Найбільше безробітних – серед колишніх «бюджетників»

У Жовківському районі безробітними вважаються трохи більше півтисячі громадян. Відповідну інформацію надали у Львівському обласному центрі зайнятості на запит газети «Прикордоння».

Про це йдеться у №1 (91) газети “Прикордоння”.

Станом на 1 жовтня 2017 року статус безробітного на Жовківщині мали 582 особи. 47% тих, хто офіційно шукають роботу через державні органи, складають чоловіки, 53% – жінки.

Найбільше на обліку у службі зайнятості Жовківського району перебувають особи передпенсійного віку, тобто від 55 до 59 років. Таких зареєстровано 93, що складає 16%.

Багато шукають роботи і ті, кому виповнилось від 35 до 39 років. Таких на Жовківщині є 14,8%. Дещо менше шукають роботу людей, віком від 30 до 34 років, – 14,3%, та тих, кому від 40 до 44 років, – 13,6%.

Молодь не надто активно звертається до служби зайнятості у пошуках працевлаштування. Таких осіб, віком від 20 до 24 років є лише 7%, дещо більше – тих, кому виповнилось від 25 до 29 років – 9,6%.
Менше відсотка офіційно статус безробітного мають особи, вік яких складає від 15 до 19 років. Таких на весь район є п’ятеро.

За рівнем освіти найбільше роботу на Жовківщині шукають ті, хто здобув професійно-технічну освіту. Таких серед безробітних є майже половина – 43,3%. З повною вищою освітою не можуть знайти роботи близько третини розточчанців – 27,7%. І лише один офіційно зареєстрований безробітний у районі має лише базову загальну середню освіту.

За видами економічної діяльності, у Жовківському районі офіційного працевлаштування шукають ті, кого було звільнено з підприємств, установ і організацій, які працювали у сфері державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування, 28,2% осіб. На другому місці за цим критерієм – колишні працівники оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів, – 14,2%. 10,6% серед безробітних складають колишні працівники сільського, лісового та рибного господарства, 9,8% – професійної, наукової та технічної діяльності. Також до спеціалістів, яких було звільнено з роботи і які офіційно перебувають у пошуках роботи, найбільше на Жовківщині належать і колишні працівники переробної промисловості та освіти.

Найбільшу у Жовківському районному центрі зайнятості кількість безробітних складають військовослужбовці – 8,4% та оператори котельні – 7,9%. У першу «десятку» тут також потрапили опалювач, управитель зі збуту, продавець продовольчих товарів, плодоовочівник, керівник підприємства, водій, рекламіст та охоронник.

Попри те, що офіційно найбільшими безробітними є, зокрема, і оператори котельні, саме цих вакансій на Жовківщині, станом на 30 вересня 2017 року, було найбільше. Пропозиція на таке працевлаштування у районі складає 29%. До найзатребуваніших професій належать підсобний робітник, оператор телекомунікаційних послуг, касир торговельного залу, вантажник, верстатник деревооброних верстатів, продавець продовольчих товарів, оператор автозаправних станцій, муляр.

Безробітним у Жовківському районі за перших дев’ять місяців 2017 року виплатили майже 9 млн. 100 тис. грн.

– Ці дані дозволяють оцінити лише поточну ситуацію на зареєстрованому ринку праці, – розповіли у обласному центрі зайнятості. – Тобто стосовно тих громадян, які звертаються до базових центрів зайнятості за допомого в пошуках роботи й отриманні соціальних послуг.

Таким чином, реальної кількості безробітних у Жовківському районі назвати не можуть навіть офіційні органи, адже не секрет, що більшість громадян, особливо у прикордонних регіонах, не стають біржу праці.

До слова, кількість офіційних безробітних на Жовківщині за останній рік зменшилась майже на чверть. Якщо станом на 1 жовтня 2016 року таких було 763, то 1 жовтня 2017 року їх зареєстровано, як вже було вказано, 582.

 

Comments

comments