У Добросині встановлять сонячну електростанцію

Уже до кінця року на території Добросинської сільської ради можуть збудувати другу на Жовківщині сонячну електростанцію.

Про це йдеться у №7 (97) газети “Прикордоння”.

Так, споруджувати станцію альтернативної енергетики буде товариство з обмеженою відповідальністю «Глобаленергосервіс», яке зареєстроване у Дев’ятирі. Сонячні панелі встановлять на території близько 20 гектарів – між Добросином на Бишковом.

– Наразі вже є розроблений детальний план території, де її буде встановлено, затверджено проект відведення землі, – розповіла сільський голова Добросина Галина Гец.

Крім того, необхідно укласти договір оренди землі, але, за словами Галини Гец, виникли певні нюанси щодо її нормативно-грошової оцінки.

– Раніше земля, на якій повинна бути встановлена сонячна електростанція, перебувала за межами населеного пункту. Ми зробили зміни меж населеного пункту і з грудня минулого року вона увійшла у межі Добросина.

Нормативно-грошова оцінка земель по всій Добросинській сільській раді була затвердженою у 2016 році і почала діяти лише з минулого. Оскільки були змінені межі населеного пункту, її необхідно переробити, – пояснила сільський голова.

Рішення про виготовлення нової нормативно-грошової оцінки депутати ухвалили і наразі триває процес її розроблення. До 15 липня її потрібно затвердити, аби вона вже з 2019 року почала діяти.

– Наразі ми можемо укладати договір оренди на земельну ділянку для встановлення сонячної електростанції. Однак поки що не існує методики яким чином це зробити без нормативно-грошової оцінки, якої саме на цю земельну ділянку наразі ми не маємо. Законодавство передбачає у таких випадках орієнтуватися на середньообласний показник.

Проте, якщо при укладанні договору оренди землі буде враховано середньообласний показник нормативно-грошової оцінки, то бюджет Добросина суттєво може недоотримати кошти у бюджет.

– Поки що шукаємо експерта, який би розробив нормативно-грошову оцінку для цієї земельної ділянки. З цього приводу ми звернулись з відповідними листами, однак від компетентних органів відповідей ще не отримали, – зазначила Галина Гец.

За попередніми підрахунками, при 69 грн. за 1 кв. метр, як це є зараз, та встановленій орендній платі 6%, до бюджету Добросинської сільської ради, у середньому, щороку мало б надходити щонайменше 850 тис. грн. від оренди землі під сонячну електростанцію. Кірм того, після того, як останню буде збудовано, інвестор повинен також вкласти у розвиток села 300 тис. грн. й інвестуватиме кошти надалі щороку.

Нагадаємо, наприкінці минулого року першу на Жовківщині сонячну електростанції спорудили у Малехові.

Фото для ілюстрації

Comments

comments