Голову та колишнього секретаря Новокам’янської сільради засудили

Голову та колишнього секретаря Новокам’янської сільської ради засудили за підроблення документів та корупцію.

Про це йдеться у №12 (102) газети “Прикордоння”.

Посадовці скоїли злочин у грудні 2015 року. Тоді головою Новокам’янської сільської ради був Ярослав Ребець (є ним і зараз), а секретарем – Євгенія Бап.

У 2015 році чоловік вирішив зайнятись садівництвом на території Новокам’янської сільської ради. У листопаді того ж року він звернувся до сільської ради, аби там надали йому відповідну земельну ділянку, площею 2 гектари. Під час розмови з секретарем сільської ради, остання повідомила, що вирішення цього питання можливе за умови надання їй 500 доларів США неправомірної вигоди.

Коли 16 грудня 2015 року чоловік прибув у сільську раду для отримання рішення про надання йому в оренду земельної ділянки для ведення садівництва, сільський голова повідомив йому, що надати її на той момент неможливо. Голова сільради, як встановив суд, роз’яснив можливість як можна отримати відповідний дозвіл. Тоді він зобов’язав секретаря ради виготовити відповідне рішення сільської ради. З вироку суду випливає, що рішення, за яке депутати Новокам’янської сільської ради ніколи не голосували і не розглядали, було підроблено «заднім» числом – 12 жовтням 2015 року. До слова, тоді засідало ще попереднє скликання депутатів сільської ради. Згодом, це підроблене рішення сільський голова підписав та скріпив гербовою печаткою і через секретаря передав чоловікові.

У той же день чоловік передав секретареві, відповідно до попередньої домовленості, 500 доларів, після чого з’явились правоохоронці, які і виявили на руках секретаря сліди «мічених» купюр, а у кабінеті – і самі гроші. Усе це відбувалось у будівлі Новокам’нської сільської ради.

Тож, як встановив суд, окрім одержання хабара, секретар сільської раді у змові з сільським головою ще й підробила документ.

Сільського голову і секретаря ради Нової Кам’янки заарештували. Згодом за них сплатили заставу у розмірах 97 тис. 440 та 48 тис. 720 грн. і вони були звільнені з-під варти.
Пізніше майно голови сільради – сім земельних ділянок та будинок у Новій Кам’янці, а також – квартиру у Львові – було заарештовано.

Сільського голову відсторонили від посади на два місяці – з 1 грудня 2016 до 1 лютого 2017 року, а секретаря – з 15 серпня до 15 жовтня 2016 року. Згодом останню депутати Новокам’янської сільської ради звільнили з посади.

У суді секретар сільської ради частково визнала свою провину. Вона підтвердила, що з приводу виділення земельної ділянки до неї звернувся чоловік, що пообіцяла посприяти цьому, якщо їй нададуть 500 доларів і що підробила відповідне рішення сільської ради. Але секретар заявила, що діяла самостійно і сільський голова про це нічого не знав.

Сільський голова ж, навпаки, визнав, що дав вказівку підробити документи про виділення земельної ділянки. Але про те, що секретар візьме за це хабара, він начебто не знав.

Суд кваліфікував вину секретаря Новокам’янської сільської ради як одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, а також вчинення службового підроблення – складання, видачу службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб. За останньою статтею

Суддя, виносячи вирок, врахував, що секретар Новокам’янської сільської ради на обліку в лікаря-нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не була судимою, по місцю роботи характеризувалася позитивно, а також є особою з інвалідністю 3 групи, має на утриманні чоловіка , який є особою з інвалідністю 3 групи, та на утриманні трьох малолітніх внуків.

Як пом’якшуючі покарання обставини суд врахував те, що секретар сільської ради у скоєному щиро розкаялася. Подібні характеристики суд врахував і щодо сільського голови Нової Кам’янки.

У підсумку, Жовківський районний суд визнав винною колишнього секретаря Новокам’янської сільської ради за трьома статтями Кримінального кодексу України: частиною першої статті 368 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, частини другої статті 28 – злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення, а також частини першої статті 366 – Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів. Їй присуджено сплатити штраф – 1 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 тис. грн.

Також її позбавили права обіймати посади повязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно- господарських функцій на два роки.

Сільського голову визнали винним за двома останніми статтями Кримінального кодексу України, що й колишнього секретаря. Його покарали штрафом у розмірі 250 неоподаткованих мінімумів, що становить 4 тис. 250 грн. Також його позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно- господарських функцій також на два роки. Однак сільського голову звільнили від відбування основного і додаткового покарань на підставі Закону України «Про амністію у 2016 році».

Заставу, яку внесли за сільського голову та секретаря ради, повинні повернути, а арешт з майна – зняти. З голови та секретаря ради повинні стягнути витрати за проведення експертиз.

Вирок винесений 26 червня та 27 липня набрав сили.
Андрій Бучко

Comments

comments