2014-й в історії Рави-Руської + ВІДЕО

Редакція газети “Прикордоння” виокремила найголовніші події, які відбулися в історії Рави-Руської у 2014 році.

2014 рік подарував українцям народження нової нації, нові цінності, нову армію і невизначене майбутнє. Очевидно, після Революції Гідності, анексії Криму та війни на Донбасі, виборів Президента і народних депутатів, підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом говорити про якісь інші важливі події, які відбулися, в загальноукраїнському масштабі не доводиться.

Однак ми вирішили пригадати, чим ще, окрім переліченого, рік, що минув, запам’ятався для Рави-Руської та равчан.

На жаль, і у масштабах восьмитисячного містечка, яким є Рава-Руська, 2014 рік мав більше негативну, аніж позитиву. Зокрема, мова йде про піврічну «боротьбу за керівників», які відбувалися на рава-руських підприємствах.

Поклав їй початок Рава-Руський спиртзавод. Його працівники продемонстрували справжню боротьбу за долю свого підприємства. Так, спочатку 2 місяці вони відстоювали свого колишнього керівника, Романа Лянгера, на посаді директора спиртзаводу, якого хотіли усунути, не допускали на територію підприємства новопризначеного, а згодом – пережили диверсію на очисних спорудах, в результаті якої у ріку Рату потрапили десятки кубометрів води нечистот, де загинула величезна кількість риби. Як наслідок, Рава-Руський спиртзавод ледь не опинився під загрозою існування.

Усі негаразди довкола спиртзаводу пов’язували з інтересами його колишнього керівника та голови Жовківської райдержадміністрації Степана Ціолковського, який, як розповідали, планував повернути підприємство у свої руки.

Зрештою, працівники спиртзаводу відстояли не лише Романа Лянгера на посаді керівника підприємства, а й завод, який не припинив роботи й досі. Щоправда, через кілька місяців після того, як скандал ущух, його затримали правоохоронці. За неофіційною інформацію, – за підозрою у незаконному продажі продукції заводу, за іншою – так знайшли спосіб все таки його позбутися.

Інші скандали – довкола керівників Рава-Руського шпалопросочувального заводу та Рава-Руського лісгоспу. У обох, Юрія Чорного та Андрія Савченка відповідно, підбігали до закінчення терміни дії контрактів. Вище керівництво їх відмовлялося продовжити. Через це працівники підприємств спочатку писали відповідні листи, а згодом вдалися до перекриття дороги міжнародного значення Львів-Рава-Руська.

Зрештою, більшого розголосу та скандалу отримала ситуація на Рава-Руському лісгоспі. Трудовий колектив підприємства їздив з вимогою до голови Жовківської РДА з вимогою погодити кандидатуру багаторічного директора Андрія Савченка для подальшої роботи на посаді директора лісгоспу. Згодом на самому підприємстві навіть провели «вибори» нового директора, на яких перемогу «здобув» все той же Савченко.

Вимоги лісівників почутими не були і з допомогою так званою районної «народної самооборони» з другої спроби на підприємство вдалося потрапити новому керівнику – ним став 32-річний Анотон Косовський. А Савченка спіткала схожа ситуація, що й з Романом Лянгером – проти нього порушили кримінальну справу за начебто зловживанням службовим становищем, що завдало збитків підприємстві на понад 250 тис. грн.

Незрозумілим у 2014 році стало перекриття дороги, яка веде до Рава-Руської митниці. Так, під час Революції Гідності, кілька десятків осіб перегородили рух по дорозі Львів-Рава-Руська автомобільними шинами та підпалили їх. Згодом до них доєдналися й інші. Для чого це зробили зрозуміло пояснити не змогли. Начебто аби не відбувалося перевезення контрабанди. Хоча, склалося враження, що справжньою метою осіб, які перекрили дорогу, було лише привернення уваги до них з боку ЗМІ та представників влади. Зрештою, коли представники останніх двох таки приїхали, через деякий час “протестувальники” розійшлися, а рух по дорозі був відновлений. Наслідком перекриття стали двокілометровий корок поблизу пункту пропуску і зіпсований асфальт.

Найбільш шокуючою і трагічною подією 2014 року в Раві-Руській стала загибель 4-річного хлопчика Олега Вивроцького. На третій день великодніх свят він разом з батьками, дядьком, бабусею та молодшим братом поверталися з хрестин. П’яний водій, який на величезній швидкості рухався по дорозі, не впорався з керуванням і наїхав на сім’ю. 4-річний хлопчик миттєво загинув на місці, а важкі травми ніг отримав його батько.

Гореводієм виявився викладач Рава-Руського професійного ліцею, який, за різними версіями, втік з місця події, але згодом начебто добровільно прибув у міліцію.

Найголовнішою подією у церковному житті Рави-Руської у 2014 році стало відзначення 25-річчя відновлення римо-католицької парафії у місті. З нагоди цієї дати на урочистості прибув Львівський архієпископ-митрополит Мечислав Мокшицький,  який освятив копію чудотворного образу Цариці Святого Розарію, оригінал якого було вивезено з Рави-Руської у середині ХХ століття.

Головною політичною подією минулого року стала участь у позачергових виборах народних депутатів України міського голови Рави-Руської Ірини Верещук. Це перший мер міста, який спробував свої сили у гонці за крісло у законодавчому органі країни. Результат виборів приніс Ірині Верещук шосте місце серед усіх претендентів у 122 виборчому окрузі.

Найбільшим досягнення року, що минув, для равчан можна вважати запуск нових сучасних котелень у дошкільному навчальному закладі №3 та Рава-Руському професійному ліцеї. Вони працюють на альтернативному паливі. У першому в рамках проект ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду ІІ» шляхом співфінансування було замінено систему теплопостачання та встановлено сучасний тепловий насос, який працює за рахунок енергії землі.

У ліцеї ж повністю за кошти інвестора було облаштовано нову котельну, котел якої працює на відходах деревини. У перспективі така котельня зможе обігрівати майже всі дошкільні та навчальні заклади Рави-Руської.

Найприємнішою новиною 2014 року для Рави-Руської є кількість новонароджених. Так, у минулому році їх народилося найбільше за всі роки Незалежності України – 137! Водночас одинадцятий рік поспіль кількість народжень значно перевищує кількість смертей (детальніше – у №1 (60) газети «Прикордоння»).

Таким був 2014 рік. Такими були найголовніші події в історії Рави-Руської. Новий рік принесе нові події, нові досягнення, нові скандали. Сподіваємось, лише б не війну, не смерть і не голод.

Редакція газети «Прикордоння»

Comments

comments