Львова.
До слова, проект нового адміністративного поділу Львівщини, який з’явився наприкінці лютого, не є єдиним. Ще у 2015 року свої напрацювання запропонували у Центрі політико-правових реформ Ігоря Коліушка та експерт «Реанімаційного пакету реформ» Юрій Ганущак. Відповідно до їхніх пропозицій, Жовківщина не мала б бути поділена, а могла б увійти або Червоноградського району разом з сучасним Сокальським, або до Львівського – разом з Яворівським, Городоцьким, Пустомитівським, та Перемишлянським.
Сказати, що буде з Жовківським районом, його керівництво також наразі не може.

– Державницької позиції щодо того, яким повинен бути новий адміністративний поділ області, наразі немає. Впевнена, що він не буде таким, яким його зараз запропонували, адже у Жовкві створюватимуть окружний суд, прокуратуру, поліцію власне під новий поділ, – зазначила голова Жовківської РДА Надія Щур.

– Дискусії та коментарі, які виникли довкола нашого проекту нового адміністративного поділу Львівської області, є через те, що ми наразі залишили назву «райони», – розповів у коментарі «Прикордонню» один із розробників нового адміністративного поділу Львівщини, експерт Інституту регіонального розвитку Віктор Борщевський. – Є пропозиції не називати новий поділ районами, адже це – зовсім інші утворення. Теперішні райони будуть ліквідовані. По суті, нові адміністративні утворення матимуть менше спільного з нинішніми районами, ніж об’єднані територіальні громади. Останнім і перейде більшість функцій. Нові адміністративні утворення виконуватимуть скоріше координаційні функції механізмів громад.

За словами експертів, з новими «районами» найбільше будуть спілкуватись представники і керівники громад, а також бізнесу. Мешканці 90% своїх питань вони вирішуватимуть у центрах громад – Раві-Руській, Жовкві, Куликові тощо. Тобто, за довідками їздити до Червонограда чи Львова не треба буде, а все вирішуватиметься «на місці».

– Наразі лише започатковано процес обговорення нового поділу Львівщини. Ніхто ще не знає функцій, які виконуватимуть нові «райони», чи будуть районні ради, якщо так, то які повноваження матимуть тощо. Сенс говорити про новий адміністративний поділ Львівщини буде тоді, коли буде створено всі об’єднані територіальні громади, – додав Віктор Борщевський.

Андрій Бучко

Comments

comments