Пам’ятник Федору Моріну можуть демонтувати з території відділу Держприкордонслужби у Раві-Руській?

У Держприкордонслужбі розпочалася своя «декомунізація». Попри те, що самі «декомунізаційні» закони, які народні депутати прийняли 9 квітня, Президент ще не підписав і вони перебувають у Верховній Раді.

Так, як повідомили кілька незалежних одне від одного джерел, у відділах Держприкордонслужби на території Львівської області розпочали ліквідовувати атрибути, пов’язані з радянським періодом. Зокрема, знімають стенди з історії цієї структури, на яких містяться зображення радянських зірок та відповідних написів.

Про це “Прикордонню” стало відомо з кількох джерел, незалежних одне від одного.

Така «декомунізація», як стало відомо, відбувається навіть у музеях, які розташовані на територіях відділів ДПСУ.

У прес-службі Львівського загону ДПСУ цю інформацію підтвердили і повідомили, що це відбувається відповідно до розпорядження Адміністрації Державної прикордонної служби України та законів України, які засуджують комуністичну та іншу ідеологію. Однак номер і дати видачі розпорядження там не назвали, пославшись на те, що воно – «для внутрішнього користування». Також у прес-службі не уточнили чи мали на увазі так званий «декомунізаційний пакет» законів, який Верховна Рада прийняла 9 квітня.

– Справді, є розпорядження, відповідно до якого демонтуються всі ознаки тоталітарного режиму, комунізму і згадки про Радянський Союз, – прокоментував начальник прес-служби Західного регіонального управління ДПСУ Володимир Шеремета.

Зокрема, за його словами, мова йде про ліквідацію зовнішніх радянських та комуністичних атрибутів, зірок, серпів та молотів, на місце яких встановлюється українська символіка. Водночас про ліквідацію пам’ятників Героям Радянського Союзу, які захищали міста від нападів нацистських військ, мова не йде.

Разом з тим, у прес-службі Львівського загону повідомили, що наразі відбувається робота з виготовлення і встановлення стендів на територіях відділів ДПСУ, присвячених прикордонникам-учасникам АТО.

Додамо, відділ Державної прикордонної служби “Рава-Руська” носить ім’я Героя Радянського Союзу Федора Моріна. На території відділу встановлено його погруддя, а також у приміщенні існує музей історії відділу. 

Федір  Васильович  Морін  народився 23  грудня 1917 року  в селі Вас’янське Сонковського району Калінінської (тепер Тверської) області в сім’ї робітника. Закінчив  десять класів. З 1927  року працював  на  Путиловському  заводі  в Ленінграді. Службу  в  прикордонних  військах Федір почав в 1938 році. В 1940 році він закінчив  Орджонікідзівське прикордонне  училище  і  був направлений  для  проходження служби на посаду начальника 17-ї  прикордонної  застави  91-го Рава-Руського прикордонного  загону Українського  прикордонного округу.

22 червня 1941 року Федір Морін загинув, захищаючи Раву-Руську від нападу гітлерівських військ.

 

Comments

comments