У Раві вшанували пам’ять загиблих воїнів у роки Другої світової війни + ФОТО та ВІДЕО

8 травня, у Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих воїнів у роки Другої світової війни.

Офіційні заходи передбачають покладання квітів до братських могил та пам’ятника воїнам, які загинули у боях за Раву-Руську на міському цвинтарі.

Участь у заходах взяли представники місцевої влади та громадських організацій, прикордонники, ветерани Збройних Сил України та Держприкордоннслужби, ветерани війни в Афганістані, священнослужителі УГКЦ, УПЦ КП та РКЦ, учні та ліцеїсти місцевих навчальних закладів.

– Історія показує неприємний факт: той, хто розв’язує війну, ніколи у ній активної участі не бере, а це роблять ті, хто змушений захищати свою землю. – зазначив декан Рава-Руського деканату УГКЦ о. Роман Улицький. Він додвав, що пам’ять людей є обов’язком перед загиблими за рідну землю.

– На прикладі такого маленького містечка як Рава-Руська ми бачимо, які жахливі наслідки мала Друга світова війна. Тому наше завдання зробити все для того, аби цього не повторилося, – зауважив новообраний секретар Рава-Руської міської ради Микола Зінько.

Колишній міський голова Рави-Руської Ірина Верещук підкреслила, що Рава-Руська – це місце пам’яті та примирення.

– Війна – це завжди втрата життя і жодна ідеологія не поверне його назад. Трагічна історія Рави-Руської сьогодні робить його місцем пам’яті та примирення, – зазначила Ірина Верещук.

Рава-Руська – місто, яке одне з перших зазнало ударів від гітлерівських військ і одне з останніх, яке було визволене. Всю війну тут гинули люди – спочатку при обороні міста, згодом у гетто та таборі для військовополонених. Тут поховані мирні жителі, радянські солдати, офіцери, прикордонники, націоналісти, військовополонені зі всієї Європи, євреї. Їхні імена викарбувані на десятках таблиць та могилах, які встановлені на численних могилах та меморіалах на території Рави-Руської. За різними підрахунками, у Другій світовій війні тут загинуло від 20 до 45 тис. військових, військовополонених та мирних жителів.

Comments

comments