У Добросині розпочали створювати об’єднану територіальну громаду

У Жовківському районі розпочався процес із створення ще однієї об’єднаної територіальної громади. Другою ОТГ, після Магерівської, вибори у яку відбулися 30 квітня цього року, може стати Добросинська.

Відповідно до затвердженого Перспективного плану об’єднаних територіальних громад Жовківського району, до складу Добросинської ОТГ повинні увійти Добросинська, Бишківська, Новокам’янська, Лавриківська та Кунинська сільські ради. Сільський голова Добросина ініціювала процес створення ОТГ, а громада, а згодом і депутати Добросинської сільської ради, це підтримали.

– Спершу пропозицію зі створення ОТГ було винесено на розгляд сесії сільської ради. Депутати доручили провести громадські збори, – розповіла голова Добросинської сільської ради Галина Гец. – На останній мешканці погодились на об’єднання.

20 червня депутати Добросинської сільської ради затвердили рішення громадських зборів щодо об’єднання. А після цього Добросинська сільська рада звернулися до дев’яти інших сільських рад з проханням розглянути пропозиції щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Такі листи отримали Кунинська, Лавриківська, Бишківська, Новокам’янська, Замочківська, Любельська, Волицька, Липницька та Гійченська сільські ради. 

– Наразі відповіді ми отримали від двох рад – Кунинської та Лавриківської. Вони готові приєднатися до об’єднаної громади. Від інших рад наразі чекаємо відповіді (розмова відбувалась у серпні, – Авт.), – зазначила Галина Гец.

Відповідно до Перспективного плану, до Добросинської ОТГ мали б увійти п’ять рад – Добросинська, Кунинська, Лавриківська, Бишківська та Новокам’янська. Однак окрім них, запрошення на об’єднання отримали ще чотири.

– Замочок і Любеля, відповідно до перспективного плану Жовківського району, мали б увійти у Туринківську сільську раду. Раніше землі цих сільрад належали до одного колгоспу разом з добросинськими. Крім того, територія цих рад межує з територіям Добросинської сільської ради, – пояснила сільський голова Добросина.

Об’єднання, зокрема, разом з Любельською сільською радою у Добросині вважають перспективним, оскільки на території першої триває будівництво шахти.

– Дорога від шахти «Любельська» пролягає через поля Добросинської та Бишківської сільських рад до залізничної станції «Добросин». Крім того, останню повинні розширювати – збудувати нову, а також звести поруч будинок на 56 квартир для працівників. Також, зі села Пилів повинні постачати воду для населення Любельської сільської ради. Тому ми – взаємозв’язана територія, – додала Галина Гец.

Гійче, Волиця та Кам’янка-Липник, відповідно до Перспективного плану ОТГ Жовківського району, мали б увійти до Рава-Руської об’єднаної громади. Втім, там цього не дуже хочуть. Наприкінці минулого року там задумалися над створення окремої громади – від Добросина і Рави-Руської. Центром могла б стати Нова Кам’янка. Втім, схоже, це зробити складніше. Тому громади Гійчого та Кам’янки-Липника можуть увійти до Добросинської ОТГ.

Однією з головних причин не створювати ОТГ з Равою-Руською для цих трьох сільських рад є побоювання, що мешканці не будуть представлені своїми депутатами у міській раді.

– Депутати Жовківської районної ради, які представляють ці три ради, звернулися до нас і висловили свою позицію щодо децентралізації – вони вважають, що селам краще приєднатися до сільської об’єднаної територіальної громади, оскільки там вибори проводитимуться за мажоритарною системою, а міській ОТГ – за пропорційною, за партійними списками. У останньому випадку, вони побоюються, села не матимуть представників у раді, – розповіла Галина Гец.

Разом з тим, як стало відомо «Прикордонню», більшість мешканців Кам’янки-Липника схильні таки об’єднатися з Равою-Руською, оскільки їм це географічно вигідно і зручніше – відстань звідти до Рави-Руської – 7 км, в той час як до Добросина – вдвічі довша.

Наразі говорити про те, коли Добросинська об’єднана територіальна буде створена і якою буде – зарано. Втім, у Добросині сподіваються, з нового року вона зможе повноцінно запрацювати. А виборів, які відбудуться у випадку створення громади, там не бояться.

– Не боюся виборів до об’єднаної територіальної громади, оскільки участь у них брати не планую, – розповіла сільський голова Добросина Галина Гец. – Дорога – молодим. Звісно, якщо потрібна буде моя допомога, то рада буду допомогти. 

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №8 (88) від 9 вересня 2017 року

Comments

comments