Школи-інтернату більше немає

Напередодні нового навчального року у Раві-Руській почали ширитись чутки про те, що одиy із місцевих закладів середньої освіти, школу-інтернат, закривають. При чому деталей спершу ніхто не знав і навіть для працівників самого навчального закладу така новина була неочікуваною.

Про це йдеться у №14 (104) газети “Прикордоння”.

Насправді це не зовсім так. Як виявилось, Спеціалізованої школи-інтернату міста Рави-Руської (так називався цей заклад освіти) справді не буде. Замість нього існуватиме Рава-Руський ліцей (не плутати з професійним ліцеєм, колишнім ПТУ, – Авт.).

Справа у тому, що згідно Національної стратегії реформування інституційних установ до 2026 року в Україні закриють інтернати. Крім того, у новому Законі Про освіту інтернатів як закладів середньої освіти не згадано. А згідно з пунктом 31 статті 48 Закону України «Про загальну середню освіту», зокрема, органам місцевого самоврядування доручено до 1 вересня2 018 року забезпечити зміну типу підпорядкованих шкіл-інтернатів на гімназію або ліцей із збереженням у складі цих закладів освіти інтернатів з частковим або повним утриманням учнів (вихованців) за рахунок засновника.

Відтак, 9 серпня, на позачерговій сесії Жовківська районна рада ухвалила рішення про реорганізацію Спеціалізованої школи-інтернату м. Рави-Руської шляхом перетворення її в Рава-Руський професійний ліцей. При цьому інтернат, де проживатимуть і харчуватимуться діти, як структурний підрозділ школи, збережено.

– Типових положень про гімназію чи ліцей з пришкільним інтернатом у Міністерстві освіти і науки ще не підготували. Оскільки цього документа для таких закладів освіти ще не існує, районна рада, як засновник, ухвалила залишити такий штатний розпис, як був раніше, – розповів директор вже Рава-Руського ліцею Андрій Солтис.

Іншими словами, до того часу, коли буде затверджено необхідні документи, для школи-інтернату зміниться лише назва. А як буде далі – залежить що напишуть урядовці.

У свою чергу у новоствореному Рава-Руському ліцеї планують надавати платні послуги.

– Малозабезпечені діти, діти-сироти проживатимуть і харчуватимуться за кошти районного бюджету. Для них нічого не зміниться. Батьки тих дітей, які не належать до пільгових категорій, можуть це робити за власні кошти – так як є у інших ліцеях, – пояснив Андрій Солтис.

Нічого не змінилось і для дошкільної групи, яка вже два роки існує при школі-інтернаті, і для групи дітей з особливими освітніми потреба. Наразі у ліцеї розробляють новий статут, а підготовка до нового навчального року у закладі освіти, як запевнив його директор, відбувається так, як завжди.

– Навчання у ліцеї відбуватиметься за тими ж навчальними програмами, що і раніше. У майбутньому передбачене профільне навчання, – додав директор.

Водночас головний спеціаліст відділу освіти Жовківської РДА Юрій Бірбан запевнив, що питання закриття школи-інтернату взагалі як навчального закладу не порушується.

– Цей навчальний заклад у Раві-Руській потрібен. Ймовірно, що коли буде реорганізовано усю систему освіти, база школи-інтернату може стати закладом для, до прикладу, ІІІ ступеня середньої освіти, – додав Юрій Бірбан.

Comments

comments