«Страшно, але виходу немає», – у Магерові створюють першу на Жовківщині об’єднану територіальну громаду

30 квітня у Жовківському районі відбудулися вибори у першу об’єднану територіальну громаду – Магерівську. До неї, окрім селища Магерова, увійдуть села Кам’яна Гора, Підлісся, Погарисько та Замок. Про те, як виникла ідея створити громаду, як тривав процес створення та чого очікують від цього ми розпитали голів Магерівської селищної ради Миколу Сала та Кам’яногірської сільської ради Ганну Надяк.

– Як виникла ідея об’єднатися?

– З початком розмов про об’єднання громад, ми, як і всі сільські ради, дещо стояли осторонь цього процесу. Вті,м, коли було порушено питання про те, що Магерівської громади може взагалі не бути, тому, аби її зберегти, вирішили об’єднатися. Адже проблеми Магерова і навколишніх сіл є спільними, – розповіла голова Кам’яногірської сільської ради Ганна Надяк

– У проектах Перспективного плану спроможних територіальних громад Жовківського району Магерівської об’єднаної територіальної громади взагалі спершу не було передбачено. Частина наших сіл мало бути включено до Рава-Руської громади, інша – до Добросинської, – додав селищний голова Магерова Микола Сало. Тож аби зберегти наш округ, а Магерів – як його центр, зважаючи на те, що він колись був районним центром, ми і вирішили об’єднатися.

– Які були перші кроки на шляху до створення об’єднаної територіальної громади?

– Було надзвичайно важко, ми нічого не знали про це, – пригадала Ганна Надяк. – Сільським головам ніхто не розповів про перспективи, плюси та мінуси від створення ОТГ.

Все обмежувалося лише презентацією, яку проводили представники Офісу реформ. Тому на початках ми, у Кам’яній Горі, обирали між Магеровом і Равою-Руською і навіть спершу захотіли до Рави-Руської. 

– Перш ніж ухвалити рішення, ми вивчили досвід, – продовжив Микола Сало. – Зокрема, разом з іншими головами, їздили у Коломию, де було створено одну з перших об’єднаних територіальних громад. Там нам мер, який працює на посаді понад 20 років, розклав все «по поличках», розповів про плюси і мінуси від об’єднання, які кроки потрібно робити тощо. Дещо нам відкрили очі на те, що оскільки міста беруть участь у виборах за партійною системою, то села, які з ними об’єднаються, будуть мати мало шансів отримати своїх депутатів, які би відстоювати його інтереси. Тому нам порадили, що краще, якщо села об’єднуватимуться з селами. 

Сама процедура створення ОТГ досить складна і тривала – це, зокрема,  громадські слухання, ініціювання ради, яка планує стати центром, рішення інших сільських рад і т.д. Обласна і районна державні адміністрації, крім того, повинні дати свої висновки щодо економічної спроможності. 

Конкретно над об’єднанням ми почали працювати у липні 2016 року саме після того, як поїхали у Коломию. Після цього у нас було чітке переконання, що це будемо робити.
Лише село Лавриків не захотіло об’єднатися з нами в територіальну громаду. Нам не вдалося їх переконати. 

– Чи не було страшно, адже на Жовківщині подібного ще ніхто не робив?

– Звичайно, що було і є страшно, – додав Магерівський селищний голова. – Законодавство у питаннях децентралізації недокінця відрегульовано, немає досвіду. Ми будемо першопрохідцями. Страшно, але виходу немає. Якщо хочемо «йти в Європу», треба щось змінювати, брати на себе відповідальність. Просто пересидіти не вдасться. Треба закочувати рукава, працювати зранку і до ночі та доводити, що ця громада має право на існування.

– Чи важко було переконати людей у необхідності об’єднання у тому варіанті, який є?

– З людьми було і є працювати важко, – зазначила Ганна Надяк. – Ті, хто причетний до цього процесу, більше цікавиться ним, розуміють, а є такі, яким і байдуже де ми будемо – вони не беруть участі в житті громади, але палки в колеса вставляють.

Дехто вважає, що ми повинні і надалі бути самостійними. Маємо гіркий досвід, коли Кам’яна Гора разом з Підліссям і Погариськом належали до Замківської сільської ради.

Коли розпочався процес розділення, з них ми одне скликання залишалися єдиними у її складі і, до певної міри, були відкинутими, нічого не могли зробити. Після того ж, як вийшли зі складу Замківської сільської ради, змогли зробити дуже багато – провели газ, збудували капличку і багато іншого. Однак люди не розуміють, що прийде час, і нас все одного до когось приєднають.

Людей найбільше цікавило те, що, до прикладу, за різними довідками їм доведеться їздити до Магерова. Вони найбільше бояться того, що деякі установи в результаті об’єднання можуть закрити. Однак коли їм пояснили, що це робитиме староста чи діловод, буде виїзний ЦНАП, люди почали по-іншому дивитися на ситуацію.

– Центр об’єднаної територіальної громади повинен мати досить розвинену інфраструктуру. Як з нею у Магерові?

– Наразі у Жовківському районі працюють усі державні структури, тому після створення ОТГ великого штату набирати не будемо, – пояснив Микола Сало. – Будемо робити це по мінімуму. До того часу, коли будуть створені усі ОТГ у районі, ми повинні підготуватися. 

Ми вже придбали двоповерхове приміщення у Фонді державного майна. Ще одне на території Магерова плануємо повернути у власність громади. Їх використовуватимемо як адміністративні будинки і цього нам буде достатньо.

– Як зможете розвиватися після об’єднання?

– Звісно, перших кілька років держава допомагатиме, дотуватиме нас. Однак щоб ми розвивалися, то повинні мати більше повноважень. До прикладу, могли бути розпорядниками землі. Тоді б змогли залучати інвесторів. Не може бути такого, аби ми були господарями своєї території, а землею на ній розпоряджається Держкомзем. Сенсу у цьому немає.

Вже зараз ми беремо участь і різних конкурсах, проектах. Тобто, шанси розвиватися є, потрібно лише працювати.

– Як триває процес підготовки до виборів? Чимось відрізняється від попередніх років?

– Дуже активно у цей процес включилися політичні партії. Усі хочуть тут впливати на ситуацію. Проблемою є те, що люди, які б для громади могли багато корисного зробити, як правило, не хочуть брати участі у виборах, висувати свої кандидатури у депутати. Вони не хочуть показувати свої майно та доходи у електронних деклараціях, пояснювати їхнє походження. Тому, мені здається, що за підсумками виборів у Магерівську селищну раду потраплять багато депутатів, з якими буде важко працювати, бо вони не розумітимуть специфіки роботи.

– Коли Магерівська ОТГ почне працювати?

– Процес, мабуть, затягнеться щонайменше на 3 місяці: виникне багато юридичних моментів, триватиме набір працівників, необхідно буде до Магерова звезти усю документацію. Необхідно буде провести інвентаризацію землі, розробляти та затверджувати генеральні плани. 

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №3 (83) від 14 квітня 2017 року

Comments

comments