Після свят кордон знову можуть заблокувати

Протестувальники, які 4 січня перекрили під’їзд до кордону в Рава-Руській, погрожують продовжити акції протесту 10 січня. Вони та їхні однодумці з прикордонних територій кажуть, що можуть заблокувати більшість пунктів пропуску з Республікою Польща. Основна вимога – скасування нових митних правил ввезення товарів в Україну. Йдеться про пункти пропуску в населених пунктах Ягодин (Волинська область), Краковець, Шегині а також Рава-Руська на Львівщині.

Про це повідомила «Львівська газета» з посиланням на одного з ініціаторів акції перекриття Віктора Пехника.

За його словами, сьогодні протестувальники висунули дві вимоги. Перша – роз’яснити їм нові правила перетину кордону з товаром, друга – скасувати їх дію. На сьогодні акцію протесту завершили, люди розійшлися.

«Перша вимога вже не актуальна, ба нам роз’яснили правила, а друга – повернути старі норми, – актуальна» – розповів Віктор Пехник.

Нагадаємо, сьогодні близько 11.15 у Раві-Руській мешканці перекрили в’їзд і виїзд у пункт пропуску. Протест пов’язаний з прийняттям нових митних правил. Нагадаємо, Верховна Рада обмежила ввезення товарів у багажі для тих, хто часто перетинає кордон. Згідно зі змінами до Податкового кодексу, що набули чинності з 1 січня 2018 року, українці зможуть провозити товари загальною вартістю до 500 євро і вагою до 50 кг за умови, що були відсутні в країні більш ніж 24 години і в’їжджають в Україну не частіше, ніж раз на 72 години. Якщо ж цих часових проміжків не дотримано – ввезти товари можна буде на суму до 50 євро.

При в’їзді в країну авіатранспортом обмеження становить 1000 євро.

Раніше безподатково товари вартістю до 500 євро і вагою до 50 кг можна було ввозити раз на добу, не перебуваючи при цьому за кордоном щонайменше добу. Ця норма стає на заваді бізнесу так званих «човників».

Фото для ілюстрації

Comments

comments