«Ті, хто не з’явився на призов, нестимуть кримінальну відповідальність»

З квітня розпочалась весняна кампанія призову на строкову службу. Вона триматиме до 31 травня. Про хід її проведення у №5 (95) газети “Прикордоння” розповів голова районної призовної комісії у Жовківському районі, заступник голови Жовківської районної державної адміністрації Юрій Дубневич.

– Юрію Володимировичу, розкажіть про особливості цьогорічного весняного призову.

– Весняний призов стартував з 1 квітня. Призову підлягають юнаки від 20 – 27 років. За попередніми підрахунками, у Жовківському районі таких є 1 тис. 311 осіб. Станом на початок квітня, оповіщено було 380 осіб, з яких 232 прибуло на районну військову медичну комісію, а 41 особу – відібрано до війська.
Особи з вищою освітою служитимуть рік, ті, які її не мають – півтора.

– Кого можна звільнити від строкової служби?

– Це групи людей, які не можуть проходити службу за станом здоров’я, наприклад, інваліди першої групи. Усі інші можуть отримати відстрочку: ті, які навчаються у вищих навчальних заклад, які виховують дітей, віком до трьох років, у яких вагітні дружини, а також ті, які потребують відтермінування за станом здоров’я.
Станом на початок квітня, у нас є 21 особа, яка отримала відтермінування.

– Що буде для тих осіб, які не з’явились на призов?

– Якщо такі особи отримали повістку і не з’явились, то справи на них ми передаємо у Національну поліцію задля сприяння у їхньому розшуку. Якщо вони отримали повістки, але не з’явились на комісію, то спершу на них накладають штраф у розмірі від 85 до 119 гривень, якщо ситуація повториться, то – від 170 до 285 грн. А якщо призовник з’явився на комісію, її пройшов і був визнаний придатним та підготовлений до відправлення у військо, але у день відправлення не з’явився у військкомат, то у такому випадку проти нього порушується кримінальна справа і він нестиме кримінальну відповідальність.

Зазначу, що до кінця призовного періоду вони ще можуть з’явитись на комісію.

– Як відбувається оповіщення?

– У кожній раді є перелік призовників, їхній облік там ведуть військові обліковці. Останні здійснюють їхнє оповіщення за місцем проживання. Також призовника можуть сповістити і за місцем офіційного працевлаштування.

Найбільшою проблемою для нас є велика кількість осіб, які неоповіщені, адже вони можуть не відчиняти двері дому, де проживають, або ж їхні батьки чи родичі повідомляють, що їх немає вдома чи там вони не проживають, хоча насправді все може бути не так. Без рішення суду перевірити чи це справді так, увійти до таких призовників додому, неможливо.

– Чи можуть призовників «виловлювати» з вулиці для проходження строкової служби?

– Поліція може зупинити будь-кого з громадян для перевірки документів. Якщо виявиться, що він є призовником і перебуває у розшуку через те, що не з’явився на призов, то тоді таку особу доставляють у військкомат.

Яка ситуація у місцевих радах: звідки найбільше йдуть на строкову служби, а звідки – найменше?

– У міських радах відсоток оповіщення є нижчим, аніж у сільських, як і відсоток тих, хто йде служити. Можливо, це можна пояснити тим, що військові обліковці там не мають фізичного доступу до будинків, квартир, де часто не можуть увійти навіть на подвір’я чи в під’їзд, бо входи там облаштовані кодовими замками, камерами відеоспостереження тощо.

Серед сільських рад, найбільше призовників з’являється з Волі-Висоцької. Можливо, це можна пояснити певною традицією, адже раніше на території села розміщувалась військова частина і з тих пір досі там проживають сім’ї колишніх військових, чи діти та онуки теж вирішили піти військовим шляхом або ж розуміють важливість проходження військової служби.

Один із найгірших показників щодо залучення призовників до строкової служби – у Артасівській сільській раді. Дивно, але у цьому переліку є і Зашківська сільська рада – це земля героя Євгена Коновальця, тому патріотичний дух захищати свою Батьківщину там мав би передаватись, так би мовити, з молоком матері.

– Чи можуть призовники відправитись служити у зону проведення АТО?

– Ні, у зону бойових дій їх не відправляють, тому цього боятися не варто.

– Куди призовники можуть бути призвані для проходження військової служби?

– У Збройні Сили, прикордонні війська, Національну гвардію, але не завжди певний рід військ потребує строковиків. Наприклад, восени минулого року десантників не призивали, а цього разу їх знову набиратимуть.

– Які підсумки осіннього призову?

– Тоді у нас було 1 тис. 210 призовників, до районної військової комісії прибуло 400 призовників, з яких 108 отримали відтермінування. 810 – передано в органи Національної поліції для наступного їхнього розшуку, 6 – в органи прокуратури, одного було засуджено за ухилення від проходження військової служби і він несе кримінальну відповідальність. Загалом, на строкову службу був відправлений 41 призовник.

– 3 квітня відбулось перше засідання районної призовної комісії. Які перші враження, зауваження?

– Сподобалось, що під час першого засідання призовної комісії туди з’явилось четверо осіб, яким ще немає 20 років. Відповідно до закону, вони мають право добровільно відправитись на строкову службу достроково за власним бажанням.

Фото Жовківської РДА

 

Comments

comments