Скандал у відділі культури: керівник звинувачує голову РДА

У районному відділі культури і туризму розгорівся справжній скандал. Його керівник Галина Фесюк написала заяву на звільнення зі займаної посади, як вона заявила, через голову Жовківської районної державної адміністрації. За словами першої, Надія Щур змусила її це зробити, – йдеться у №18 (108) газети “Прикордоння”.

«Голова РДА вже заставила написати заяву. Вона сказала, якщо я не напишу, то вона все одно знайде спосіб мене звільнити. Є молоді, хай працюють, – сказала», – написала Галина Фесюк на своїй сторінці у соціальній мережі.

У інших дописах Галина Фесюк була ще більш жорсткою, заявивши, що її приклад та відданість роботі дратує тих, хто живе за рахунок культпрацівників, вибудовуючи кар’єру.
«Інтриганткам культура не потрібна, їм потрібне шоу», – зазначила керівник відділу культури і туризму.

Через приблизно тиждень, як з’явилась перша інформація про те, що між керівником відділу культури і туризму та головою райдержадміністрації, м’яко кажучи, не все гаразд, Надія Щур провела нараду з працівниками культури. Галина Фесюк сприйняла це як нараду, на якій керівник району давала вказівки підлеглим першої щодо поведінки у ситуації з їхнім керівником.

«Голова також попросила культпрацівників не «лайкати» на Фейсбуці під моїми постами…, а також сказала працівникам, що начальнику культури, тобто мені, не личить їздити на велосипеді, що я погана, бо займаюся своєю творчістю, працюю в галузі на себе, а не на культуру, зомліваю… коли я їй найбільше потрібна, а значить така, як я, галузі культури району не потрібна», – додала Галина Фесюк.

Галина Петрівна у зверненні через соціальні мережі обурилась, що голова РДА на нараду її не запросила. Хоча разом з тим підтвердила, що ще перебуває на посаді, хоча і у відпустці.

Причинами того, що, за словами Галини Фесюк, Надія Щур не хоче з нею працювати, є те, що перша не пише про перебування на культмасових заходах другої, що в кабінеті методистів централізованої бібліотечної системи та їхнього директора, а також в коридорах районного Народного дому на фотографіях немає керівника району, а також те, що на останньому прикріплена табличка офісу партії «Батьківщина» (за словами Фесюк там політична сила орендує приміщення, – Авт.).

«Чому ви не пояснили людям, з яких причин ви не хочете зі мною працювати, принаймні, як ви їх виклали переді мною, бо інакше ви забрехалися, і точно вийдете зі сповіді чесною?», – звернулась через соціальні мережі Галина Фесюк до Надії Щур.

Як розповіла читачам своєї сторінки Галина Фесюк, Надія Щур сказала їй, що та не перебуває у її команді тому працювати з нею не буде. Тому голова РДА начебто поставила керівника відділу культури і туризму перед вибором: звільнитися, або, у іншому випадку перша реорганізує відділ. А коли Галина Фесюк написала заяву на відпустку, то Надія Щур нібито заявила, що підпише її, якщо перша напише заяву на звільнення.
У іншому дописі на своїй сторінці у соцмережі Галина Фесюк розповіла про свої досягнення як керівника відділу культури і туризму Жовківщини.

«Я вибудувала нову схему роботи в галузі культури […], вже в перший рік мого призначення зачитала на сесії районної ради список 65 закладів культури, які потребують будь-яких ремонтів. Згодом, протягом чотирьох років, відремонтовано 46 закладів культури, фінансованих різними бюджетами, в тому числі школи мистецтв, бібліотеки […], придбано в 15 закладів культури музичне озвучення, сцена для районного Народного дому […]. Я працювала над ідеальною структурою галузі культури, щоб прославити Жовківський район і покращати найкращі художні колективи та їхню роботу: було організовувано художнім колективам десятки виїздів за межі Львівської області. Створила колектив «Джерела Розточчя», з яким ми їздили колядувати на Донеччину і Луганщину, до хлопців на війну, не раз ризикуючи життям […]. Організувала Всеукраїнський літературний конкурс імені Леся Мартовича […], провела тисячі екскурсій для делегацій, видала десятки буклетів та книг про Жовківщину, культуру району, створила буклети про музеї району, пам’ятки. Запланувала ще багато проектів. За все це я отримала медаль «За роботу» від президентської організації, Почесну грамоту від голови Львівської ОДА, відзнаку «Кращий державний службовець» від голови РДА, сотні подяк і грамот від військових, міжнародних та громадських інституцій та структур за різну працю, діяльність на розвиток культури…».

Голова Жовківської РДА Надія Щур у коментарі «Прикордонню» слова Галини Фесюк прокоментувала стримано і спростувала заяви останньої.

– З моєї сторони були зауваження щодо її керівництва. Галина Петрівна є талановитою й обдарованою людиною, але до її чиновницької роботи у мене були певні зауваження. Після цього вона сказала, що працювати у культурі не хоче, – розповіла Надія Щур. – Дивно, що у тих питаннях, які ми до неї ставили по роботі, вона вишукала власне пояснення для цього всього.

За словами Надії Щур, особистої неприязні до керівника відділу культури і туризму у неї нема, адже саме вона і призначила Галину Фесюк на посаду.

– Було дуже багато коментарів і порад аби цього не робити, бо вона – творча людина і суто адміністративну роботу виконувати не зможе. Тоді (коли стала головою РДА, – Авт.) я лише прийшла на роботу, не знала людей, конкретної кандидатури на посаду керівника відділу культури і туризму не було. Усі ці роки було дуже багато роботи, яку робили в адміністрації, але якої не виконувала вона. Тому настав час, коли цього стало забагато, – зазначила Надія Щур.

Разом з тим, за словами голови РДА, вона готова почекати із підписанням заяви на звільнення, якщо, можливо, Галина Фесюк змінить свою позицію, до закінчення відпустки останньої. А це – 57 днів (після виходу публікації у газеті Надія Щур уточнила, що готова залишити Галину Фесюк у відділі культури, а не на посаді її керівника – Авт.). – Можливо, мине певний час, і, якщо вона захоче повернутись у культуру, я не буду проти. За словами голови РДА, скарг від підлеглих на роботу Галини Фесюк як керівника відділу культури і туризму не було.

Допоки Галина Фесюк, ще керівник відділу культури і туризму, перебуває у відпустці, її обов’язки виконує одна із спеціалістів Христина Перегон. Про керівництво відділу перша також висловилась як про некомпетентних фахівців.

«Тим, хто сьогодні керує культурою, невідомі могили з похованнями Героїв УПА, вони взагалі не знають жодного імені повстанців, я вже не кажу про їхню історичну місію на Жовківщині. А навіщо? Якщо патріотизм увесь звівся до того, щоб прибрати з свого шляху Фесюк будь-якими методами і тоді проводити концертики в НД з дітьми, бо так легше глядача з батьків зробити, у фотооб’єктиві бути на першому місці, щоб тоді всі лаври отримати, а значить вибороти адмінресурсом владу, хочуть витерти з пам’яті всіх і все патріотів і творити свою копілку на довгі роки при владі», – написала Галина Фесюк. А про працівнику культури вона зазначила, що їм дали вказівку «не висовуватись».

В.о. відділу культури і туризму Христина Перегон у відповідь на заяви Галини Фесюк заявила, що працівники культури приймають адекватне рішення керівництва, тому і «не висовувались».

«Вже протягом певного періоду Галина Петрівна нас ображала та обмовляла не лише перед керівництвом, але й перед простими пересічними людьми. Колектив відділу культури дуже дружній та працьовитий, люди щирі та відкриті. Але Галина Петрівна так не вважає, обзиває нас «гнилими гномами» та рабами. Заблокувала більшість працівників культури, які мають відвагу сказати правду про її ставлення до нас», – зазначила Христина Перегон.

«Як тимчасова в.о. не можу допустити такого ставлення до всіх працівників культури. Ми, культпрацівники, не стадо, не раб.. Кожен з своєю думкою щодо вас. Якщо ви боїтесь в очі прийти з колективом поговорити і вночі вивозите з кабінету речі то не ми за когось, а випроти своїх же. У кого страх? І чого?», – звернулась до Галини Фесюк Христина Перегон.

Наразі ж, за словами Надії Щур, вона не розглядає варіант нового керівника.

– Це буде людина, яка буде погоджена з колективом культури, – додала керівник району.

Продовження теми – у №19 (109) газети “Прикордоння” від 7 листопада 2018 року

Фото youtube

Comments

comments