«Жовківщина – одна з небагатьох у Львівській області, де збереглась добра наповнюваність учнів у класах»

Публікуємо інтерв’ю з начальником відділу освіти Жовківської РДА Михайло Ковалем. Його журналісти “Прикордоння” взяли ще на початку навчального року, у вересні. Тому окремі аспекти розмови стосуться ситуації у системі освіти району саме станом на той період.

– Михайле Стефановичу, яким 2017/18 навчальний рік є для Жовківщини?

– Його початок є цікавим і дуже хвилюючим для всіх педагогів і відділу освіти. Мережа навчальних закладів району захищена, погоджена сесією районної ради та затверджена розпорядженням голови районної державної адміністрації. Нам вдалося зберегти усі навчальні заклади, які існували. Не маємо жодної закритої школи та навчальних закладів, чий ступень було б понижено. Наразі маємо приріст дітей, які йдуть у перший клас. Їх – 1310. Якщо у минулому навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладахЖовківщини навчалося 12 тис. 155 учнів, то цього – 12 тис. 309. Середня наповненість учнів на окремий клас у 2016/17 н.р. складала 17,2 учня, у 2017/18 – 17,4.

Зауважу, що у Львівській області далеко не у всіх районах збереглась добра наповнюваність та відбувався приріст дітей. У деяких ці показники пішли на спад. Загалом, шкільна мережа Жовківщини складає 73 навчальних заклади. 

-А яка ситуація із позашкіллям та дитячими садочками, які також є у підпорядкуванні і управлінні відділу освіти?

– Усі позашкільні навчальні заклади та гуртки у них – збережені. Перших є чотири – Жовківський районний центр творчості, Рава-Руський міський будинок дитячої та юнацької  творчості, дитячо-юнацька спортивна школа міста Жовкви та оздоровчий табір «Росинка». Їх відвідували 2 тис. 630 вихованців. Це – 21,4 % від загальної кількості учнів, які займалися у 189 гуртках, студіях та відділеннях. Вони працювали не лише під час навчального року, а й влітку, коли проводили різноманітні дитячі табори. Так, за літній період було оздоровлено понад 600 дітей нашого району і понад 50 – з інших областей, в тому числі із Авдіївки Донецької області.
У районі функціонує 42 дошкільних навчальних закладів і один навчально–виховний комплекс «школа-садок», у яких виховується 2 тис. 795 дітей, працює 110 груп. Відсоток охоплення дітей дошкільною освітою (від 1 до 6 років) становить – 37%;  дітей віком від 3 до 6 років – 77%.
Усіх майбутніх першокласників охоплено дошкільною освітою через організацію груп у дошкільних закладах, груп короткотривалого перебування у ЗНЗ, груп підготовки до школи при загальноосвітніх (у населених пунктах, де відсутні ДНЗ)  і позашкільних навчальних закладах.
У дитсадках існує проблема із влаштуванням туди дітей, зокрема, у містах – Дублянах, Куликові, Жовкві і Раві-Руській. 
Планується відкриття дошкільного навчального закладу  у Лаврикові, Великих Грибовичах та  другої дошкільної групи при Мокротинському  дошкільному закладі.
Розпочато роботи з реконструкції приміщення медпункту під ДНЗ у Мервичах на 30 місць, виготовлення кошторисної  документації для завершення робіт з відкриття дошкільного закладу у В’язовій на 15 місць.

– У минулих роках було призупинено діяльність трьох шкіл – Стадницької, Бесідівської та Клебанської. Яка ситуація із ними? Чи відновлять роботу?

– Стадницька і Бесідівська школа вже є ліквідованими як юридичні особи. У Клебанах цього року були звернення від батьків дітей, але їх не було достатньо, щоб були підстави відкривати школу знову. Наразі це питання вивчається. Можливо, буде відкрито дошкільну групу на базі Клебанської школи. У Стадницьких діє дитячий садочок. Там були певні проблеми з довозом дітей, оскільки шкільний автобус раніше було забрано у зону АТО. На сьогодні ця проблема практично вирішена, бо закупляється автобус за спільні кошти різних бюджетів.

– Наскільки навчальні заклади Жовківщини були готовими до нового навчального року?

– У багатьох школах цього року написали і подали заявки на участь у обласному конкурсі мікропроектів. Дякую вчителям і батькам, які цим займалися. На жаль, не всі ці заявки були відібрані. Хоча, попри це, з освітньої галузі від нашого району було подано більше мікропроектів, у порівнянні, наприклад, з культурою чи медициною, – 16.

Практично всі мікропроекти вже є реалізованими. 

Досить певних робіт було виконано за кошти районного бюджету. Їх витрачали на закупівлю фарби, меблів, ремонти. Загалом використано 2 млн. 600 тис.грн., в тому числі на закупівлю будівельних матеріалів 1 млн. 540 тис. грн., а поточні роботи виконано на 1 млн. 60 тис.грн. Це – майже вдвічі перевищує минулорічні витрати.

Вдячний головам міських і сільських рад, у яких також було виділено субвенцію на ці потреби. 

– Наскільки освіта Жовківщини забезпечена фінансуванням відповідно до потреб?

– Ми маємо державну освітню субвенцію, яка цього року, згідно нормативних актів, покриває тільки заробітну плату педагогічних працівників. Цією державною субвенцією ми забезпечені на виплату зарплати і навіть на преміювання з нагоди Дня працівників освіти. Усі комунальні платежі і заробітна плата техпрацівників у закладах освіти «лягли» на місцеві бюджети. 

Звісно, хотілося б, щоб було більше коштів на проведення ремонтних робіт, але для цього намагаємось брати участь у різних конкурсах мікропроектів, Державному фондові регіонального розвитку тощо. 

– У скільки сьогодні обходиться вартість навчання одного учня на Жовківщині?

– Середні витрати на одного учня в рік становлять 12 тис. 400 грн.

– Яка ситуація із довезення учнів до шкіл?

– Вона була проблематичною і ще не до кінця є вирішеною. Жовківський район віддав найбільшу кількість шкільних автобусів у області у зону проведення АТО – 5 з 20, яких загалом було у нас. Чому так вийшло? Це – війна і ми не знаємо скільки життів врятували ці автобуси.  На сьогодні придбано за державні і власні кошти як співфінансування два шкільних автобуси, які скеровано для підвезення  дітей до шкіл у Куликові та Замку. До кінця року, при допомозі місцевих рад, планується придбати ще два автобуси.

Є потреба у заміні 4 автобусів, закуплених ще у 2003 році. Для здійснення заходів із закриття чи реорганізації шкіл потрібно ще 3 автобуси. 

– Як триває процес із створенням опорних шкіл на Жовківщині?

– Департамент освіти і науки Львівської ОДА проводив конкурс на визначення опорних шкіл. Було запропоновано три школи – у Раві-Руській, Жовкві та Дублянах. Було обрано школу №1 у Раві-Руській. Можливо, це пов’язано з тим, що протягом багатьох років ставлення до тамтешніх навчальних закладів було не таким, яким би мало бути, і матеріальна база бажала кращого. Тепер Рава-Руська школа №1 отримала фінансування, там повністю замінено тепломережу, існують сучасні класи, інтерактивних дощок є найбільше серед усіх шкіл району. 

Рава-Руська школа №1 цього року стала опорною. Дві школи, Дев’ятирська та Голокам’янівська, стали її філіями. Також у Магерові підготовлено усі необхідні документи, проведено реєстрацію тамтешньої школи як опорної. Забезпечується зміцнення її навчально-матеріальної бази.

Попри те, що вже створена Магерівська об’єднана територіальна громада, фінансування навчальних закладів на її території поки що відбувається ще через відділ освіти, а з 1 січня – Магерівською ОТГ. 

– Що зміниться у цьому навчальному році для Рава-Руської школи №1 як опорної та Голокам’янської і Дев’ятирської – як її філій?

– Якщо у теперішніх філіях заклади очолювали директори, то тепер вони стали завідувачами, у зарплаті не втратили. Кардинальних змін наразі не буде. 

– З 1 вересня цього року в Україні 100 пілотних шкіл розпочали роботу з впровадженням нового стандарту освіти. Чи є такі навчальні заклади на Жовківщині?

– У нас наразі як експериментальний працюватиме так один (перший) клас у Жовківській школі №1. Надалі ми очікуємо на реформу освіти, яка, відповідно до нового Закону «Про освіту», повинна відбутися з 1 вересня 2018 року.

– Як оцінюєте результати випускників шкіл Жовківського району на цьогорічному ЗНО?

– Наразі загальної картини ми ще не отримали (розмова відбувалась на початку вересня, – Авт.). Як тільки відповідна інформація до нас дійде, аналізуватимемо її, вивчатимемо школи і рівень навченості у них. Відзначу досягнення рава-руських шкіл, які цього року знову підтвердили свою високу позицію, а Рава-Руська школа-гімназія знову увійшла у перелік найкращих в Україні. 

Зазначу, що для зарахування результатів державної підсумкової атестації цьогоріч 608 випускників району брали участь у ЗНО з української мови і літератури, математики або історії України, а також одного навчального предмету за вибором. На високому рівні українську мову  склали – 23% випускників району, історію України – 10 %, математику – 16 %, біологію – 7%, хімію – 36%, географію – 8%, іноземну мову – 16 %,фізику – 7 %.

– Наскільки освіта Жовківщини забезпечена фахівцями у школах? 

– Вакансій педагогічних працівників цього року було дуже мало, відповідно, молодих спеціалістів, які прийшли у школи, можна полічити на пальцях однієї руки. Найбільше не

вистачає кваліфікованих вчителів інформатики та фізики. Щодо інших, то є кадрова черга, найбільше у якій – географів, вчителів початкових класів, істориків, філологів. 
Загалом, у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах району працює 1 тис. 558 педагогічних працівників, з яких 81 – молоді спеціалісти. 

Проблемою залишається питання заповнення вакантних посад вчителів інформатики, фізики, музичного мистецтва, трудового навчання, вчителів-логопедів та музичних керівників ДНЗ. Свої пропозиції з цього питання ми подали Департаменту освіти і науки.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №9 (89) від 7 жовтня 2017 року

 

Comments

comments