У Жовкві розповіли про труднощі під час впровадження заходів з енергозбереження

Головними труднощами, які виникли під час втілення заходів з енергозбереження у Жовкві, є недостатня кількість кваліфікованих спеціалістів та невідповідність законодавства України та Євросоюзу.

Про це розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень під час конференції Програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» і Проекту ЄС «Угода мерів Схід», яка кілька днів тому відбулась у Мінську, – йдеться на сторінці Жовківської міської ради у всесвітній мережі.

Петро Вихопень виокремив кілька основних проблем, з якими Жовква зіштовхнулась під час реалізації проекту. Першою з них є відсутність відповідного досвіду з впровадження енергоефективних проектів. Іншою, не менш важливою, є нестача спеціалістів для таких робіт. Відсутність балансу фінансування енергоефективних заходів в бюджетних закладах через фінансування їх з різних рівнів, а також недостатня кількість коштів в бюджеті міста для співфінансування проектів створило додаткові перешкоди під час втілення проектів.  Ключовою проблемою також є невідповідність законодавства України та ЄС щодо сплати ПДВ.

– Незважаючи на такі труднощі, ми змогли отримати хороші уроки, – зазначив Петро Вихопень. – По-перше, навчились виготовляти енергію за допомогою відновлювальних джерел енергії. По-друге, інформаційно-просвітницькі заходи, які були проведені, змінили уявлення і думки людей щодо використання альтернативних джерел.

Також міський голова Жовкви додав, що енергоефективні проекти дали змогу залучити як грантові, та приватні інвестиційні кошти.

Нагадаємо, з 2015 року у Жовкві втілюють проект “Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється” за кошти Європейського Союзу та при співфінансуванні Жовківської міської ради. У його рамках проведено реконструкцію з впровадженням енергозберігаючих технологій у дошкільному навчальному закладі №2 “Калинонька”, а також встановлено 10 індивідуально-теплових пунктах у комунальних багатоквартирних будинках та бюджетних установах, замінено 650 метрів теплотраси. У наступному році буде також замінено два котли у котельні по вул. Лесі Українки.

Comments

comments