«Майже половину «комунального» тепла споживачі у Жовкві отримують за допомогою альтернативного палива»

Напередодні нового опалювального сезону «Прикордоння» вирішило дізнатися, наскільки Жовква готова до його початку. Про те, як тривало підготовка, які заходи здійснювались, чи буде жовківчанам тепло у їхніх домівках, ми запитали у керівника комунального підприємства «Жовкватеплоенерго» Романа Курната.

– Романе Васильовичу, коли у Жовкві стартує новий опалювальний сезон?

– Останніми роками опалювальний сезон у нас стартує в залежності від погоди. Як правило, колись, це було 15 жовтня. А тепер – це може бути навіть перші числа жовтня. Це залежить від температури зовнішнього повітря.

Але, як показує практика, потім надворі теплішає, і під час минулого опалювального сезону двічі було вирішено його перервати – у жовтні 2016 та березні 2017 року. Тому старт цьогорічного опалювального сезону залежить, в першу чергу, від погоди.

– Як минулий опалювальний сезон переживала Жовква? Якими були головні виклики?

– Дякувати Богові, минулий опалювальний сезон ми пережили добре – критичних ситуацій не було. Звісно, були певні поломки, які стосувались твердопаливних котелень. У грудні були зупинки, коли ми змушені були працювати лише на газу. Також були невеликі проблеми з постачання твердопаливної сировини, які виникли через тривалі зимові свята та вихідні. Її потрібно у великих кількостях, а коли наступають сильні морози – і поготів. Адже минулий опалювальний сезон був першим, коли на котельні по вул. Воїнів УПА ми працювали уже на трьох твердопаливних котлах, тому і об’єм сировини необхідний був більшим. Відповідно, своєю технікою ми не могли забезпечити необхідний об’єм палива, і були змушені користуватись послугами перевізників. Тому виникає необхідність мати власну техніку, адже оренда її вартує дорого і ставить нас у залежне становище від перевізників.

Крім того, ринок твердого палива в Україні орієнтований на експорт. Тому, так би мовити, сировина ніби є в достатній кількості, і, водночас, постійно потрібно займатися її пошуками, адже у опалювальний період ціна залежить від ціни експорту. 

У 2010 році відбулася реконструкція котельні по вул. Воїнів УПА, яка раніше обслуговувала військову частину, і там за державні кошти було встановлено один твердопаливний котел на 820 кіловат та облаштовано склад для твердого палива. Згодом, за кошти Фонду «Східна Європа», було добудовано ще один паливний склад і встановлено ще додатково два твердопаливних котли також по 820 кіловат. 

– Чи виправдали себе ці твердопаливні котли? Як оцінюєте їхню роботу у перший сезон?

– Досить непогано, але для якісної їхньої роботи потрібне якісне паливо, в першу чергу, пелета. При сильних морозах на інших видах палива, як от щепа чи тирса, забезпечувати відповідну подачу теплоносія ми не зможемо. 

– Як тривала підготовка до нового опалювального сезону?

– До початку опалювального сезону на котельні по вул. Воїнів УПА заплановано обладнати котли пневмоочисткою поверхонь нагріву – продувка котла повітрям. Такі заходи дозволять полегшити нашим працівникам фізичну працю. Крім того, зможемо не так часто зупиняти котли, як це робили раніше, тобто кожних 2-3 дні у залежності від якості палива. Це погіршувало режим роботи котельні, адже необхідно було по черзі зупиняти котли, прочищати кожну трубку у них, а таких – близько 80, довжиною 2,5 метри у кожному котлі. Це займає час – від зупинки обладнання до його нового запуску і розігріву котла. Загалом – до трьох годин щодо кожного котла. Це шкідливий фактор для самого котла, а також падає коефіцієнт його корисної дії

Цього року був проведений тендер на виконання робіт, із закінченням опалювального сезону на котельні по вул. Лесі України було розпочато реконструкцію та замінено 650 метрів теплових мереж. До кінця серпня тривали відповідні роботи, зараз завершуються гідравлічні  випробування. Труби тепломережі замінені на попередньоізольовані, їхній гарантійний термін експлуатації – 30-50 років.

– Чи відчують цього сезону мешканці комунальних будинків в районі вул. Лесі Українки, де реалізується проект із впровадженням енергозберігаючих технологій, ефект від таких заходів, адже, наскільки відомо, заміни котлів цього року ще не буде, а буде здійснено вже наступного – по закінченні цього опалювального сезону?

– Перший крок вже зроблено – в будинках встановлено індивідуальні теплові пункти. Але для того, щоб мешканці відчули ефект, та значну економію коштів на опалення, потрібно провести утеплення будинків. Люди повинні це зрозуміти, адже вартість енергоносіїв постійно зростає, а вклавши в економію сьогодні – вони вже зможуть економити завтра.  

У Жовкві вже працює дошкільний навчальний заклад №2 вул. Лесі Українки, де, як і у комунальних будинках, встановлений індивідуальний тепловий пункт. Цей дитсадок може слугувати зразком для жовківчан, зокрема, і для мешканців згаданих комунальних будинків, які розташовані поряд.

– Комунальний тариф централізованого теплопостачання у Жовкві є шостим – тобто жовківчани платять менше, ніж мешканці багатьох інших міст у області. Як цього вдалося досягти?

– Справді, відповідно до моніторингу, у минулому опалювальному сезоні вартість тепла, яке споживачі отримують від централізованого теплопостачання, є шостою на Львівщині. Порівнюючи з такими великими підприємствами як «Львівтеплоенерго», «Залізничнетеплоерерго», які трохи попереду, це досить непогані показники. Це залежить і від рентабельності підприємства, і від споживачів, яким ми надаємо послуги, і від збереженості самої системи централізованого теплопостачання. Тобто, чим більше є споживачів, тим вартість тарифу буде меншою. Також, розмір тарифу на «централізоване» тепло залежить і від тих заходів, які вже було впроваджено. Так, результатом заміни зноших тепломереж стали низькі втрати тепла в них. Також хороший результат дало і впровадження альтернативних джерел енергії – котлів, які працюють на відходах деревини.  Усе це дає дозволяє зменшити вартість тарифу на теплопостачання. 

– У деяких засобах масової інформації не так давно писали і говорили, що Жовква – місто, яке відмовилось від газу…

–  Насправді, це перебільшення. Хоча, мушу зазначити, що кількість тепла, яке дає «Жовкватеплоенерго», майже наполовину отримане за допомогою альтернативних джерел палива. У минулому опалювальному сезоні так було отримано  40% тепла, решта – з газу.

– Хто є потенційними споживачами комунального, централізованого теплопостачання у Жовкві?

На сьогодні більша частка, це населення. Жовківська міська рада працює над залученням інвестицій, для приєднання нових споживачів до централізованого теплопостачання. У першу чергу, мова йде про бюджетні установи. Також потенційними нашими споживачами є багатоквартирні будинку, які ще будуються. Однак, в зв’язку з нижчою вартістю газу для населення – останні надають переваги індивідуальним системам опаленням. Але тут також потрібно порахувати. Газові котли вимагають обслуговування, з часом ремонту, та й зрештою газ в квартирі це небезпека. За кордоном заборонено заводити газ в квартиру – там вважають, що це загроза для всіх мешканців, в нас до цього ще не дійшли, незважаючи на непоодинокі вибухи в багатоквартирних будинках.  

За нашими підрахунками, у середньому квартира споживає від 150 до 300 кубічних метрів газу в залежності від площі, розміщення в будинку, та самого котла. Порівнявши вартість центрального опалення, з тим що платять мешканці квартир за газ – ціни не дуже відрізняються.

У країнах Європи, де нам доводилось бувати на стажуванні, зокрема, у Німеччині  та Польщі, перевагу віддають централізованій системі теплопостачання. 

– Тож чи готова Жовква до нового опалювального сезону?

– На сьогодні всі основні роботи з підготовки завершені. 

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №9 (89) від 7 жовтня 2017 року
 

 

Comments

comments