На Жовківщині скандал довкола давно виділених земельних ділянок

Один з колишніх сільських голів у Львівській області 12 років тому незаконно затвердив передачу земельної ділянки.

Як встановили працівники Управління захисту економіки Львівщини спільно з слідчими поліції Львівщини та за процесуального керівництва прокуратури області, внаслідок незаконних дій посадовця три гектари державних земель опинились «в руках» приватних осіб. Державі завдано збитків на майже три мільйони гривень, – повідомили у відділі комунікації ГУ НП у Львівській області.

Правоохоронці встановили, що впродовж 2006 року голова однієї з сільрад Львівщини затвердив документацію із землеустрою щодо передачі у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків двадцяти земельних ділянок площею три гектари на прилеглій до міжнародної траси території.
Відповідно до підготовлених документів, дані земельні ділянки розташовані в межах населеного пункту, проте фактично усі ділянки знаходились за його межами.

Згідно із вимогами земельного законодавства виділена земля могла надаватись у власність лише відповідним органом виконавчої влади, а не органом місцевого самоврядування. Таким чином, на підставі фіктивних документів землі держави опинились «в руках» приватних власників, а державі завдано збитків на 2,67 мільйона гривень.

Колишньому голові сільради повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України та обвинувальний акт скеровано до суду.

Санкцією статті передбачено покарання – позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
На незаконно надані земельні ділянки накладено арешт.

Водночас, за інформацією інтернет-видання «Форпост», йдеться про Ігоря Селецького, сільського голову, який з 2006 по 2010 рік очолював Зашківську сільраду Жовківського району.

Колишній сільський голова Зашкова прокоментував кримінальну справу, яку порушили проти нього щодо начебто незаконної передачі земельних ділянок.

– У криінальній справі йдеться про ділянки в урочищі «За Демком», – написав у соціальних мережах Ігор Селецький. – Квартал розроблявся за головування М. Довганика (попередника Селецького на посаді сільського голови). Погодження всіх служб були отримані і затверджені печатками на графічних документах.

За словами Ігоря Селецького, вперше земельні ділянки у кварталі за межами населеного пункту було виділено ще до його головування. Однак тоді жодних зауважень не було.

– Сесія сільської ради задовольнила бажання 20 місцевих мешканців реалізувати своє конституційне право отримати земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку на 20 вільних земельних ділянках. 44 земельні ділянки вже були надані попередніми каденціями депутатів, – додав Ігор Селецький.

Він також навів перелік людей, яким виділили земельні ділянки у згаданому кварталі.

За словами колишнього сільського голови, прокуратура оскаржує підстави погодження проекту кварталу. Їх, до слова, погодили всі районні служби – адміністрація, архітектура, управління земельних ресурсів, управління екології тощо.

– У прокуратурі вважають, що сільська рада, надавши зашківцями земельні ділянки під забудову, перевищила свої повноваження, оскільки квартал забудови не був введений в межі села, хоч і перебував на території сільської ради, – підкреслив Ігор Селецький.

За словами колишнього сільського голови, на ці ділянки осіб накладено арешти, а вартість ділянок, які належать сільській раді, чомусь зараховано до нанесених державі збитків.

– Рішення сесії Зашківської сільської ради і районних служб як незаконних суд не визнавав, – зауважив колишній сільський голова. Також він додав, що двом його попередникам на посаді, які також підписали рішення про виділення у згаданому кварталі земельних ділянок, звинувачень не було висунуто, оскільки термін давності для них у цій справі вже минув.

– Не розумію чому деяким особам подобається, що у зашківців повинні б забрати ділянки, а розпорядитися ними мав би Держкомзем. До речі, на східні окраїні кварталу втиснуто ще декілька ділянок. Ніхто з зашківців їх не отримав. Думаю, що така сама доля чекала і інші ділянки,якби сільська рада не надала їх місцевим мешканцям, – підсумував Ігор Селецький.

За матеріали №№11-12 (101 – 102) газети “Прикордоння”

Фото Експресу для ілюстрації

 

Comments

comments