Восьмикласниця Річківської школи – шестиразовий призер районних та друга у обласній олімпіадах

У №5 (95) газети “Прикордоння” опубліковано розмову з ученицею 8 класу Річківської школи І-ІІ ступенів Юлію Саламахою. У цьому навчальному році вона стала призером усіх шести олімпіад районного етапу, у яких брала участь. Так, вона зайняла перше місце у олімпіаді з української мови, другі – з географії та фізики, треті – з біології, англійської мови та математики. Крім того, Юлія стала призером і обласного етапу учнівських олімпіад, зайнявши друге місце з фізики.

– Юліє, ти – учасник та призер багатьох учнівських олімпіад. Якими є твої улюблені предмети, чим ще займаєшся?

– Улюбленими предметами у школі є, найперше, фізика, і дуже подобаються біологія та інформатика. Окрім навчання у школі вивчаю також і німецьку мову.

– Звідки зацікавлення фізикою й інформатикою, адже це, так би мовити, більше хлопчачі предмети?

– Думаю, це завдяки нашому вчителеві фізики Тетяні Олександрівні Білан. Вона дуже зрозуміло і цікаво викладає, пояснює на прикладах. І завдяки цьому я й сама зацікавилась.

– Як часто ти брала участь у олімпіадах?

– У минулому навчальному році я брала участь у всіх можливих олімпіадах. Цього року – у більшості, серед яких фізика, математика, біологія, українська мова, англійська мова і географія.

– У минулому навчальному році ти зайняла друге місце на районному етапі з фізики, а цього – теж друге, але вже на обласному етапі. Це була твоя ціль?

– Першого разу мені забракло дуже мало балів для того, аби зайняти перше місце у районі. Цього року я теж стала другою, але на цей раз можливість поїхати на обласний етап дали не лише переможцю районного, а й тим, хто зайняв другі місця. Я вирішила скористатися такою можливістю і спробувати свої сили у обласній олімпіаді.

– Як тривала підготовка до обласної олімпіади?

– До фізики ми завжди дуже ретельно готуємось. Коли дізнались, що поїдемо на обласний етап олімпіади, то готувалась майже кожен день і навіть у вихідні – вчитель спеціально приїздила до школи для проведення підготовки.

– На обласному етапі олімпіади з фізики беруть участь багато учнів навчальних закладів, де фізика і математика є профільними предметами. Чи не було тобі страшно змагатись разом з ними?

– Ні, вони – досить приємні і прості у спілкуванні. Звісно, вони набагато сильніші від нас, але це – зрозуміло, адже багато працюють над собою саме у вивченні цих предметів.

– Чи важкими були завдання на обласному етапі?

– Насправді, не надто важкими, але досить завуальовано сформульовані.

– Як сприйняли ти та у школі звістку, що ти – призер обласної олімпіади?

– Однокласники були дуже радими за мене, завжди мене підтримують. Батьки і вчителі, звісно, теж. Тепер я маю змогу поступити з 9 класу на навчання у Львівський фізико-математичний ліцей.

– Яким бачиш своє майбутнє?

– У майбутньому хочу стати програмістом, поступити на навчання у «Львівську політехніку», брати участь у створенні програм.

– Що би ти побажала своїм одноліткам, школярам загалом, які беруть та братимуть участь у олімпіадах, конкурсах?

– Для того, щоб показати хороший результат, найперше, потрібно бути зацікавленими у предметі, багато працювати. Адже, як кажуть, 99% – це праця, а лише 1% – таланту.

 

 

Comments

comments