Рава-Руська школа №1 стане одним з головних навчальних закладів у районі

У Жовківському районі офіційно запустили процес децентралізації середньої освіти. Районна рада на засіданні 9 сесії сьомого скликання, яке відбулося 24 листопада, ухвалили рішення, за яким визначила першу опорну школу. Нею стала Рава-Руська школа №1.

Створення опорних шкіл – це одна з головних засад реформування системи освіти в Україні. Їхня суть полягає у тому, щоби створити середні навчальні заклади,  яким будуть підпорядковані менші школи на території відповідної громади чи району. До прикладу, як правило, у невеликих селах існуватимуть лише школи, де навчатимуться учні 1-4-х класів, у більших населених пунктах – ті, де навчатимуться учні 5-9-х класів, і, зокрема, в центрі майбутньої об’єднаної територіальної громади – опорна школа, де навчатимуться учні 10 – 12-х класів. Опорна школа буде головною, а всі інші – її філіями. Після закінчення початкової ланки школи учнів з населених пунктів, де немає школи для 5 – 9-х класів, довозитимуть до такого навчального закладу, а і по її закінченні, відповідно, і до опорної школи, де навчатимуться старшокласники. 

Станом на 1 вересня 2016 року в Україні запрацювало 142 опорні школи. У Львівській області на сьогодні їх – 5. Вони отримали серйозне фінансування з обласного бюджету на покращення матеріально-технічної бази.

– Коли ми розглядали питання про опорні школи у Жовківському районі, то визначали, у яких населених пунктах будуть ті з них, які виконуватимуть функції навчальних закладів третього ступеня (10 – 12 класи, – Авт), – розповів головний спеціаліст відділу освіти Жовківської районної державної адміністрації Юрій Бірбан. – Враховуючи географічне розташування населених пунктів, такі школи можуть бути у Раві-Руській, Жовкві та Дублянах. 

Як розповіли у відділі освіти, серед критеріїв відбору шкіл у цих трьох містах була і матеріально-технічна база навчальних закладів.

– Ми враховували те, що у Дублях школа є найновішою, добре укомплектованою, а Жовква – це районний центр і, відповідно, школи тут також отримували непогане матеріальне забезпечення. Тому у цьому плані увагу варто було звернути на Раву-Руську, – додав Юрій Бірбан. – Протягом багатьох років привілеї надавалися сільським школам, оскільки, вважалося, що там діти не мають відповідних умов до навчання тощо. Однак якщо глянути на результати зовнішнього незалежного оцінювання, призерів олімпіад, то тут попереду були учні міських шкіл. 

Визначення опорних шкіл, як вже зазначалося, дало б таким навчальним закладам потужне фінансування на покращення матеріально-технічної бази, зокрема, на закупівлю сучасного обладнання, серед яких виокремлюють інтерактивні дошки. Кошти на це наразі виділяє Львівська обласна рада. Тому рішення про визначення школи у Раві-Руській опорним навчальним закладом було ухвалено, зокрема, і з метою того, аби покращити тут стан матеріально-технічної бази, «вирівняти» ситуацію у  місті, у порівнянні з іншими населеними пунктами, – пояснили у відділі освіти Жовківської РДА.

Нагадаємо, у Раві-Руській існують чотири школи: школи №1 та №2, школа-гімназія і школа-інтернат.

– Школа-інтернат є специфічним навчальним закладом і, фактично, надалі фінансуватиметься  з районного бюджету. Ми її перепрофілювали у спеціалізовану. Гімназія є школою, яка повинна обслуговувати велику частину району, але маємо її фактично лише для Рави-Руської, і вона з малою кількістю учнів не виконує функції гімназії, – додав Юрій Бірбан. – У Раві-Руській одну школу потрібно було б виділяти як школу третього ступеня, тобто для учнів 10 – 12-х класів. Така школа повинна бути у зоні найбільшої доступності. Теоретично, школою третього ступеня могла б бути школа №1, оскільки там є найменше класів. У школі №2, допустимо, могли б навчатися учні середньої ланки – 5 – 9-х класів. Можливо, навіть і школа-інтернат могла б використовуватися для проживання (учнів з навколишніх сіл, – Авт.). Це вирішуватиме об’єднана територіальна громада, яка повинна бути створена у Раві-Руській.

Логіка керівництва району полягала у тому, аби «підтягнути» школу №1. А наступного року повернемось до школи №2 (там заплановано ремонт фасаду та реконструкцію опалення, – Авт.).

– Нам запропонували взяти участь у конкурсі на визначення опорної школи. Ми написали свою програму розвитку, виклали, як ми це бачимо, кого можемо до школи приєднати у майбутньому. Спільно з відділом освіти зробили відповідні напрацювання, – розповіла директора Рава-Руської школи №1 Ірина Грицишин. 

До слова, як для опорної, Рава-Руській школі №1 вже надали 4 інтерактивні дошки для обладнання кабінетів фізики і хімії, 3 телевізори, створили ще один комп’ютерний клас, також планується встановлення відеонагляду і безпровідного доступу до мережі.

Попри те, що відділ освіти Жовківської РДА вніс пропозицію із створення трьох опорних шкіл, департамент освіти і науки Львівської ОДА школи у Дублянах та Жовкві (школа №1) наразі не затвердив. Тому Жовківська районна рада опорною визначила наразі лише Рава-Руську школу №1. 

– Якщо відбуватиметься об’єднання територіальних громад, то опорних шкіл у районі буде більше – щонайменше сім, відповідно до кількості громад, а, можливо, й більше.

Велика громада може мати й дві опорні школи, – розповів керівник відділу освіти Жовківської РДА Михайло Коваль. – Наразі запущено процес лише щодо однієї школи, на потреби якої було виділено певне фінансування для її матеріального забезпечення. 

За словами Михайла Коваля, у Раві-Руській, зокрема, окрім опорної школи та її філій можуть існувати ще й спеціалізовані школи, як, до прикладу, вже згадана школа-інтернат, яка отримала такий статус напередодні цього навчального року. Також можливе і перепрофілювання шкіл. 

– Це рухомий процес, важко сказати зараз однозначно, – додав керівників відділу освіти.

Додамо, що наразі ні положення, ні нової редакції Закону «Про освіту» в Україні ще не затверджено та не ухвалено. Однак, відповідно до проектів, їхнє створення передбачатиме, окрім поліпшення матеріального стану таких шкіл і довезення учнів шкіл-філій до них, і пониження ступеня або закриття наближених шкіл.

Опорна школа повинна мати статус юридичної особи, у ній повинні навчатися не менше ніж 360 учнів і вона не може мати менше, аніж 3 школи-філії. Також у опорній школі повинна бути відповідна матеріально-технічна база, яка включає спортивні об’єкти, кабінети фізики, хімії, біології, географії, лабораторії тощо. 

Підвезення учнів до опорної школи повинне відбуватися шкільним автобус, а на дорогу учні повинні втрачати не більше ніж 45 хвилин в один бік.

Директор опорної школи повинен бути досвідченим і призначатися за результатами відкритого конкурсу. Він призначатиме усіх працівників як опорної школи, так і філій, в тому числі і завідувачів шкіл-філій. Такий керівний  також ухвалювати рішення, зокрема, щодо обсягу педагогічного навантаження, режиму роботи закладу, розкладу занять, навчальних планів тощо.

У свою чергу, завідувач школи-філії буде лише відповідальним за організацію навчально-виховного процесу й належних умов навчання у філії.

Рішення про те, які школи будуть опорними, повинна ухвалювати громада. 

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №8 (80) від 22 грудня 2016 року

Comments

comments