Понад 5 років равчан тероризують пожежами

Рава-Руська у останні 5 років зіштовхнулась зі справжньою проблемою. За цей час у місті трапилось кілька десятків пожеж господарських будівель та автомобілів. Равчани впевнені, що це – справа рук паліїв. Однак наразі жодного з них не було притягнуто до відповідальності.

Про це йдеться у №4 (116) газети “Прикордоння”.

Серія підпалів у Раві-Руській розпочалась влітку 2013 року. Тоді, у серпні, протягом трьох тижнів невідомі вчинили п’ять підпалів, в результатів яких було знищено кілька автомобілів, гаражів, сараїв, свійської птиці та худоби. Спільним для підпалів тоді було те, що майже всі вони були зроблені у одному і тому ж районі Рави-Руської – на окраїні міста, при в’їзді у нього зі сторони Львова по вул. Львівській. Пожежі переважно влаштовували у місцях, до яких був легкий доступ – тобто безперешкодно можна було зайти і вийти. Щоправда, були і випадки, коли невідомо спеціально проникали у гаражі.

Ще однією особливістю підпалів було зухвальство, з яким їх вчиняли палії. Допоки пожежники чи самі люди гасили вогонь у одному місці, невідомі вчиняли підпал у іншому, як правило, на сусідніх подвір’ях або неподалік.

Крім того, час, коли вчиняли підпали, майже завжди був у проміжку між першою та четвертою годинами ночі.

За більш як п’ять років пожежі у Раві-Руській, які мали ознаки підпалів, виникали регулярно. Найчастіше – влітку та взимку. Буває, що за ніч підпалювали два і навіть три автомобілі, а протягом одного – двох років одні і ті ж господарські будівлі – двічі.

Офіційно отримати інформацію про те, скільки трапилось підпалів у Раві-Руській з того часу, ні у Державній службі з надзвичайних ситуацій, ні у правоохоронних органах нам не вдалось. Проте, за нашими підрахунками, таких трапилось близько тридцяти. При чому майже дві третіх – на вулиці Львівській.
Найбільше інтенсивно, за нашими підрахунками, підпали у Раві-Руській влаштовували у вже згаданий 2013 рік, у 2015, 2017 та 2018 роках. Але якщо на перших порах пожежі охоплювали окраїну міста, то тепер підпали влаштовують навіть у самісінькому центрі або у ближніх до центральної частини Рави районах.
Кілька підпалів автомобілів у Раві-Руській можна пояснити. Майже всі спалені вони були на іноземній реєстрації. Неофіційно нам вдалось дізнатись у представників державних органів влади про те, що нерідко їх підпалюють українські власники, аби не сплачувати штраф. Але це, скоріше, поодинокі випадки, адже ймовірність того, що за ніч у місті два різних власники спалять свої автомобілі у різних куточках Рави, очевидно, вкрай мала. Крім того, який же власник підпалюватиме автомобіль у безпосередній близькості від власного житла, навіть не відігнавши його на безпечну для себе відстань? Останній випадок, до речі, коли автомобіль горів на відстані метра від вікна квартири, трапився напередодні 2019 року на вулиці Львівській.
Враховуючи викладене, маємо всі підстави вважати, що згадані пожежі таки були підпалами. І це – справа рук одних і тих же паліїв. Але чи було щось з тим зроблено?

У вересні 2013 року на громадських зборах один із керівників районної міліції Жовківщини заявив, що візьме під контроль розслідування пожеж. Проте, мабуть, через складну політичну і згодом революційну ситуацію в Україні результатів роботи правоохоронців не було.

У 2015 році один із постраждалих внаслідок підпалів 2013 року на власних камерах відеонагляду зафіксував нову спробу підпалу. На відео було помітно високого худорлявого хлопця, який спершу намагався проникнути усередину господарської будівлі, а згодом – підпалити її. Як виявилось, палій – місцевий житель. Однак, як стало відомо з неофіційних джерел, він – психічно неврівноважений, а отже, притягнути його до відповідальності неможливо, щонайбільше – відправити на лікування.

І справді, після того, як камери зафіксували палія, підпали у місті припинились ледь не на рік. Але згодом – все почало повторюватись заново.

У ситуації з підпалами, відсутністю реальних кроків для їхнього недопущення у майбутньому і притягнення до відповідальності винуватців, здавалось, своє слово мали б сказати самі мешканці Рави-Руської.
Ще донедавна у місті, при Рава-Руській міській раді, діяло громадське формування з охорони громадського порядку. Воно нараховувало 40 членів. Однак реального патрулювання в останні роки вони не здійснювали. Як пояснили деякі з його членів, «це – невдячна справа», маючи на увазі, що реальних методів впливу на порушників громадського спокою у них немає. А здебільшого цими порушниками є підлітки, хуліганську поведінку яких нерідко виправдовують їхні ж батьки.

Крім того, громадське формування з 2017 року не діє у Раві-Руській навіть формально – зміни у законодавстві призвели до необхідності розробити новий статут і перереєструвати його.
Поза громадським формуванням равчани, на жаль, так і не самоорганізувались, як і не вжили заходів для ускладнення паліям можливостей влаштовувати пожежі: у багатьох постраждалих місця пожеж ні до, ні після них так і не освітлюються, через подвір’я будинків можуть пройти будь-хто. Тобто, реальних кроків для неповторення ситуації із підпалами свого майна равчани, здебільшого, не зробили.

Втім, як виявилось, і це ще не все: за п’ять років заяв про підпали майна від постраждалих до правоохоронних органів надійшло лише… п’ять (!). Тобто, про те, що у місті палій влаштовує пожежний терор, навіть не вийде заявити, оскільки офіційно щороку у місті відбувається, в середньому, по одному підпалу. А хіба для майже дев’ятитисячної Рави це – показник?

Автор статті неодноразово був свідком підпалів, які відбувались у місті за останні більш як п’ять років. На жаль, на заклики самоорганізуватись аби недопустити продовження підпалів, не знайшли відгуків від інших равчан. Можливо, не там закликали, можливо, не в той спосіб. Але від цього проблема не зникне і наступні підпали – питання часу. А їхні масштаби, не Дай Боже, можуть бути набагато більшими, ніж просто згорілий сарай, а жертвами можуть стати і самі люди.

На проблему відреагували у Рава-Руській міській раді. За словами міського голови, перший крок для безпеки у місті було зроблено – встановлено понад 20 камер відеонагляду на його вулицях. Також триває робота над новим статутом громадського формування з охорони громадського порядку у місті. Вона повинна закінчитись у найближчі два місяці. До речі, стати його членом може будь-хто. Для цього варто звернутись у міську раду. Крім того, на найближчих засіданнях сесій депутати повинні затвердити програму та виділити кошти на додаткове придбання камер відеонагляду для встановлення біля багатоквартирних будинків. Однак, як зазначають у міській раді, для того, аби все це дало результат, потрібна небайдужість самих равчан.

То ж що можуть мешканці Рави-Руської зробити для боротьби із підпалами? Виходячи із спостережень, слів постраждалих і свідків, «Прикордоння» виокремило такі поради:

– мешканці, в першу чергу, багатокварних будинків, на подвір’я яких є вільний доступ, повинні забезпечити його освітлення. Практика показує, що підпали трапляються переважно у темних місцях;

– обмежити доступ до подвір’я сторонніх людей (встановити паркан, браму на ключ тощо);

– встановити камери відеонагляду (для мешканців багатокварних будинків придбати їх бодай кілька не буде надто затратно);

– організувати чергування біля власних будинків, на вулиці;

– заявляти про підпали у правоохоронні органи і контролювати їхній розгляд.

Люди повинні пам’ятати, що найгірше, що може трапитись, трапляється через їхню байдужість.

Андрій Бучко

Фото пожеж 2013 року

Comments

comments