“Що нам потрібно зробити аби визначитися – це війна чи воєнний стан?”

Міський голова Ірина Верещук звернулася до народних депутатів з проханням про прийняття закону визначення статусу воєнних дій на сході України, мобілізації не буде. Таку позицію вона озвучила в ефірі ток-шоу Шустер live народному депутату України Юрію Березі.

– Зараз стартує четверта хвиля мобілізації. Будемо забирати у наших матерів синів. Скажіть, будь ласка, що потрібно зробити громадськості, суспільству, щоби ми на кінець визначились з юридичним статусом – у нас війна чи ні, – поцікавилась Ірина Верещук.

Мер запитала у народного обранця, що потрібно зробити [органам місцевого самоврявдування], щоб ми засвідчили – чи це війна, чи воєнний стан.

– До нас приходять люди і питають – куди ви забираєте мого сина, куди він йде, за що буде боротися? – зауважила Верещук.

– Закон про зміну статусу наразі готовий. Мобілізації на тих принципах, яка була на початку року, не буде. Краще ніякої мобілізації, ніж така, яка була, – відповів народний депутат Юрій Береза.

Народний обранець зазначив, що на сьогодні в комітеті відпрацьовується новий закон по якому принципу буде приводитися мобілізація.

– Перша вимога – аби військові комісаріати очолили люди, які пройшли горнило на сході. Вони тільки зрозуміють – коли, що і як. Принцип мобілізація – лише добровольці. Лише добровольці врятують країну, – додав Юрій Береза.