Мервичани не хочуть глиняного кар’єру

У селі Мервичах Куликівської селищної ради місцеві мешканці не дозволяють розпочати розробку глиняного кар’єру.

Про це йдеться у №5 (95) газети “Прикордоння”.

Територія кар’єру займає 11 гектарів, він розташовується на північно-західній околиці Мервич. Селяни вже не один рік борються за заборону розрблення кар’єру. За їхніми словами, це може призвести до провалів ґрунту, будинків та людей, мотивуючи це начебто наявністю там карстових печер. Протягом останніх років мервичани кілька разів збирали по кількасот підписів проти експлуатації глиняного кар’єру, чимало разів звертались в різні органи влади.

– Мервичівський кар’єр глини розташовується у небезпечній зоні карстового провалля і будь-які роботи можуть призвести до непередбачуваних наслідків для жителів навколишніх сіл, – зазначив на своїй сторінці у соціальній мережі депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський. – А також, згідно карти викопіювання, впритул до кар’єру розташовується водозабірна свердловина, глибиною 55 метрів, з якої забезпечується централізоване водопостачання села Мервич.

Підприємець, який і хоче займатися розробленням кар’єру, отримав дозвіл на користування надрами на 20 років – до березня 2029 року. У нього є усі необхідні дозвільні документи. Однак мервичани вимагають, аби усі ліцензії, дозволи і попередні рішення були скасовані. Листи з відповідним зверненням вони надіслали керівництву району, поліції, області та в Міністерство екології. За дорученням голови Львівської облдержадміністрації навіть було створено спеціальну комісію з цього питання.

25 березня відбулися збори громади Мервич. На них селяни ухвалили рішення щодо заборони розробки родовища.

У селищні владі розповіли, що підтримують громаду, але із розумінням ставляться до підприємця, який протягом останніх десяти років виготовляв необхідні документи і витратив на це чимало коштів.

– Ми звернулись із листом до ДП «Західукргеологія» аби нам дали роз’яснення щодо наявності карстових печер, про які говорять мервичани, – зазначила голова Куликівської селищної ради Лілія Бова.

Фото для ілюстрації

Comments

comments